Η εξίσωση Mifflin-St. Jeor προέκυψε σε μια προσπάθεια αναθεώρησης της εξίσωσης Harris-Benedict και προσαρμογής της στις αλλαγές σύστασης του ανθρωπίνου σώματος με το πέρασμα των χρόνων. Όπως και η εξίσωση Harris-Benedict, απαιτεί τη γνώση του βάρους, ύψους και της ηλικίας του υπό εξέταση ατόμου. Και σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ο Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας (RMR), που είναι ελαφρώς υψηλότερος του BMR, λόγω της μη τήρησης αυστηρών συνθηκών κατά τη δημιουργία της.
Εξίσωση
- Άντρες: RMR (kcal/ημέρα) = 5 + 10 x B + 6.25 x Y – 5 x H
- Γυναίκες: RMR (kcal/ημέρα) = 10 x B + 6.25 x Y – 5 x H – 161
όπου Β=Βάρος σε kg, Y=Ύψος σε cm, H=Ηλικία σε χρόνια
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι στην εξίσωση αυτή χρησιμοποιείται το παρόν σωματικό βάρος είτε πρόκειται για άτομα φυσιολογικού βάρους είτε για παχύσαρκους.
Ιστορία
Η εξίσωση αυτή δημοσιεύτηκε το 1990 από τους ερευνητές Mifflin και St.Jeor από μετρήσεις σε δείγμα 498 ατόμων (άνδρες και γυναίκες) διαφόρων κατηγοριών σωματικού βάρους (φυσιολογικού βάρους, υπέρβαροι, παχύσαρκοι) ηλικίας 19-78 ετών. Η εξίσωση αυτή προέκυψε ως αναθεώρηση και διόρθωση της εξίσωσης Harris-Benedict.
Πως αξιολογείται
Έχει φανεί ότι εκτιμά το RMR με μικρό ποσοστό σφάλματος (έως ±10%), ακόμη και στα παχύσαρκα άτομα.
Χρησιμότητα
Η χρήση της εξίσωσης Mifflin-St.Jeor συστήνεται ως η πλέον ενδεδειγμένη για το διαιτολογικό μας γραφείο σε επίπεδο συμβουλευτικής για ενήλικα άτομα διαφόρων κατηγοριών σωματικού βάρους (φυσιολογικού βάρους, υπέρβαρα, παχύσαρκα) και διαφόρων ηλικιών (από νεαρούς ενήλικες έως και ηλικιωμένους).