Επιστημονικά Νέα

Οφέλη μιας Φυτικής Διατροφής και εκτιμήσεις για την Αθλητική Απόδοση

24 Μαρτίου 2025
786 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
athlitiki apodosi fytiki diatrofi

Photo source: www.canva.com

Εισαγωγή

Η φυτική-χορτοφαγική διατροφή αναφέρεται γενικά σε μια ποικιλία διατροφικών προτύπων που δίνουν έμφαση στην υψηλότερη πρόσληψη φυτικών τροφίμων και στην μειωμένη πρόσληψη σε ζωικά προϊόντα. Αυτές οι δίαιτες ποικίλλουν ως προς το επίπεδο περιοριστικότητάς τους, από την αποφυγή κρέατος έως την πλήρη αποφυγή ζωικών προϊόντων.

Παρά τα στοιχεία για το ρόλο της δίαιτας βασισμένη σε φυτικά προϊόντα στην προαγωγή της καλής υγείας, υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες σχετικά με τη plant-based δίαιτα για την υποστήριξη της αθλητικής προπόνησης και απόδοσης η οποία συνδέεται με την έλλειψή θρεπτικών συστατικών.

Σκοπός

Η τρέχουσα ανασκόπηση συνοψίζει την τρέχουσα κατάσταση της έρευνας σχετικά με τις επιπτώσεις μιας φυτικής διατροφής για την υγεία και την απόδοση άσκησης.

Οφέλη στην Υγεία

Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μιας χορτοφαγικής δίαιτας πιστεύεται επίσης ότι έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μέσω της επίδρασής της στη μικροχλωρίδα του εντέρου. Επομένως, η αντικατάσταση ενός μέρους της πρόσληψης ζωικών προϊόντων με φυτικές πηγές μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής αυξάνοντας την πρόσληψη πολυφαινολών, αντιοξειδωτικών, ορισμένων βιταμινών και μετάλλων και φυτικών ινών,

Για τον Αθλητή

Παρά τα στοιχεία για τα ευεργετικά αποτελέσματα μιας χορτοφαγικής δίαιτας για τη γενική υγεία και ευεξία, ορισμένοι συνεχίζουν να αμφισβητούν την καταλληλότητά της για τη βελτίωση της απόδοσης της άσκησης, συγκεκριμένα γύρω από τις ανησυχίες για την ποσότητα πρωτεΐνης, την πρόσληψη σίδηρου, βιταμίνης Β12 και κρεατίνης. Η επαρκής κατανάλωση των συστατικών μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω διατροφικών πηγών είτε μέσω συμπληρωματικών πηγών. Αντίθετα, άλλοι πιστεύουν ότι μια χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να είναι ανώτερη για την απόδοση της άσκησης λόγω των υψηλών ποσοτήτων υδατανθράκων και αντιοξειδωτικών.

Ορισμένες στρατηγικές για τους αθλητές ώστε να εξασφαλίσουν επαρκή πρόσληψη περιλαμβάνουν την κατανάλωση πέντε έως οκτώ γευμάτων και σνακ την ημέρα, τη μείωση των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και την επιλογή ενεργειακών τροφίμων, όπως ξηροί καρποί και σπόροι, βούτυρο ξηρών καρπών και σπόρων, αβοκάντο, αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη, χούμους και γκρανόλα.

Συμπεράσματα

Ως εκ τούτου, ο σωστός διαιτητικός σχεδιασμός και η κατανάλωση μιας ποικιλίας φυτικών τροφών είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των διατροφικών απαιτήσεων για τους στόχους της ευεξίας. Επιπλέον για τους αθλητές, μια υγιεινή χορτοφαγική δίαιτα φαίνεται ούτε να εμποδίζει ούτε να βοηθά στην απόδοση της άσκησης αν και μπορούν να γίνουν ορισμένες ενέργειες για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης σε συνεργασία πάντα με ένα επαγγελματία υγεία.

article keadd 3

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Shaw, K. A., Zello, G. A., Rodgers, C. D., Warkentin, T. D., Baerwald, A. R., & Chilibeck, P. D. (2022). “Benefits of a plant-based diet and considerations for the athlete”, European journal of applied physiology, 122(5), pp. 1163–1178. doi: 10.1007/s00421-022-04902-w

Ελίνα Δήμητσα
Ελίνα Δήμητσα Επιστήμονας Τροφίμων και Διατροφής

Η Ελίνα Δήμητσα είναι Επιστήμονας Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ιδιαίτερη αγάπη όμως για την διατροφή και στοχεύει να συνεχίσει τις σπουδές της ώστε να εμβαθύνει τις γνώσεις της στο τομέα της Διαιτολογίας.