Επιστημονικά Νέα

Γλυκοπατάτα: Ένα μοναδικό Τρόφιμο και ο μηχανισμός Αντιδιαβητικής δραστηριότητας

13 Ιανουαρίου 2025
426 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
glykopatata kommeni

Photo source: www.canva.com

Εισαγωγή

Η πιο διαδεδομένη μορφή του διαβήτη είναι ο τύπος 2, ο οποίος χαρακτηρίζεται από εξασθενημένο μεταβολισμό της ηπατικής γλυκόζης, μειωμένη λειτουργία των παγκρεατικών βήτα και την περιφερειακή αντίσταση στην ινσουλίνη.

Βιοδραστικές Ενώσεις Γλυκοπατάτας

  • Φαινολικές ενώσεις
  • Διατροφικές ίνες
  • Ανθεκτικό άμυλο
  • Ανθοκυανίνες
  • Τοκοφερόλες
  • Φλαβονοειδή
  • Ασκορβικό οξύ

Στόχος

Η μελέτη αυτή στοχεύει στην παροχή μιας επισκόπησης των ενώσεων που βρίσκονται στη γλυκοπατάτα (Ipomoea Batatas) που συμβάλλουν στην αντι-διαβητική δραστηριότητά της και στους μηχανισμούς με τους οποίους ενεργούν.

Μηχανισμοί

Προστασία και Ρύθμιση

Προστατεύει την ακεραιότητα των δομών των νησιδίων και ρυθμίζει τη λειτουργία των παγκρεατικών β κυττάρωνΤα β-παγκρεατικά κύτταρα είναι υπεύθυνα για την έκκριση ινσουλίνης. Επομένως, η διατήρηση της δομής των νησιδίων των παγκρεατικών β κυττάρων είναι απαραίτητη για τη θεραπεία του διαβήτη.

Τα αποτελέσματα της παγκρεατικής ιστοπαθολογικής ανάλυσης έδειξαν ότι η χορήγηση εκχυλίσματος αιθανόλης λευκής γλυκοπατάτας για τέσσερις εβδομάδες θα μπορούσε να βελτιώσει τη δομή των νησιδίων, διευρύνοντας την περιοχή των νησιδίων και αναστέλλοντας την απόπτωση των β-παγκρεατικών κυττάρων.

Αυξημένη έκκριση Ινσουλίνης και βελτιωμένη ευαισθησία στην Ινσουλίνη

Τα αποτελέσματα των μελετών που ελήφθησαν από τα τρόφιμα χορήγησης πολυφαινόλων, όπως φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή, από το εκχύλισμα φύλλων γλυκοπατάτας, έδειξαν βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη μέσω της ενεργοποίησης της σηματοδότησης της ινσουλίνης στους σκελετικούς μύες.

Τα φλαβονοειδή, όπως το μεθυλίου αποκαϊνό, έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη στους σκελετικούς μύες. Η αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη οφείλεται στη φωσφορυλίωση της πρωτεϊνικής κινάσης Β, ενεργοποιώντας έτσι τα σήματα ινσουλίνης στους σκελετικούς μύες της φωσφατιδυλινοσιτόλης 3-κινάσης/πρωτεϊνικής κινάσης Β/μεταφορέα γλυκόζης 4 και ήπατος.

Συμπεράσματα και μελλοντική προοπτική

Τα φαινολικά οξέα, οι φλαβονόλες, οι φλαβανόνες και οι ανθοκυανιδίνες είναι υπεύθυνες για την αντι-διαβητική δραστηριότητα των γλυκοπατάτας. Ο αντιδιαβητικός μηχανισμός των γλυκοπατάτας καθορίζεται από ένα συνδυασμό εξαρτημάτων πολλαπλών στόχων.

Δεδομένου του αυξανόμενου επιπολασμού του διαβήτη θα ήταν ωφέλιμο να επικεντρωθεί η ευαισθητοποίηση πάνω στο συγκριμένο ευεργετικό τρόφιμο.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι ο τύπος και η συγκέντρωση των βιοδραστικών ενώσεων τη γλυκοπατάτας επηρεάζονται από αρκετούς παράγοντες όπως η διαδικασία μαγειρέματος, ο χρόνος της συγκομιδής, η διαδικασία μετά τη συγκομιδή, ο έλεγχος ποιότητας και η γενετική είναι απαραίτητοι για να εξασφαλιστεί η συνοχή του τύπου και της ποσότητας των βιοδραστικών στοιχείων που είναι υπεύθυνα για το αντι-διαβητικό αποτέλεσμα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Arisanti, C. I. S. I., Wirasuta, I. M. A. G., Musfiroh, I., Muchtaridi, M., Ikram, E. H. K. (2023), Mechanism of Anti-Diabetic Activity from Sweet Potato (Ipomoea batatas): A Systematic Review, Foods12(14)  https://doi.org/10.3390/foods12142810 

 
Ελίνα Δήμητσα
Ελίνα Δήμητσα Επιστήμονας Τροφίμων και Διατροφής

Η Ελίνα Δήμητσα είναι Επιστήμονας Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ιδιαίτερη αγάπη όμως για την διατροφή και στοχεύει να συνεχίσει τις σπουδές της ώστε να εμβαθύνει τις γνώσεις της στο τομέα της Διαιτολογίας.