Επιστημονικά Νέα

Οφέλη για την Υγεία και Χρήσεις των Goji Berries: Ανασκόπηση και Εφαρμογές σε Λειτουργικά Προϊόντα Διατροφής

23 Σεπτεμβρίου 2024
519 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
goji berries se mpol

Photo Source: www.canva.com

Εισαγωγή

Τα μούρα goji καταναλώνονται τακτικά παγκοσμίως λόγω του περιεχομένου τους σε εξαιρετικά πολύτιμες βιοδραστικές ενώσεις, οι οποίες επηρεάζουν θετικά την ανθρώπινη υγεία. Τα μούρα goji καταναλώνονται φρέσκα, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα και χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε διάφορα προϊόντα διατροφής και συμπληρώματα διατροφής. Λόγω των ωφέλιμων επιδράσεών τους στην υγεία, τα μούρα goji θεωρούνται superfruits και λειτουργικά τρόφιμα.

Το γένος Lycium (Solanaceae) περιλαμβάνει περίπου 100 είδη που απαντώνται σε εύκρατες και υποτροπικές περιοχές. Τα μούρα goji προέρχονται από δύο στενά συγγενικά είδη, το Lycium barbarum L. και το L. chinense Mill. Οι πρώτες αναφορές για τα μούρα goji σχετίζονται με τη χρήση τους στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική με τη μορφή ήπιων τονωτικών, βαμμάτων και σκονών.

Σκοπός

Αυτή η ανασκόπηση επικεντρώνεται στις ιδιότητες των μούρων goji, τις επιπτώσεις τους στην υγεία και εφαρμογές συστατικών με βάση τα μούρα goji στην ανάπτυξη λειτουργικών προϊόντων διατροφής.

Διατροφική αξία και βιοδραστικές ενώσεις των μούρων Goji

Στην ισορροπημένη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, οργανικά οξέα και ειδικούς δευτερογενείς μεταβολίτες οφείλεται η γλυκιά, καυτερή και πικάντική γεύση των ακατέργαστων και αποξηραμένων μούρων goji, καθώς και ο αναζωογονητικός χαρακτήρας των εμπλουτισμένων σε αυτά προϊόντων διατροφής. Από διατροφική άποψη, τα μούρα goji αποτελούν πηγή:

  • διαιτητικών ινών
  • βιταμινών
  • αντιοξειδωτικών ενώσεων
  • μετάλλων
  • λιπαρών οξέων

Χάρη στις μεμονωμένες ή συνδυασμένες δράσεις των συστατικών τους, όπως πολυσακχαρίτες, καροτενοειδή και φλαβονοειδή, τα μούρα goji παρουσιάζουν ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία, όπως:

  • Αντιοξειδωτικές
  • Αντιμικροβιακές
  • Αντιδιαβητικές
  • Πρεβιοτικές
  • Αντι-παχυσαρκιογόνες

Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση μούρων Goji

Η δημοφιλία των προϊόντων των μούρων goji και των προϊόντων τους παγκοσμίως υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τις επιδράσεις τους στην προαγωγή της υγείας. Γενικά, οι υδατοδιαλυτοί πολυσακχαρίτες, οι βιταμίνες και τα μικτά εκχυλίσματα προάγουν ευεργετικές δράσεις, όπως:

  • Αντιγήρανση
  • Βελτίωση της όρασης
  • Μείωση περιφέρειας μέσης
  • Βελτίωση προφίλ λιπιδίων
  • Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος

Μούρα Goji ως πηγή λειτουργικών συστατικών σε προϊόντα διατροφής

Τα μούρα Goji έχουν χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη ή λειτουργικό συστατικό:

  • Στην παραγωγή ειδικών ποτών που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως χυμός, κρασί και λικέρ
  • Σε προϊόντα κρέατος, όπως κιμάς, κεφτεδάκια και λουκάνικα
  • Σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής, όπως μαρμελάδα και σοκολάτα και αρτοποιίας, όπως ψωμί, αντίστοιχα
  • Σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το προβιοτικό γιαούρτι και το τυρί

Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε βιοδραστικές ενώσεις, όπως φαινολικές ενώσεις, με υψηλή αντιοξειδωτική δράση και βελτιωμένες αισθητηριακές ιδιοτήτες. Τα μούρα goji μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως βιοσυντηρητικά, καθώς καταστέλλουν την οξείδωση πρωτεϊνών και λιπιδίων και μειώνουν τον αριθμό των μικροβίων κατά την αποθήκευση.                

Συμπέρασμα

Τα αυξανόμενα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τις επιδράσεις των μούρων goji στην προαγωγή της υγείας έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον για την πιθανή εφαρμογή των μούρων goji ή των εκχυλισμάτων τους ως πρώτες ύλες ή λειτουργικά πρόσθετα σε διάφορα προϊόντα διατροφής. Τα προϊόντα μούρων goji και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα έχουν βελτιωμένες θρεπτικές, λειτουργικές και αισθητηριακές ιδιότητες. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των προϊόντων διατροφής και λειτουργικών τροφίμων με βάση τα μούρα goji πρέπει να αποδειχθεί μέσω καλά σχεδιασμένων κλινικών δοκιμών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Vidovic, B.B. et al. (2022) ‘Health Benefits and Applications of Goji Berries in Functional Food Products Developments: A Review’, Antioxidants, 11(2), p.248.

Ανδριανή Χατζημάρκου
Ανδριανή Χατζημάρκου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.