Επιστημονικά Νέα

Ο Πόνος ως αιτιολογικό κίνητρο της κατανάλωσης Αλκοόλ

02 Οκτωβρίου 2024
387 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
o ponos ws aitiologia gia katanalwsi alkool

Photo Source: www.canva.com

Εισαγωγή

Ο πόνος και η χρήση αλκοόλ θεωρείται ότι αλληλεπιδρούν με τρόπο θετικής ανατροφοδότησης ενώ, τα αναδυόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο πόνος μπορεί να είναι ένα ισχυρό κίνητρο για την κατανάλωση αλκοόλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση αλκοόλ είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα άτομα με χρόνιο πόνο αναφέρουν την  τα κίνητρα κατανάλωσης του για να αντιμετωπίσουν τον πόνο.

Παρά τη συσσώρευση στοιχείων που υποδεικνύουν αμοιβαίες αλληλεπιδράσεις μεταξύ του πόνου και της κατανάλωσης αλκοόλ, καμία προηγούμενη μελέτη δεν είχε εξετάσει τον πόνο ως εγγύς προηγούμενο της κατανάλωσης οινοπνεύματος. 

Στόχος της μελέτης

Ο στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να ελέγξει τα αποτελέσματα της πειραματικής πρόκλησης πόνου στην κατανάλωση αλκοόλ ad-lib μεταξύ μέτριας έως πολύ μεγάλης κατανάλωσης χωρίς χρόνιο πόνο. 

Συμμετέχοντες

Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που ήρθαν αντιμέτωποι με συνθήκες πρόκλησης πόνου (καψαϊκίνη + παράδειγμα θερμικής θερμότητας) και σε αυτούς οι οποίοι βρίσκονταν χωρίς τον έλεγχο του πόνου.

Πως εξετάστηκαν οι συμμετέχοντες;

Οι υποψήφιοι συμμετέχοντες εξετάστηκαν τηλεφωνικά για τα ακόλουθα κριτήρια ένταξης:

(1) 21 – 65 ετών και

(2) Ταξινόμηση ως μέτριας ή μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ, όπως αξιολογείται από το μέτρο Quantity-Frequency-Variability.

Κριτήρια αποκλεισμού

Τα κριτήρια αποκλεισμού περιλάμβαναν:

(1) Τρέχοντα οξύ ή χρόνιο πόνο

(2) Τρέχουσα χρήση συνταγογραφούμενων παυσίπονων φαρμάκων (3) τρέχουσα εγκυμοσύνη

(4) Ιατρικές καταστάσεις/φάρμακα που αντενδείκνυνται για χρήση αλκοόλ

(5) Τελευταία 3ετή θεραπεία για κατανάλωση αλκοόλ

(6) Πρόσφατη (του τελευταίους 3 μήνες) θεραπεία για ψυχιατρικά προβλήματα/σχετιζόμενα με ουσίες και/ή τρέχουσα οξεία ψυχιατρική δυσφορία· ή

(7) Αλλεργία στις πιπεριές τσίλι.

Οι επιλέξιμοι ερωτηθέντες προγραμματίστηκαν για μια επίσκεψη αξιολόγησης και τους ζητήθηκε να απέχουν από τη χρήση αλκοόλ, κάνναβης, παυσίπονων χωρίς ιατρική συνταγή και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τουλάχιστον 24 ώρες πριν από το ραντεβού τους.

Τι αξιολογήθηκε;

Η πειραματική πρόκληση πόνου διήρκεσε για 15 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων αξιολογήθηκε η κατανάλωση αλκοόλ ad-lib χρησιμοποιώντας ένα καθιερωμένο παράδειγμα δοκιμής γεύσης.

Αποτελέσματα

Το τελικό δείγμα αποτελούνταν από 237 συμμετέχοντες που πέρασαν ελέγχους ποιότητας δεδομένων και ολοκλήρωσαν τη χειραγώγηση πρόκλησης πόνου. Η πλειοψηφία του δείγματος ήταν άνδρες ενώ η μέση ηλικία για το δείγμα ήταν περίπου 35 έτη. Πάνω από το 60% ταξινομήθηκαν ως βαρείς χρήστες αλκοόλ και οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι κατανάλωναν κατά μέσο όρο περισσότερα από 3 ποτά κάθε μέρα.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;

Tα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που τυχαιοποιήθηκαν στην ομάδα πρόκλησης πόνου, κατανάλωναν περισσότερο αλκοόλ και έφταναν σε υψηλότερη συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα, από εκείνους που τυχαιοποιήθηκαν στην ομάδα ελέγχου.

Συζήτηση

Το αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι προσδίδει οξείες αναλγητικές επιδράσεις και οι σημερινοί χρήστες έχει αποδειχθεί ότι έχουν προσδοκίες πως το αλκοόλ μπορεί να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν και να μειώσουν τον πόνο τους. Τα άτομα που χρησιμοποιούν το αλκοόλ ως δικαιολογία για να απαλύνουν τον πόνο τους (σωματικό ή συναισθηματικό), κινδυνεύουν να δημιουργήσουν έναν φαύλο κύκλο που οδηγεί σε έντονη κατάχρηση και συνεπώς, μεγαλύτερο πόνο με την πάροδο του χρόνου. Κλείνοντας, είναι γεγονός ότι ο πόνος μπορεί να παρακινήσει την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών με στόχο την συναισθηματική ευημερία, παρόλα αυτά η καταστολή του πόνου θα είναι προσωρινή και γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται να δίνεται επιπλέον προσοχή και να καταναλώνεται πάντα υπεύθυνα και με μέτρο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ditre, J. W., LaRowe, L. R., Powers, J. M., White, K. M., Paladino, M. B., Zvolensky, M. J., Glatt, S., & Maisto, S. A. (2023). Pain as a causal motivator of alcohol consumption: Associations with gender and race. Journal of psychopathology and clinical science132(1), 101–109. https://doi.org/10.1037/abn0000792

Γαλατιανή - Μαρία Φράγκου
Γαλατιανή - Μαρία Φράγκου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Γαλατιανή - Μαρία Φράγκου είναι τελειόφοιτος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στα Τρίκαλα και πραγματοποιεί την πρακτική της άσκηση σε Διαιτολογικό Γραφείο στο Παγκράτι.