Επιστημονικά Νέα

Αποτελεσματικότητα της Βερβερίνης στον γλυκαιμικό έλεγχο σε ασθενείς με προδιαβήτη

30 Σεπτεμβρίου 2024
1185 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
metrisi diabhth hlikiwmenos

Photo Source: www.canva.com

Εισαγωγή

Σακχαρώδης Διαβήτης

Ο διαβήτης συνεχίζει να αποτελεί μείζον παγκόσμιο πρόβλημα υγείας με ραγδαία αυξανόμενη επίπτωση. Η συχνότητα εξέλιξης του προδιαβήτη σε διαβήτη έχει αυξηθεί πολύ. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF), 382 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως (8,3% των ενηλίκων) επηρεάζονται από διαβήτη και ο αριθμός, αυτός, προβλέπεται να αυξηθεί πάνω ​​από 592 εκατομμύρια τα επόμενα 25 χρόνια.

Προδιαβήτης

Σε ένα άτομο με προδιαβήτη, η τιμή σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερη από την φυσιολογική αλλά όχι αρκετά υψηλή για να τεθεί η διάγνωση του διαβήτη.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Διαβητολογική Εταιρεία (ADA), ένα άτομο μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει προδιαβήτη όταν ισχύει κάτι από τα παρακάτω:

  • Γλυκόζη πλάσματος νηστείας (FPG): 100-126 mmol/L
  • Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA 1c ): 5,7–6,4%
  • Μεταγευματική γλυκόζη: 140 –199 mg/dl

Αν και ο προδιαβήτης δεν εμφανίζει κανένα σωματικό σύμπτωμα, σχεδόν πάντα προηγείται του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ο οποίος αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο μικροαγγειακών παθήσεων όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια, η νεφροπάθεια και η νευροπάθεια, καθώς και μακροαγγειακών επιπλοκών, όπως η καρδιακή νόσος και το εγκεφαλικό.

Αντιμετώπιση Προδιαβήτη

Υπάρχει έλλειψη ισχυρών συστάσεων για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της εξέλιξης του προδιαβήτη σε διαβήτη τύπου 2. Η ADA συνιστά αλλαγές στις συνήθειες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Απώλεια βάρους
  • Μέτριας έντασης σωματική άσκηση
  • Διατροφικές αλλαγές
  • Φαρμακοθεραπεία με μετφορμίνη

Επίσης, διάφορα βότανα έχουν μελετηθεί για τη διαχείριση των συμπτωμάτων που οφείλονται σε αλλαγές στο μεταβολισμό της γλυκόζης.

Ο εντοπισμός ενός ασφαλούς, ανθεκτικού και οικονομικού συμπληρώματος για την αποτελεσματική και σταθερή μείωση της εξέλιξης του προδιαβήτη σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 παραμένει ένας στόχος που δεν έχει επιτευχθεί.

Βερβερίνη

Η βερβερίνη είναι ένα φυσικό αλκαλοειδές που είναι γνωστό ότι έχει υπογλυκαιμικά αποτελέσματα. Έχει χρησιμοποιηθεί στην Ινδία, στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και στις χώρες της Μέσης Ανατολής για περισσότερα από 400 χρόνια.

Πρόσφατα έχει αναφερθεί ότι μειώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα. Στις μέρες μας, όλο και περισσότερες έρευνες επικεντρώνονται στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της μετάβασης από τον προδιαβήτη στον σακχαρώδη διαβήτη, καθώς οι περισσότερες μελέτες για τη βερβερίνη αφορούσαν μόνο ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Σκοπός

Η παρούσα διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της Βερβερίνης στους δείκτες γλυκαιμικού ελέγχου σε άτομα με προδιαβήτη.

Μέθοδοι και Υλικά

Διεξήχθη μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή για 12 εβδομάδες σε 34 άτομα με προδιαβήτη όπως ορίζεται από την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία. Η βερβερίνη (HIMABERB® 500 mg) χορηγήθηκε τρεις φορές την ημέρα στην ομάδα θεραπείας και το εικονικό φάρμακο χορηγήθηκε τρεις φορές την ημέρα στην ομάδα ελέγχου. Οι δείκτες γλυκαιμικού ελέγχου και οι φυσικές παράμετροι αξιολογήθηκαν και για τις δύο ομάδες τις ημέρες 0, 28, 56 και 84.

Οι δείκτες γλυκαιμικού ελέγχου που αξιολογήθηκαν περιελάμβαναν:

  • Γλυκόζη νηστείας (FPG)
  • Ινσουλίνη νηστείας (FI)
  • Δοκιμασία ανοχής γλυκόζης από το στόμα (2 h-OGTT)
  • Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c )
  • Μοντέλο αντίστασης στην ινσουλίνη (HOMA-IR)

Αποτελέσματα

Σημαντικές μειώσεις σε όλους τους δείκτες γλυκαιμικού ελέγχου παρατηρήθηκαν στην ομάδα θεραπείας σε ενδιάμεσα χρονικά σημεία και στο τελικό σημείο της μελέτης σε σύγκριση με τα αρχικά επίπεδα και με την ομάδα ελέγχου. Για την ομάδα θεραπείας, η FPG μειώθηκε από 6,75 ± 0,23 mmol/L σε 5,33 ± 0,28 mmol/L, η FI από 9,81 ± 0,36 σε 7,88 ± 0,52 mmol/L, 2 h-OGTT από 10,44 ± 0,28 mmol/L. , HbA 1c από 6,40% ± 0,20 σε5,43% ± 0,21%, και ο HOMA-IR από 3,61 ± 0,31 σε 2,41 ± 0,14.

Οι μειώσεις στους δείκτες γλυκαιμικού ελέγχου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου ήταν κλινικά και στατιστικά σημαντικές (p<–0,05 ). Δεν ανιχνεύθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, τοξικότητα στους νεφρούς ή στο ήπαρ.

Συμπέρασμα

Μετά από 12 εβδομάδες, η χορήγησηβερβερίνης σε άτομα με προδιαβήτη μείωσε σημαντικά τους δείκτες γλυκαιμικού ελέγχου, με τη μέση γλυκόζη νηστείας να μειώνεται κάτω από τα προδιαβητικά κατώφλια, υποστηρίζοντας τις πιθανές ευεργετικές επιδράσεις της χρήσης της βερβερίνης για την καθυστέρηση της εξέλιξης του προδιαβήτη σε σακχαρώδη διαβήτη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Panigrahi A, Mohanty S. Efficacy and safety of HIMABERB® Berberine on glycemic control in patients with prediabetes: double-blind, placebo-controlled, and randomized pilot trial. BMC Endocr Disord. 2023 Sep 7;23(1):190. doi: 10.1186/s12902-023-01442-y. PMID: 37679692; PMCID: PMC10483788.

Μαρία Γιαννακού
Μαρία Γιαννακού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος