Επιστημονικά Νέα

Οι επιδράσεις των Κράνων (Cornus Mas) σε βιοχημικούς και ανθρωπομετρικούς δείκτες ασθενών με Λιπώδες Ήπαρ

της Μαρίας Μπίσια
31 Ιανουαρίου 2024
1800 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
krana sto lipodes ipar

Photo source: www.canva.com

Εισαγωγή

Οι καρποί από την ποικιλία Cornelian είναι ένα σημαντικό φυτό που από τα αρχαία χρόνια έχει συνδεθεί με φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία. Τα φύλλα, τα άνθη και οι καρποί του χρησιμοποιούνταν σε ευρεία κλίμακα για την πρόληψη διαφόρων παθήσεων και ιώσεων από διάρροια έως και νεφρικές παθήσεις. Είναι γνωστό πως το φρούτο έχει αντιδιαβητική, αντιφλεγμονώδη, κατά της παχυσαρκίας, υπολιπιδαιμική και προστατευτική δράση έναντι του ήπατος, των νεφρών και των καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω των πολλών βιοδραστικών του ενώσεων.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NALFD) έχει καταγραφεί ως η ηπατική εκδήλωση του μεταβολικού συνδρόμου, καθώςσυχνά συνυπάρχει με την παυσαρκία, τη δυσλιπιδαιμία και την ινσουλινοαντίσταση. Στη βιβλιογραφία έχει προταθεί ο όρος MAFLD (metabolic dysfunction- associated fatty liver disease), προκειμένου να γίνεται αναφορά στο λιπώδες ήπαρ που συνυπάρχει με μεταβολικές δυσλειτουργίες. Για τη διάγνωσή της δεν αρκεί μόνο η μη αλκοολικής αιτιολογίας στεάτωση σε βαθμό>5% των ηπατικών κυττάρων, αλλά πρέπει να συνυπάρχουν και μεταβολικές διαταραχές. Η νόσος είναι παρούσα στο ¼ του παγκόσμιου πληθυσμού. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ολοκληρωμένη φαρμακευτική αντιμετώπιση και ο τρόπος θεραπείας βασίζεται εξ ’ολοκλήρου σε αλλαγές στις διαιτητικές συνήθειες και στον τρόπο ζωής. Τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης έχουν συσχετιστεί με θετικές επιδράσεις , λόγω των βιοδραστικών ενώσεων που περιέχουν και  έχουν αναδειχθεί ως πολλά υποσχόμενα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ΜALFD.

Σκοπός της μελέτης

Η αξιολόγηση της επίδρασης της σκόνης του κράνου Cornus σε συνδυασμό με υποθερμιδικό διαιτολόγιο σε άτομα όπου έπασχαν από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Υλικά και μέθοδοι

Αρχικά συλλέχθηκαν φρέσκα κράνα από την Τουρκία και ύστερα αφυδατώθηκαν με τη μέθοδο της λυοφιλίωσης και μετατράπηκαν σε σκόνη.

Σχεδιασμός μελέτης

Οι συμμετέχοντες θα έπρεπε να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια: Να ανήκαν στο ηλικιακό εύρος 18-65 χρονών, και για παραπάνω από ένα χρόνο η ποσότητα του προσλαμβανόμενου αλκοόλ να μην είχε ξεπεράσει τα 20 g/24h για το γυναικείο φύλο και τα 30g/24h για το ανδρικό. Ακόμη, εγκυμονούσες ή/και θηλάζουσες δεν συμμετείχαν.  Η διάρκεια διεξαγωγής της μελέτης ήταν 8 εβδομάδες.

Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε 5 ομάδες. Η πρώτη ομάδα κατανάλωνε 30 γρ σκόνης κράνων ημερησίως σε συνδυασμό με υποθερμιδιή δίαιτα (500 kcal θερμιδικό έλλειμμα, 40–45% υδατάνθρακες, 15–20% πρωτεΐνη, εκ των οποίων το 50% αντιστοιχούσε σε φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη, 30–35% λιπαρά, κορεσμένο λίπος <10%, χοληστερόλη< 200 mg/ημέρα και διαιτητικές ίνες 25–30 γρ/ημέρα. Η δεύτερη ομάδα ακολούθησε μόνο την υποθερμιδική δίαιτα δίαιτα και η η Τρίτη λάμβανε μόνο τη συνιστώμενη δόση από το φρούτο. Η τέταρτη ομάδα περιλάμβανε άτομα που έπασχαν από ΜALFD και πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης αλλά δεν έλαβε κάποια παρέμβαση και  η τελευταία ομάδα, η πέμπτη, περιλάμβανε υγιή άτομα που δεν νοσούσαν από ΜALFD και πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης.

Αποτελέσματα

Η ομάδα που έλαβε τη σκόνη κράνου σε συνδυασμό με υποθερμιδική δίαιτα και η ομάδα που ακολούθησε υποθερμιδικό διαιτολόγιο για 8 εβδομάδες, αντίστοιχα, παρουσίασαν παρόμοιες βελτιώσεις σε ανθρωπομετρικές και βιοχημικές παραμέτρους. Η ομάδα που έλαβε μόνο τη σκόνη κράνου μείωσε το σωματικό της βάρος, το ΔΜΣ, τη λιπώδη μάζα σώματος, τις περιφέρειες μέσης/ισχίων και βελτίωσε το λιπιδαιμικό και γλυκαιμικό της προφίλ. Η συμπληρωματική κατανάλωση σκόνης κράνων μπορεί να είναι ευεργετική για ενήλικες ασθενείς με ΜAFLD, ωστόσο απαιτείται περισσότερη διερεύνηση για επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Bayram HM, Iliaz R, Gunes FE. Effects of Cornus mas L. on anthropometric and biochemical parameters among metabolic associated fatty liver disease patients: Randomized clinical trial. J Ethnopharmacol. 2024 Jan 10;318(Pt B):117068. doi: 10.1016/j.jep.2023.117068. Epub 2023 Aug 21. PMID: 37611681.

Μαρία Μπίσια
Μαρία Μπίσια Διαιτολόγος – Διατροφολόγος