Επιστημονικά Νέα

Η επίδραση της δίαιτας χωρίς Γλουτένη σε γυναίκες με θυρεοειδίτιδα Hashimoto που δεν λαμβάνουν Φαρμακευτική αγωγή

του Μανώλη Κουρμπέλη
02 Οκτωβρίου 2023
3828 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
glouteni gynaikes hashimoto

Photo source: www.canva.com

Εισαγωγή

Η θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που καταστρέφει τα θυλακιώδη κύτταρα του θυρεοειδούς με κυτταρικές ανοσοδιεργασίες και είναι η πιο κοινή νόσος του θυρεοειδούς και μία από τις πιο κοινές ανθρώπινες διαταραχές. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από την παρουσία θυρεοειδικών αντισωμάτων, ιδιαίτερα αντισωμάτων υπεροξειδάσης του θυρεοειδούς (TPOAb) και αντισωμάτων θυρεοσφαιρίνης (TgAb)

Τα αποτελέσματα πολλών μελετών έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ Hashimoto και κοιλιοκάκης ή ασυμπτωματική αύξηση των αντισωμάτων κατά της ιστικής τρανσγλουταμινάσης. Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα είναι η πιο διαδεδομένη αυτοάνοση διαταραχή σε ασθενείς με κοιλιοκάκη.

Σκοπός της Μελέτης

Σκοπός της μελέτης μας ήταν να διερευνήσει εάν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη έχει αντίκτυπο στο αυτοάνοσο νόσημα του θυρεοειδούς, στη δραστηριότητα του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-θυρεοειδούς και στις δοκιμασίες λειτουργίας του θυρεοειδούς σε γυναίκες με Hashimoto που δεν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.

Σχεδιασμός/Μέθοδος

Οι συμμετέχουσες ήταν γυναίκες από 20 μέχρι 45 ετών με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα. Πριν από τη μελέτη, όλα τα άτομα ενημερώθηκαν για τα οφέλη και τους κινδύνους από την τήρηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη. Με βάση τις προτιμήσεις των ασθενών, οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν σε δύο ομάδες. Οι ασθενείς που ανήκαν στην ομάδα Α (n = 16) έλαβαν οδηγίες από έναν γιατρό και έναν επαγγελματία διαιτολόγο με τη βοήθεια φυλλαδίων να ακολουθήσουν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Σε ασθενείς από την ομάδα Β (n = 18) δεν συνταγογραφήθηκαν ειδικές διατροφικές συστάσεις.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν δύο φορές (για την ελαχιστοποίηση σφαλμάτων) κατά την έναρξη και 6 μήνες αργότερα (στο τέλος της περιόδου θεραπείας). Τα επίπεδα της θυρεοτροπίνης και οι δείκτες TPOAb και TgAb μετρήθηκαν με άμεση χημειοφωταύγεια χρησιμοποιώντας τεχνολογία εστέρα ακριδινίου.

Τα επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D ορού προσδιορίστηκαν με ανταγωνιστική ανοσοδοκιμασία χρησιμοποιώντας έναν αυτόματο αναλυτή πολλαπλών καναλιών. Οι ανοσοσφαιρίνες Α έναντι του αντιγόνου τρανσγλουταμινάσης ιστού ανιχνεύθηκαν χρησιμοποιώντας τη μέθοδο ανοσοπροσροφητικής δοκιμασίας με ενζυμική σύνδεση. Ο δείκτης θυρεοτροπίνης Jostel, η προσέγγιση συμπερασμάτων παραμέτρων δομής (SPINA)-GT καθώς και οι δείκτες SPINA-GD υπολογίστηκαν από τους ερευνητές με βάση τη θυρεοτροπίνη και τα επίπεδα ελεύθερων θυρεοειδικών ορμονών χρησιμοποιώντας λογισμικό SPINA.

Τι έδειξαν τα Aποτελέσματα;

  • Κατά τη διάρκεια της μελέτης, κανένας ασθενής δεν εμφάνισε κλινικά συμπτώματα κοιλιοκάκης
  • Στο τέλος της μελέτης θετικά αντισώματα κατά της ιστικής τρανσγλουταμινάσης ήταν παρόντα σε ορούς 6 ασθενών (38%) από την ομάδα Α και 18 ασθενών από την ομάδα Β.
  • Η δίαιτα χωρίς γλουτένη μείωσε τους δείκτες TPOAb και TgAb, καθώς και αυξημένα επίπεδα ορού της 25-υδροξυβιταμίνης D.
  • Η δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν επηρέασε τη θυρεοτροπίνη, τις ελεύθερες ορμόνες του θυρεοειδούς, τον δείκτη θυρεοτροπίνης του Jostel και το δείκτη SPINA-GD.
  • Στην ομάδα Β τα αντιγόνα θυρεοειδούς ορού, η θυρεοτροπίνη, η ελεύθερη θυροξίνη, η ελεύθερη τριιωδοθυρονίνη, η 25-υδροξυβιταμίνη D, ο δείκτης θυρεοτροπίνης του Jostel, οι δείκτες SPINA-GD και SPINA-GT παρέμειναν σε παρόμοια επίπεδα σε όλη τη μελέτη.

Ποια τα συμπεράσματα για τον Επαγγελματία Υγείας;

Το κύριο εύρημα της μελέτης είναι ότι η δίαιτα χωρίς γλουτένη μείωσε την αυτοανοσία του θυρεοειδούς σε γυναίκες με Hashimoto. Αυτό φαίνεται να είναι ένα μεμονωμένο αποτέλεσμα της δίαιτας χωρίς γλουτένη διότι σε ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών (62%) η μείωση των θυρεοειδικών αντισωμάτων και οι αλλαγές στις δοκιμασίες λειτουργίας του θυρεοειδούς συνοδεύονταν από εξαφάνιση αντισωμάτων κατά της ιστικής τρανσγλουταμινάσης.

Είναι δύσκολο να εξηγηθούν οι μηχανισμοί που ευθύνονται για την ευνοϊκή επίδραση της δίαιτας χωρίς γλουτένη στην αυτοανοσία του θυρεοειδούς. Η έρευνα δείχνει ότι ένα από αυτά είναι η βελτίωση των επιπέδων βιταμίνης D. Σύμφωνα με αυτή την υπόθεση, ο πληθυσμός των ασθενών χαρακτηρίζεται από σχετικά χαμηλά επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D στον ορό. Επιπλέον, η δίαιτα χωρίς γλουτένη σε αντίθεση με μια τυπική δίαιτα αύξησε τα επίπεδα κυκλοφορίας της 25-υδροξυβιταμίνης D και αυτή η δράση συσχετίστηκε με τις αλλαγές στους δείκτες αντισωμάτων υπεροξειδάσης του θυρεοειδούς (TPOAb).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Krysiak, R., Szkróbka, W. and Okopień, B., 2019. The effect of gluten-free diet on thyroid autoimmunity in drug-naïve women with Hashimoto’s thyroiditis: a pilot study. Experimental and Clinical Endocrinology & Diabetes127(07), pp.417-422.

Μανώλης Κουρμπέλης
Μανώλης Κουρμπέλης Διαιτολόγος – Διατροφολόγος