Επιστημονικά Νέα

Ποιες αντικαταστάσεις μακροθρεπτικών συστατικών ωφελούν τον διαβήτη;

της Γεωργίας Ρουσινού
01 Νοεμβρίου 2017
14346 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
makrothreptika systatika kai diavitis

Photo source: www.bigstockphoto.com

«Νέα μετα-ανάλυση συμπεραίνει ότι η κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών οξέων, αντί κορεσμένων λιπαρών ή υδατανθράκων, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2»

Οι διατροφικές συστάσεις που αφορούν στην βελτίωση του γλυκαιμικού και ινσουλιναιμικού προφίλ και την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, συστήνουν αύξηση στην κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μονοακόρεστα λιπαρά και μείωση της πρόσληψης των κορεσμένων. Οι μεμονωμένες έρευνες, ωστόσο, που έχουν διεξαχθεί έως σήμερα, χαρακτηρίζονται από σημαντικά μειονεκτήματα, με αποτέλεσμα τα συμπεράσματα για την επίδραση του διαιτητικού λίπους και των υδατανθράκων στην ομοιόσταση της γλυκόζης και ινσουλίνης να παραμένουν αμφιλεγόμενα. Αυτό που απουσίαζε μέχρι σήμερα, είναι μια συστηματική αξιολόγηση των υπαρχόντων δεδομένων και η ποσοτικοποίηση των ευρημάτων ώστε να διαθέτουμε ενημερωμένες κατευθυντήριες οδηγίες για τη βέλτιστη πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών.

Σχετικά με την έρευνα

Σε μια προσπάθεια να καλύψουν το παραπάνω κενό, ερευνητές του Tufts University και του University of Cambridge διεξήγαγαν την πρώτη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που δημοσιεύτηκε μόλις πρόσφατα (Ιούλιος 2016). Όλες οι μελέτες που συμπεριέλαβαν στην ανάλυση, έχουν εξετάσει την επίδραση ισοθερμικών διαιτών, διαφορετικής μακροθρεπτικής σύστασης, σε σημαντικούς δείκτες που αντιπροσωπεύουν το επίπεδο γλυκαιμίας, αντίστασης στην ινσουλίνη και την ικανότητα έκκρισης ινσουλίνης. Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν 102 δοκιμές, σε συνολικά 4.220 άντρες και γυναίκες, ηλικίας άνω των 18 ετών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η αντικατάσταση των υδατανθράκων και του κορεσμένου λίπους με αντίστοιχη θερμιδικά πρόσληψη από ακόρεστα, και ιδιαίτερα από πολυακόρεστα λιπαρά, επέφερε ευεργετικά αποτελέσματα σε δείκτες του γλυκαιμικού ελέγχου. Αναλυτικά, τα αποτελέσματα εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα.

antikatastash ydatanthrakwn liparwn me alles phges liparwn

Πίνακας: Αντικατάσταση 5% της ενέργειας από υδατάνθρακες ή λιπαρά με άλλες πηγές λιπαρών.
(x: μη στατιστικά σημαντική διαφορά)

Συμπεράσματα και συστάσεις

Η πρώτη μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών αποδεικνύει ότι τα μακροθρεπτικά συστατικά επιδρούν διαφορετικά στην ομοιόσταση της γλυκόζης. Οι ευνοϊκότερες επιδράσεις παρατηρούνται με την κατανάλωση πολυακόρεστων, η οποία συνδέεται με βελτιωμένη γλυκαιμία, χαμηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη και μεγαλύτερη ικανότητα έκκρισης ινσουλίνης. Για τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας, οι διατροφικές συστάσεις πρέπει να εστιάζουν στην αύξηση της κατανάλωσης ακόρεστων λιπαρών, με ιδιαίτερη έμφαση στα πολυακόρεστα, έναντι της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών και επεξεργασμένων υδατανθράκων.

  • Αύξηση στην κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε «υγιεινά» λιπαρά, όπως ξηροί καρποί και σπόροι (ηλιόσπορος, λιναρόσπορος κ.α.), ψαριών, φυτικών ελαίων και μαλακών φυτικών μαργαρινών.
  • Περιορισμός στην κατανάλωση ζωικών λιπαρών από κρέας, αγελαδινό βούτυρο και πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Αποφυγή της κατανάλωσης επεξεργασμένων προϊόντων σιτηρών/δημητριακών και σακχάρων.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Imamura F, Micha R, Wu JH, de Oliveira Otto MC, Otite FO, Abioye AI, Mozaffarian D. Effects of Saturated Fat, Polyunsaturated Fat, Monounsaturated Fat, and Carbohydrate on Glucose-Insulin Homeostasis: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomised Controlled Feeding Trials. PLoS Med. 2016 Jul 19;13(7):e1002087.

Γεωργία Ρουσινού
Γεωργία Ρουσινού Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc., RD