Επιστημονικά Νέα

Επίδραση εκχυλίσματος Βαλεριάνας στην ποιότητα του Ύπνου

12 Αυγούστου 2024
3450 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
valeriana kai ipnos

Photo Source: www.canva.com

Εισαγωγή

Αϋπνία και Συνέπειες

Η αϋπνία είναι μια κοινή διαταραχή ύπνου με έλλειμμα ύπνου ή κακή ποιότητα ύπνου που επηρεάζει το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως.

Η στέρηση ύπνου για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία, που σχετίζεται με κακή ποιότητα ζωής, μειωμένη απόδοση στο χώρο εργασίας και διακυβευμένη ασφάλεια, οδηγώντας σε αυξημένο κόστος στην υγειονομική περίθαλψη.

Μελέτες έχουν δείξει μια άμεση σχέση μεταξύ του ανεπαρκούς ύπνου και της ανάπτυξης μεταβολικών ασθενειών όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η κατάθλιψη και συνέπειες όπως τροχαία ατυχήματα, εργατικοί τραυματισμοί και απώλεια ζωής.

Αντιμετώπιση Αϋπνίας

Η αϋπνία εντοπίζεται σε έως και 69% των ασθενών που παρακολουθούν κλινικές πρωτοβάθμιας περίθαλψης και είναι ευρέως διαδεδομένη σε άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Περίπου το 40% των ενηλίκων χρησιμοποιούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή ή αλκοόλ για τη διαχείριση προβλημάτων ύπνου. Πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ως εκ τούτου, εναλλακτικές προσεγγίσεις, όπως τα φυτικά σκευάσματα, συμπεριλαμβανομένων των εκχυλισμάτων βοτάνων, έχουν διερευνηθεί εκτενώς για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και άλλων διαταραχών που σχετίζονται με τον ύπνο.

Βαλεριάνα

Το εκχύλισμα ρίζας της βαλεριάνας ( Valeriana officinalis L.), ενός πολυετούς βοτάνου, έχει χρησιμοποιηθεί ως ηρεμιστικό από την αρχαιότητα και χρησιμοποιείται κυρίως για τη διαχείριση καταστάσεων που σχετίζονται με τον ύπνο σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής και της Ευρώπης. Το εκχύλισμα ρίζας βαλεριάνας (VE) παρουσιάζει τις εξής δράσεις:

  • Αντιοξειδωτική
  • Αντιμικροβιακή
  • Αντιφλεγμονώδης
  • Ηρεμιστική
  • Αγχολυτική
  • Αντισπασμωδική
  • Κυτταροπροστατευτική
  • Νευροπροστατευτική

Έχει βρεθεί ότι το εκχύλισμα βαλεριάνας μείωνει την καθυστέρηση της επέλευσης του ύπνου και βελτιώνει την αρχιτεκτονική του ύπνου και την αντίληψη της αϋπνίας σε υγιείς εθελοντές και ασθενείς που πάσχουν από διαταραχές ύπνου.

Δύο συστατικά της βαλεριάνας, δηλαδή τα πτητικά έλαια και τα valepotriates (λιπόφιλα ιριδοειδή), πιθανώς ευθύνονται για τη δραστηριότητά της. Πολλές προκλινικές και κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η βαλεριάνα είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία για την αϋπνία.

Σκοπός

Σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος βαλεριάνας στα άτομα με δυσκολίες στον ύπνο.

Μεθοδολογία

Ογδόντα ενήλικα άτομα με προβλήματα ύπνου τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 1:1 για να λάβουν είτε εκχύλισμα Βαλεριάνας είτε εικονικό φάρμακο για 8 εβδομάδες σε μια διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, παράλληλη κλινική μελέτη.

Αντικειμενικές αξιολογήσεις του ύπνου με τη χρήση ιατρικής βοήθειας πραγματοποιήθηκαν σε κλινικά εργαστηριακά περιβάλλοντα με χρήση προηγμένων τεχνολογιών, όπως πολυυπνογραφία (PSG), ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα και ηλεκτροκαρδιογραφήματα.

Οι παράμετροι ασφαλείας περιελάμβαναν φυσική εξέταση, μετρήσεις ζωτικών σημείων, αιματολογικές και κλινικές χημικές εξετάσεις. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες και οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες παρακολουθήθηκαν καθ' όλη την περίοδο της μελέτης. Περαιτέρω, χρησιμοποιήθηκαν επικυρωμένα ερωτηματολόγια για τη μέτρηση της υπνηλίας και του άγχους.

Αποτελέσματα

Βελτίωση Ποιότητας Ύπνου

Τα άτομα που λάμβαναν το εκχύλισμα βαλεριάνας παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη συνολική ποιότητα ύπνου σε σύγκριση με εκείνα που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

Μείωση Χρόνου Έναρξης Ύπνου

Παρατηρήθηκε μείωση στον χρόνο που χρειάζονταν τα άτομα για να αποκοιμηθούν (χρόνος έναρξης ύπνου) στην ομάδα που έλαβε βαλεριάνα.

Μείωση Νυχτερινών Αφυπνίσεων

Υπήρχε μια τάση για μείωση των νυχτερινών αφυπνίσεων στην ομάδα που έπαιρνε βαλεριάνα, αν και αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να μην ήταν στατιστικά σημαντικό.

Υποκειμενική Αντίληψη Ύπνου

 Οι συμμετέχοντες στην ομάδα της βαλεριάνας ανέφεραν βελτιωμένη υποκειμενική αντίληψη της ποιότητας του ύπνου τους.

Ασφάλεια και Ανεπιθύμητες Ενέργειες

Το εκχύλισμα βαλεριάνας ήταν γενικά καλά ανεκτό από τους συμμετέχοντες, με λίγες και ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Συμπέρασμα

Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το εκχύλισμα βαλεριάνας με 2% βαλερικό οξύ προκάλεσε σημαντικές βελτιώσεις στη συνολική ποιότητα και τον χρόνο ύπνου. Ενώ συνεισέφερε στη μείωση του άγχους και της υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας σε νεαρά άτομα με ήπια συμπτώματα αϋπνίας και χωρίς συννοσηρότητες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Chandra Shekhar, H., Joshua, L., & Thomas, J. V. (2024). Standardized Extract of Valeriana officinalis Improves Overall Sleep Quality in Human Subjects with Sleep Complaints: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Clinical Study. Advances in therapy, 41(1), 246–261. https://doi.org/10.1007/s12325-023-02708-6

Μαρία Γιαννακού
Μαρία Γιαννακού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος