Επιστημονικά Νέα

Συσχέτιση πρόσληψης Πικάντικων τροφών και Υπερουριχαιμίας

18 Ιουλίου 2024
1659 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
yperourixaimia

Photo Source: www.canva.com

Υπερουριχαιμία και συννοσηρότητες

Η υπερουριχαιμία είναι μια κλινική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος στον οργανισμό. Εκτός από αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ουρική αρθρίτιδα, συνδέεται συχνά με το μεταβολικό σύνδρομο και πολλές άλλες ασθένειες, όπως η χρόνια νεφρική νόσος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι συννοσηρότητες αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο για:

  • Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
  • Υπέρταση
  • Παχυσαρκία
  • Υπερτριγλυκεριδαιμία
  • Υπερχοληστερολαιμία

Επιπολασμός

Σε σύγκριση με τις αναπτυσσόμενες χώρες, ο επιπολασμός της υπερουριχαιμίας είναι γενικά υψηλότερος στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά έχει αυξηθεί σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

Διατροφή και Υπερουριχαιμία

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα διατροφικά πρότυπα σχετίζονται με την υπερουριχαιμία. Μία δίαιτα πλούσια σε πουρίνες και λιπαρά, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και η κατανάλωση αναψυκτικών έχουν σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο υπερουριχαιμίας.

Μπαχαρικά

Τα μπαχαρικά αποτελούν ουσιαστικό μέρος των γαστρονομικών πολιτισμών παγκοσμίως, με μακρά ιστορία στον αρωματισμό, στο χρωματισμό και στη συντήρηση των τροφίμων, ακόμα και στην φαρμακευτική χρήση.

Η πικαντική γεύση είναι μία από τις βασικές γεύσεις στην αρχαία Ασία, ιδιαίτερα στην Ινδία και την Κίνα.

Υπερουριχαιμία και Πικάντικες τροφές

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η υπερουριχαιμία ή τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στον ορό σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο. Ορισμένες προηγούμενες μελέτες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ πικάντικων τροφών και μεταβολικών ασθενειών, υποδεικνύοντας ότι η κατανάλωση πιπεριών τσίλι συσχετίστηκε θετικά με την παχυσαρκία, τον ανώμαλο μεταβολισμό των λιπιδίων και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ωστόσο, λίγες προηγούμενες μελέτες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης πικάντικων τροφών και της υπερουριχαιμίας.

Σκοπός

Η παρούσα μελέτη είχε στόχο να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης πικάντικων τροφών και της υπερουριχαιμίας.

Μέθοδος

Συγκεντρώθηκαν δεδομένα από την περιοχή Τσονγκκίνγκ της Κίνας. Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη επιλέχθηκαν τυχαία από 13 περιφέρειες/περιοχές. Συνολικά, συμμετείχαν 22.125 άτομα ηλικίας 30-79 ετών.

Συλλέχθηκαν δείγματα αίματος από όλους τους συμμετέχοντες μέσω φλεβοκέντησης μετά από ολονύκτια νηστεία, στη συνέχεια φυγοκεντρήθηκαν και διαχωρίστηκαν για μετέπειτα κλινικοεργαστηριακό έλεγχο.

Το τυποποιημένο ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη διατροφική πρόσληψη συμπληρώθηκε από καλά εκπαιδευμένο προσωπικό μέσω συνεντεύξεων πρόσωπο με πρόσωπο.

Χρησιμοποιήθηκε επίσης ένα δομημένο ερωτηματολόγιο για τη συλλογή λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά και τους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Αποτελέσματα

Συσχέτιση Πικάντικων τροφών με Υπερουριχαιμία

Διαπιστώθηκε μια θετική σχέση μεταξύ της συχνότητας πρόσληψης πικάντικων τροφών και της υπερουριχαιμίας. Οι πολυεπίπεδες προσαρμοσμένες αναλύσεις που διενεργήθηκαν ανά φύλο έδειξαν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν πικάντικα τρόφιμα ήταν περισσότερο πιθανόν να έχουν υπερουριχαιμία από τις γυναίκες.

Επιπλέον, βρέθηκε μια σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ του φύλου και της συχνότητας κατανάλωσης πικάντικων τροφίμων. Δεν υπήρξε σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ της ηλικίας και της συχνότητας πρόσληψης πικάντικων τροφών.

Συσχέτιση έντασης Πικάντικων τροφών με Υπερουριχαιμία

Παρόμοιες σημαντικές θετικές συσχετίσεις μεταξύ του βαθμού της πικάντικης γεύσης στα πικάντικα τρόφιμα και της υπερουριχαιμίας παρουσιάστηκαν. Ομοίως, κατά τη διερεύνηση της σχέσης στη στρωματοποιημένη ανάλυση ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, βρέθηκε θετική συσχέτιση μόνο μεταξύ ανδρών και συμμετεχόντων ηλικίας 30-59 ετών. Επιπλέον, βρήκαμε μια σημαντική αλληλεπίδραση ηλικίας, φύλου και πικάντικου χαρακτήρα στον κίνδυνο υπερουριχαιμίας.

Συσχέτιση Πικάντικων τροφών με αυξημένα επίπεδα Ουρικού Οξέος Ορού

Επίσης, βρέθηκε συσχέτιση της πρόσληψης πικάντικων τροφών με το επίπεδο ουρικού στον ορό. Εκείνοι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πιο συχνά πικάντικα τρόφιμα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος ορού, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν ποτέ πικάντικο φαγητό.

Επιπλέον, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έτρωγαν λιγότερης έντασης πικάντικο φαγητό, εκείνοι που κατανάλωναν υψηλότερο βαθμό πικάντικου είχαν υψηλότερα επίπεδα ουρικού στον ορό.

Συσχέτιση Πικάντικων τροφών με Παχυσαρκία

Φαίνεται ότι η πρόσληψη πικάντικων τροφών μπορεί να οδηγήσει σε υψηλό ΔΜΣ και παχυσαρκία, τα οποία με τη σειρά τους σε υψηλό ουρικό οξύ ορού και υπερουριχαιμία. Τα ευρήματα ανέφεραν ότι η ισχύς και η συχνότητα των πικάντικων τροφών μπορεί να συσχετιστούν με αυξημένο ΔΜΣ.

Συμπέρασμα

Η παρούσα μελέτη έδειξε ότι η συχνότητα κατανάλωσης και η ένταση της πικάντικης τροφής συσχετίστηκαν θετικά με τα επίπεδα ουρικού οξέος στον ορό και επομένως τον κίνδυνο υπερουριχαιμίας. Επιπλέον, αυτή η θετική συσχέτιση βρέθηκε σημαντική στους άνδρες και στους νεότερους αλλά πιο αδύναμη στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους. Απαιτούνται περαιτέρω προοπτικές και μελέτες παρέμβασης για την επαλήθευση των αιτιολογικών συσχετισμών και την αποσαφήνιση συγκεκριμένων μηχανισμών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Luo, Q. et al. (2022) ‘The association between Spicy Food Intake and risk of hyperuricemia among Chinese adults’, Frontiers in Public Health, 10. doi:10.3389/fpubh.2022.919347.

Μαρία Γιαννακού
Μαρία Γιαννακού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος