Blog

Αναζήτηση εργασίας στην Ελλάδα ή το εξωτερικό;

της Ελίνας Τσιούλη
15 Δεκεμβρίου 2022
11076 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
diaitologos ergasia se ellada kai ekswteriko

Photo source: www.bigstockphoto.com

Σε έρευνα της Adecco, που διενεργήθηκε το 2017, καταγράφεται αύξηση των ποσοστών ανεργίας καθώς και του διαστήματος μέχρι την επανατοποθέτηση στην αγορά εργασίας. Οι εργαζόμενοι φαίνεται να δείχνουν εμπιστοσύνη στις ικανότητες και δεξιότητές τους πιστεύοντας ότι έχουν όσα χρειάζονται οι επιχειρήσεις, με την πλειοψηφία να πιστεύει ότι διαθέτει εργασιακό ήθος, ικανότητα εργασίας σε ομάδα, ευελιξία και προσαρμοστικότητα, οργανωτικές και επικοινωνιακές ικανότητες ενώ περίπου οι μισοί δηλώνουν ότι διαθέτουν εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες.

Από τη μεριά τους, οι υποψήφιοι εργαζόμενοι αναζητούν από τους εργοδότες κυρίως καλό εργασιακό κλίμα, ηθική και δίκαιη αντιμετώπιση. Τόσο για τους απασχολούμενους όσο και για τους ανέργους, 1 στους 7 επιλέγει εταιρεία βάσει της φήμης της και του ευέλικτου ωραρίου απασχόλησης ενώ διαφέρουν γενικά τα κριτήρια επιλογής εταιρείας των εργαζομένων σε σύγκριση με τους ανέργους. Όσοι εργάζονται πιστεύουν πως πρέπει να βελτιωθούν αρκετά οι εταιρείες για να γίνουν ελκυστικότερες στα ταλέντα.

Επίσης, η πλειοψηφία των εργαζομένων έχουν λάβει επιπλέον εκπαίδευση προκειμένου να ασκήσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα καθήκοντά τους, συμμετέχοντας σε ημερίδες, συνέδρια, εκπαιδευτικά σεμινάρια ενώ περίπου 1 στους 2 παρακολουθεί διαδικτυακά σεμινάρια και 2 στους 5 πανεπιστημιακά προγράμματα. Οι μισοί από τους σπουδαστές που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι υπάρχει κενό στη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Τέλος, παρουσιάζεται αύξηση του ποσοστού των υποψηφίων που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, μια τάση που είναι ανοδική τα τελευταία 3 χρόνια με 1 στους 3 υποψηφίους να αναζητά εργασία στο εξωτερικό.

Αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό

Οι Έλληνες αναζητούν εργασία στο εξωτερικό κυρίως διότι θεωρούν ότι υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες εξέλιξης, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν κύριος λόγος ήταν η επίδειξη καλύτερου πακέτου αποδοχών

Εξαιτίας της ελληνικής κρίσης χρέους, η χώρα χτυπήθηκε από πολλές μεταρρυθμίσεις. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα βίωσε βίαιες περικοπές μισθών και συντάξεων, συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών, αύξηση της φορολογίας και πολλές άλλες αλλαγές. Με όλες αυτές τις δραστικές περικοπές και μέτρα, η νέα γενιά είναι αυτή που κυρίως επηρεάζεται περισσότερο. Επομένως, νέοι και ταλαντούχοι Έλληνες ψάχνουν για απασχόληση και για μια νέα ζωή στο εξωτερικό, κάτι το οποίο έχει αρχίσει να εξετάζεται και στα ερευνητικά ινστιτούτα.

Από τι επηρεάζεται η μετανάστευση των Ελλήνων;

Σχεδόν όλες οι έρευνες για τη μετανάστευση, τόσο οι περιγραφικές όσο και οι οικονομετρικές, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι μεταναστεύουν πρωταρχικά για οικονομικούς λόγους. Η απόφαση για μετανάστευση στην περίπτωση των νεαρών Ελλήνων επηρεάζεται από την αυξανόμενη οικονομική κρίση στη χώρα. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση για μετανάστευση βασίζονται σε οικονομικές καταστάσεις, όπως είναι:

  • H έλλειψη ευκαιριών καριέρας
  • Tο υψηλό ποσοστό ανεργίας
  • H κρίση στο πανεπιστήμιο

Η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα περιορίζει τη χώρα από το να συμβαδίσει με τη ζήτηση για εξειδικευμένη καριέρα. Παράλληλα με τα πρωταρχικά οικονομικά κίνητρα, οι νέοι Έλληνες μεταναστεύουν και εξαιτίας παραγόντων που βασίζονται στις πολιτικές καταστάσεις. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολιτικές παρατάξεις που να αντιπροσωπεύουν τις απόψεις των νεαρών Ελλήνων, κάτι που αντανακλάται στις απαισιόδοξες απόψεις για το μέλλον της χώρας και στις μαζικές βίαιες διαδηλώσεις. Οι Έλληνες κατηγορούν τους πολιτικούς για την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα και είναι θυμωμένοι για τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Λόγω της κρίσης χρέους και άλλων προβλημάτων στη χώρα, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι Έλληνες σθεναρά διαφώνησαν με όλες αυτές τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις και ξεκίνησαν να διαδηλώνουν λόγω του φόβου για το μέλλον τους και για τις συνέπειες αυτών των μεταρρυθμίσεων.

Μια έρευνα που διενεργήθηκε το 2011, έδειξε ότι το 80% των Ελλήνων είναι απαισιόδοξο για το μέλλον του στην Ελλάδα και προτίθεται να φύγει στο εξωτερικό

Συνοψίζοντας, οι μειωμένες θέσεις εργασίας, οι περιορισμένες ευκαιρίες, η οικονομική κρίση και η πολιτική αστάθεια και δυσαρέσκεια είναι οι κύριοι παράγοντες μετανάστευσης στο εξωτερικό.

anazitisi ergasias stin ellada i to eksoteriko inside

 

Παράγοντες που επηρεάζουν τον προορισμό της μετανάστευσης

Απ’ την άλλη μεριά, βρέθηκε ότι υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που ενισχύουν την απόφαση των Ελλήνων για μετανάστευση, παράγοντες που παίζουν ρόλο αφού έχει παρθεί η απόφαση για μετανάστευση.

Πολλοί Έλληνες επέλεξαν να μεταναστεύσουν στην Ολλανδία, δεν ήταν τόσο σημαντικό το πού θα μεταναστεύσουν, όσο το να έχει ο προορισμός καλό οικονομικό κλίμα. Οι κύριοι παράγοντες επιρροής βασίζονται σε οικονομικές καταστάσεις, όπως οι καλύτερες προοπτικές καριέρας και η ελκυστικότητα των πανεπιστημίων ή των ερευνητικών ινστιτούτων των χωρών προορισμού.

Στο παρελθόν, πριν από την ελληνική κρίση χρέους, οι Έλληνες που εισάγονταν στις ιατρικές σχολές ανέμεναν την επαγγελματική τους αποκατάσταση μετά την αποφοίτησή τους. Ωστόσο, στην Ελλάδα των μνημονίων, οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα σταμάτησαν, κάτι που σημαίνει ότι αρκετοί γιατροί εξωθούνταν να δουλέψουν χωρίς αμοιβή. Κάτι τέτοιο δεν ήταν σύνηθες παλιότερα. Επομένως, νέοι απόφοιτοι, ειδικευμένοι γιατροί άρχισαν να μεταναστεύουν στη Γερμανία που έχει ελλείψεις σε ορισμένες ειδικότητες με τα γερμανικά νοσοκομεία να ανοίγουν τις πόρτες τους σε πολλούς Ευρωπαίους πολίτες. Αρκετές χώρες είναι πρόθυμες να καλωσορίσουν αρκετούς μετανάστες και να τους παράσχουν καλύτερες ευκαιρίες καριέρας.

Σε ποιες χώρες μεταναστεύουν κυρίως οι Έλληνες;

Επίσης, πολλοί Έλληνες επέλεξαν για μετανάστευση τον Καναδά, μια χώρα με ισχυρή οικονομία. Άλλοι λόγοι μετανάστευσης είναι τα δίκτυα φίλων και συγγενών στο εξωτερικό. Οι Έλληνες μεταναστεύουν κυρίως στην Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας των συγγενών που μπορεί να έχουν σ’ αυτές τις χώρες και των μεγάλων ελληνικών κοινοτήτων που έχουν δημιουργηθεί σ’ αυτές τις χώρες του μεταναστευτικού ρεύματος των τελευταίων δεκαετιών.

Επίσης, η μετανάστευση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σχετίζεται με την ανάγκη βελτίωσης της εκπαίδευσής τους και της επαύξησης των προσόντων τους ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα πρόσληψης στην επιθυμητή θέση εργασίας. Οι Έλληνες μπορούν να μετεκπαιδευθούν σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια που προσφέρουν εκπαίδευση στην Αγγλική γλώσσα στην οποία είναι εξοικειωμένοι και γνώστες καθώς είναι υποχρεωτική γλώσσα στα ελληνικά σχολεία.

Τι αποτέλεσμα έχει η μετανάστευση για την Ελλάδα;

Κι ενώ παλιότερα οι σπουδές στο εξωτερικό ήταν ένα βήμα για την εξεύρεση καλύτερης θέσης στην Ελλάδα μετά την επιστροφή από το εξωτερικό, στις μέρες μας η κατάσταση είναι διαφορετική. Όσοι μεταναστεύουν δεν είναι απλώς ανειδίκευτοι εργάτες αλλά εργαζόμενοι υψηλών προσόντων. Αυτά τα άτομα λοιπόν, τείνουν να μένουν στις χώρες προορισμού και να μην επιστρέφουν στην Ελλάδα για να βρουν μια καλύτερη δουλειά. Από οικονομικής άποψης, αυτό δεν είναι ωφέλιμο για τη χώρα που χάνει σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο. Το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης. Αν μια χώρα το χάνει, αυτό αποτελεί πρόβλημα.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα χάνει ανθρώπους υψηλών ικανοτήτων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκές εργατικό δυναμικό στο εγγύς μέλλον. Χρειάζεται λοιπόν να τεθούν στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου προτάσεις για συζήτηση ώστε να βρεθούν λύσεις και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα γιατί «Μια χώρα χωρίς επιστήμη είναι σαν ένα αυτοκίνητο χωρίς μηχανή».

Δείτε περισσότερα στο infographic που ακολουθεί:

 

anazitisi ergasias stin ellada i to eksoteriko infographic

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ford H. (2012). The Greek people get screwed over (again). ABC News. Available at: http://www.abc.net.au/unleashed/3842616.html. [Accessed on 27.11.2012] 

Jones, P. (2012). Financial crisis causes Greeks to move to Canada. Global Visas. Available at: http://www.globalvisas.com/news/financial_crisis_causes_greeks_to_move_to_canada3532.html [Accessed on 4.2.2012]

Malkotzis, N. (2011). Young Greeks and the Crisis, The Danger of Losing a Generation. Friedrich-Ebert-Stiftung, International Policy Analysis. Available at: http://library.fes.de/pdf-files/id/ipa/08465.pdf. [Accesed on 09.12.2012]

Ελίνα Τσιούλη
Ελίνα Τσιούλη Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια M.Sc.