Επιστημονικά Νέα

Έχει το Μάνγκο Αντιδιαβητική Δράση;

26 Ιουνίου 2024
1398 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
mango kai diavitis

Photo Source: www.canva.com

Εισαγωγή

Λίγα λόγια για το Μάνγκο

Το μάνγκο είναι ένα από τα πιο οικονομικά τροπικά φυτά παγκοσμίως. Η παγκόσμια παραγωγή φρούτων μάνγκο είναι περίπου 42 εκατομμύρια τόνοι ετησίως, δεύτερη μετά την παραγωγή μπανάνας. Το μάνγκο περιέχει πολλές πολυφαινόλες συμπεριλαμβανομένης της μαγγιφερίνης (MGF), της κυρίαρχης βιοδραστικής ένωσης που βρίσκεται στο μάνγκο, της κερκετίνης, των κατεχινών και των ανθοκυανινών εκτός από τις μη πολυφαινολικές βιοενεργές ενώσεις (π.χ. καροτένιο). Η διαθεσιμότητα, το κόστος και το θρεπτικό περιεχόμενο του μάνγκο υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να είναι ένας πολλά υποσχόμενος αντιδιαβητικός παράγοντας.

Τι είναι ο Διαβήτης;

Ο διαβήτης είναι μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως. Είναι η έβδομη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Αυτή η προοδευτική ασθένεια επηρεάζει 463 εκατομμύρια παγκοσμίως. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ2) είναι η πιο κοινή μορφή σακχαρώδους διαβήτη και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ συμπεριφορικών, περιβαλλοντικών και κληρονομικών παραγόντων κινδύνου συμβάλλουν στην εμφάνισή του.

Χαρακτηρίζεται κυρίως από αντίσταση στην ινσουλίνη και ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης. Η υπεργλυκαιμία, το χαρακτηριστικό γνώρισμα του σακχαρώδη διαβήτη, συμβάλλει σε σοβαρές μικροαγγειακές και μακροαγγειακές επιπλοκές που επηρεάζουν τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα που σχετίζεται με τον διαβήτη.

Εναλλακτική αντιμετώπιση Διαβήτη

Πολλές προσεγγίσεις για τη ρύθμιση της υπεργλυκαιμίας σε άτομα με διαβήτη έχουν διερευνηθεί. Συχνά, οι μέθοδοι θεραπείας του διαβήτη με φάρμακα είναι ακριβές και μπορεί να προκαλέσουν επιβλαβείς παρενέργειες. Κατά συνέπεια, χρειάζονται ασφαλέστερες και πιο οικονομικές επιλογές.

Τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης και οι βιοδραστικές ενώσεις τους, διερευνώνται ως εναλλακτικές λύσεις λόγω της οικονομικής τους αποδοτικότητας, των μειωμένων παρενεργειών και της χαμηλότερης τοξικότητάς τους. Αυτά τα τρόφιμα θα μπορούσαν να είναι ωφέλιμα και στην πρόληψη του ΣΔ2 (π.χ. σε άτομα με προδιαβήτη) ή/και ως συμπληρωματική θεραπεία.

Σκοπός

Αυτή η συστηματική ανασκόπηση διερεύνησε τα στοιχεία για να διαπιστώσει αν υπάρχει επίδραση των διαφόρων τμημάτων του φυτού μάνγκο στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ζωικά μοντέλα και σε ανθρώπους.

Μέθοδοι και υλικά

Αυτή η μελέτη διεξήχθη σύμφωνα με τις οδηγίες Preferred Reporting Items for Systematic Reviews. Έξι ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό άρθρων με σαφείς στόχους και μεθοδολογίες που είναι διαθέσιμες στην αγγλική βιβλιογραφία.

Αποτελέσματα

Όλα τα συστατικά του φυτού μάνγκο που χρησιμοποιήθηκαν στις μελέτες (φύλλα, σάρκα, σπόροι, φλούδα, χυμός) μείωσαν τη συγκέντρωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, ο βαθμός αυτής της μείωσης διέφερε. Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για αυτές τις διαφορές.

Οι βιοδραστικές ενώσεις ποικίλλουν μεταξύ διαφορετικών φυτικών μερών, τύπων και βαθμού ωριμότητας, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει μερικές από τις διακυμάνσεις που παρατηρούνται. Επίσης, μέθοδοι εκχύλισης με διαφορετική θερμοκρασία, διαλύτη και μέγεθος σωματιδίων φυτού μπορούν να οδηγήσουν σε διαφορετικές συγκεντρώσεις βιοδραστικών ενώσεων.

Το εκχύλισμα μάνγκο αποδείχθηκε ότι έχει έναν πολλά υποσχόμενο ρόλο ως θρεπτικό συστατικό ή ως επικουρική θεραπεία για τη βελτίωση της υπεργλυκαιμίας των ατόμων με ΣΔ2.

Παρόλα αυτά επιβάλλεται πρόσθετη έρευνα για την αποσαφήνιση του μηχανισμού δράσης για την αντιδιαβητική δράση του μάνγκο και των υπεύθυνων βιοδραστικών ενώσεων.

Συμπέρασμα

Οι βιοδραστικές ενώσεις στο μάνγκο και οι δυνατότητές τους στην έναρξη και διατήρηση υπογλυκαιμικών επιδράσεων υποδηλώνουν τη δυνατότητα εφαρμογής τους στην πρόληψη και θεραπεία του διαβήτη. Ωστόσο, ο αντιδιαβητικός ρόλος των διαφόρων μερών του μάνγκο θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για περαιτέρω επικύρωση της τρέχουσας έρευνας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Zarasvand SA, Mullins AP, Arjmandi B, Haley-Zitlin V. Antidiabetic properties of mango in animal models and humans: A systematic review. Nutr Res. 2023 Mar;111:73-89. doi: 10.1016/j.nutres.2023.01.003. Epub 2023 Jan 28. PMID: 36841190.

Μαρία Γιαννακού
Μαρία Γιαννακού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος