Επιστημονικά Νέα

Η επίδραση του Τσάι Μάτσα στην Άσκηση

24 Ιουνίου 2024
2202 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
matcha

Photo Source: www.canva.com

Εισαγωγή

Σκελετικοί Μύες

Οι σκελετικοί μύες υποστηρίζουν τη σωματική δραστηριότητα και δρουν ως ένα σημαντικό μεταβολικό όργανο. Στον αθλητισμό, η αυξημένη μυϊκή δύναμη και μάζα είναι σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι βελτιώνουν την απόδοση. Η απώλεια μυϊκής μάζας που σχετίζεται με την ηλικία και τη μειωμένη δύναμη, που αναφέρεται ως σαρκοπενία, έχει αναγνωριστεί ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου και συχνά απαιτεί φροντίδα.

Πρόληψη Σαρκοπενίας

Ως αντίστροφη παρέμβαση, η προπόνηση με ασκήσεις αντίστασης έχει προταθεί για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης και την πρόληψη της σαρκοπενίας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Τι είναι το Τσάι Μάτσα;

Το τσάι Μάτσα αποτελεί ένα πράσινο τσάι σε σκόνη, το οποίο παρασκευάζεται από φύλλα.

Είναι πλούσιο σε βιοδραστικές ενώσεις όπως:

  • Κατεχίνες
  • Καροτενοειδή
  • Θεανίνη

Καθώς έχει συσχετιστεί και με διάφορα οφέλη για την υγεία.

Τι αντιοξειδωτικά υπάρχουν στο μάτσα;

Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο μάτσα, είναι τα εξής:

  • Κατεχίνες
  • Kαροτενοειδή

Που συμβάλλει η κατανάλωση Μάτσα;

Η κατανάλωση του τσάι Μάτσα συμβάλλει στον μετριασμό του οξειδωτικού στρες, ο οποίος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της μυϊκής συστολής και της άσκησης. Με την απομάκρυνση των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS), το μάτσα βελτιώνει τη μυϊκή αποκατάσταση και  προσαρμογή, με αποτέλεσμα να ενισχύει δυνητικά τη δύναμη και την υπερτροφία.

Ποια η επίδραση του Μάτσα στο εντερικό περιβάλλον;

H επίδραση του μάτσα στο εντερικό περιβάλλον είναι αξιοσημείωτη. Οι διαιτητικές ίνες και οι κατεχίνες επηρεάζουν θετικά την υγεία του εντέρου καθώς:

  • Ρυθμίζουν τον μικροβιόκοσμο του εντέρου
  • Βελτιώνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών

Επιπλέον καλυτερεύουν:

  • Τη μεταβολική λειτουργία
  • Τη χρήση των θρεπτικών συστατικών

οι οποίες είναι απαραίτητες για τη μυϊκή αποκατάσταση και προσαρμογή.

Ποια τα αποτελέσματα της θειανίνης;

Ακόμη, η θεανίνη, έχει αγχολυτικά αποτελέσματα μερικά από τα οποία επηρεάζουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Συμβάλλει:

  • Στη βελτίωση της μυϊκής αποκατάστασης
  • Στη συνολική απόδοση
  • Στην καθυστέρηση της κόπωσης

Γενικότερες επιδράσεις του Μάτσα

Συνολικά, οι βιοδραστικές ενώσεις του τσαγιού μάτσα υπόσχονται τη βελτιστοποίηση της προσαρμογής των σκελετικών μυών στην προπόνηση αντίστασης. Η ενσωμάτωση του στη διατροφή ενός ατόμου μπορεί:

  • Nα υποστηρίξει τη μυϊκή αποκατάσταση
  • Nα ενισχύσει την αύξηση της δύναμης
  • Nα μετριάσει τη μυϊκή απώλεια που σχετίζεται με την ηλικία

Καθιστώντας το, μια δυνητικά πολύτιμη διατροφική προσθήκη για αθλητές και άτομα που επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της άσκησης.

Σκοπός

Στόχος της μελέτης ήταν η διερεύνηση της επίδρασης της καθημερινής κατανάλωσης μάτσα τσάι στην προσαρμογή σε προπόνηση αντίστασης σε νεαρούς άνδρες.

Μέθοδος

Η μελέτη περιελάμβανε δύο τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές με εικονικό φάρμακο.

Δοκιμή 1

Συμμετείχαν 17 υγιείς ενήλικες, οι οποίοι χωρίστηκαν στην ομάδα ελέγχου (n=8) και παρέμβασης (n=9) και υποβλήθηκαν σε πρόγραμμα προπόνησης με αντιστάσεις διάρκειας 8 εβδομάδων δύο φορές την εβδομάδα.

Οι μετρήσεις περιλάμβαναν:

  • Τη σύνθεση του σώματος
  • Τη μυϊκή δύναμη
  • Την ενεργειακή δαπάνη
  • Τα υποκειμενικά επίπεδα κόπωσης
  • Δείγματα αίματος

Δείγματα κοπράνων επίσης συλλέχθηκαν κατά την έναρξη, καθώς και μετά από 4 και 8 εβδομάδες παρέμβασης.

Δοκιμή 2

19 συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν στην ομάδα ελέγχου (n=10) και παρέμβασης (n=9), οι οποίοι υποβλήθηκαν σε πρόγραμμα προπόνησης αντίστασης 12 εβδομάδων δύο φορές την εβδομάδα.

Οι μετρήσεις περιλάμβαναν:

  • Tη σύνθεση του σώματος
  • Παραμέτρους σάλιου (κορτιζόλης και εκκριτικής IgA (sIgA))
  • Την οπτική λειτουργία

η οποία συνδέεται με τη σωματική κόπωση και έχει αποδειχθεί ότι είναι χαμηλότερη στα πιο κουρασμένα άτομα.

Η διατροφική αξιολόγηση έγινε πριν από την έναρξη της δοκιμής και κατά τη διάρκεια όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ελεύθερη πρόσληψη τροφής και κατέγράφαν με κάμερα σε ημερολόγιο τροφίμων για 3 ημέρες

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, οι συμμετέχοντες και των δύο ομάδων κατανάλωναν το ρόφημα δύο φορές την ημέρα. Η ομάδα παρέμβασης κατανάλωσε ένα ρόφημα που περιείχε 1,5 g σκόνη πράσινου τσαγιού μάτσα ενώ η ομάδα ελέγχου με το εικονικό φαρμάκο κατανάλωνε ένα ρόφημα με γεύση τσαγιού καθημερινά καθ 'όλη τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου.

 

Αποτελέσματα

Παρέμβαση 8 εβδομάδων:

Η κατανάλωση Μάτσα στην ομάδα παρέμβασης, κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος προπόνησης αντίστασης 8 εβδομάδων έδειξε:

  • Αύξηση της δύναμης της πρέσας ποδιών και του θώρακα

και

  • Μείωση των επιπέδων υποκειμενικής κόπωσης σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο

Οι καρβονυλιωμένες πρωτεΐνες του ορού είχαν την τάση να μειώνονται με την προπόνηση στην ομάδα παρέμβασης. Την πρώτη εβδομάδα ακόμα τα επίπεδα υποκειμενικής κόπωσης ήταν σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου. Τέλος όσον αφορά το εντερικό μικροβίωμα η ομάδα παρέμβασης παρουσίασε μεταβολές, με αυξημένη αφθονία Oscillospira και Ruminococcus μετά από 4 εβδομάδες που συσχετίστηκαν θετικά με τις αλλαγές στη μυϊκή δύναμη.

Παρέμβαση 12 εβδομάδων:

  • Η καθημερινή κατανάλωση τσάι μάτσα στην ομάδα παρέμβασης οδήγησε σε σημαντική αύξηση της σκελετικής μυϊκής μάζας και μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους.
  • Η ομάδα παρέμβασης έδειξε επίσης πιθανή επίδραση στη μείωση του στρες, που υποδεικνύεται από τα χαμηλότερα ποσοστά έκκρισης κορτιζόλης στο σάλιο.
  • Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στις παραμέτρους της οπτικής λειτουργίας (KVA, DVA, OMS) μεταξύ των δύο ομάδων.
  • Μέχρι το τέλος της παρέμβασης δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στη σύσταση του σώματος και την σύνηθη διαιτητική πρόσληψη στους εθελοντές.

Συμπεράσματα

Συνολικά, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μάτσα κατά τη διάρκεια της προπόνησης με αντιστάσεις, ρυθμίζει την προσαρμογή των μυών και έχει ευεργετικές επιδράσεις στη σύσταση του σώματος. Οι ενώσεις στο τσάι μάτσα μπορούν να μετριάσουν τις αντιδράσεις στρες και κόπωσης που προκαλούνται από την άσκηση, οι οποίες μπορεί να προωθήσουν την ανάκαμψη μετά την άσκηση και την προσαρμογή που προκαλείται από την προπόνηση. Επιπλέον, βρέθηκαν θετικές συσχετίσεις μεταξύ των αλλαγών στην προσαρμογή των μυών και της μικροχλωρίδας του εντέρου.

Περαιτέρω μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν τον λεπτομερή μηχανισμό δράσης του μάτσα και τη σημασία των επιδράσεων στης μικροχλωρίδα. Αν και οι ποσότητες ορισμένων ενώσεων στο μάτσα είναι μικρότερες από την αποτελεσματική ποσότητα, ευεργετικά αποτελέσματα μπορούν ακόμα να ληφθούν και να αποτελέσει ένα συμπλήρωμα διατροφής για τη συνολική ευεξία και την υποστήριξη της μυϊκής προσαρμογής.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Shigeta, M., Aoi, W., Morita, Ç., Soga, K., Inoüe, R., Fukushima, Y., Kobayashi, Y., & Kuwahata, M. (2023).matcha green tea beverage moderates fatigue and supports resistance training-induced adaptation. Nutrition Journal, 22(1). https://doi.org/10.1186/s12937-023-00859-4

Άλκηστις Βιτάλη
Άλκηστις Βιτάλη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Άλκηστις Βιτάλη είναι τελειόφοιτος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πραγματοποιεί την πρακτική της άσκηση σε Διαιτολογικό Γραφείο στο Παγκράτι.