Blog

Τα πρεβιοτικά για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

της Νικολέτας Γεωργιάδου
13 Ιουνίου 2016
14442 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gynaika me sindromo euerethistou enterou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Σχεδόν όλοι μας έχουμε συναντήσει έναν πελάτη που παραπονιέται για το έντερο του και έχει συμπτώματα όπως διάρροια, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή κοιλιακό πόνο. Για όσους όμως πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ), τα συμπτώματα αυτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. Πολλοί μάλιστα δεν γνωρίζουν καν από τι πάσχουν. Ανάλογα με το κυρίαρχο σύμπτωμα διακρίνονται τρεις κατηγορίες (με δυσκοιλιότητα, διάρροια ή μικτή διαταραχή). Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την ριζική καταπολέμηση του συνδρόμου, επιδιώκουμε κυρίως τη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων, με τη διατροφή να κατέχει σε αυτό σημαντικό ρόλο.

Ποιος ο ρόλος των πρεβιοτικών στην αντιμετώπιση του ΣΕΕ;

Γνωρίζοντας ότι τα πρεβιοτικά, είναι άπεπτα συστατικά των τροφών που ενισχύουν την ανάπτυξη ή/και τη δραστηριότητα των προβιοτικών και της υπόλοιπης εντερικής μικροχλωρίδας, μπορούμε να πούμε ότι, συμβάλουν τόσο στη σύνθεση όσο και στη δραστηριότητα της ευεργετικής εντερικής μικροχλωρίδας. Τα πρεβιοτικά που κυρίως έχουν μελετηθεί είναι η ινουλίνη, οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και οι γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες. Είναι, όμως τόσο σημαντική η εντερική μικροχλωρίδα για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου;

Πράγματι, η εντερική μικροχλωρίδα διαδραματίζει καίριο ρόλο στην ενεργοποίηση, διατήρηση και επιδείνωση της νόσου. Η ζύμωση που υπόκεινται τα πρεβιοτικά από τα καλά βακτήρια του εντέρου έχει σαν αποτέλεσμα να σχηματίζονται μικράς αλύσου λιπαρά οξέα, αέρια και άλλους μεταβολίτες και ταυρόχρονά να μειώνεται το pH. Με τον τρόπο αυτό, όμως, ευνοείται η ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων του γαστρεντερικού σωλήνα, ενώ ταυτόχρονα αναστέλλεται η ανάπτυξη δυνητικά παθογόνων μικροοργανισμών.

Δυσκοιλιότητα ή διάρροια; Ή και τα δύο;

Όσον αφορά τους ασθενείς με επικρατούσα δυσκοιλιότητα τα πρεβιοτικά φαίνεται ότι κατέχουν κυρίαρχη θέση. Έχουν ήπια καθαρτική δράση, που οφείλεται στην οσμωτική τους επίδραση και στην ευεργετική δράση των βακτηρίων για τα οποία αποτελούν υπόστρωμα. Ειδικότερα, οι φρουκτο-ολισακχαρίτες βελτιώνουν την πυκνότητα των κοπράνων χωρίς να αυξάνουν τον όγκο τους. Σε ασθενείς με επικρατούσα διάρροια ευερέθιστου εντέρου οι απόψεις σχετικά με τη χρήση πρεβιοτικών διίστανται. Παρόλα τα θετικά αποτελέσματα μελετών (κυρίως σε ζώα) και τη θετική επίδραση των πρεβιοτικών στο έντερο, καλό θα είναι η χρήση τους σε ασθενείς με διάρροια ευερέθιστου εντέρου να γίνεται υπό παρακολούθηση.

Η ρυθμιστική δράση των πρεβιοτικών στην εντερική μικροχλωρίδα λειτουργεί όχι μόνο προστατευτικά έναντι της εμφάνισης του συνδρόμου αλλά και σε επίπεδο ανακούφισης του ασθενούς. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα συμπεράσματα που σχετίζονται με τη συμβολή των πρεβιοτικών στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι κατά βάση αποτέλεσμα ερευνών και μελετών σε ζωικά μοντέλα.

Τα πρεβιοτικά αποτελούν ένα ελπιδοφόρο πεδίο μελέτης για την αντιμετώπιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. Η λήψη τους μέσω της διατροφής ή διατροφικών συμπληρωμάτων είναι ωφέλιμο να γίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, σύμφωνα με τις προτεινόμενες ενδείξεις και δίχως υπερβολές. Γι’αυτό, όταν προτείνετε στους πελάτες σας με ευερέθιστο έντερο την κατανάλωση πρεβιοτικών, να γίνεται πάντα στα πλαίσια της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (10-15g /ημέρα).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

De Vrese, M., & Marteau, P. R. (2007). Probiotics and prebiotics: effects on diarrhea. The Journal of nutrition, 137(3), 803S-811S.

Macfarlane, S. M. G. T., Macfarlane, G. T., & Cummings, J. T. (2006). Review article: prebiotics in the gastrointestinal tract. Alimentary pharmacology & therapeutics, 24(5), 701-714.

Silk, D. B. A., Davis, A., Vulevic, J., Tzortzis, G., & Gibson, G. R. (2009). Clinical trial: the effects of a trans‐galactooligosaccharide prebiotic on faecal microbiota and symptoms in irritable bowel syndrome. Alimentary pharmacology & therapeutics, 29(5), 508-518.

Sabater-Molina, M., Larqué, E., Torrella, F., & Zamora, S. (2009). Dietary fructooligosaccharides and potential benefits on health. Journal of physiology and biochemistry, 65(3), 315-328.

Ford, A. C., Quigley, E. M., Lacy, B. E., Lembo, A. J., Saito, Y. A., Schiller, L. R., ... & Moayyedi, P. (2014). Efficacy of prebiotics, probiotics, and synbiotics in irritable bowel syndrome and chronic idiopathic constipation: systematic review and meta-analysis. The American journal of gastroenterology, 109(10), 1547-1561.

Νικολέτα Γεωργιάδου
Νικολέτα Γεωργιάδου Διαιτολόγος- Διατροφολόγος