Επιστημονικά Νέα

Λιποδιαλυτικά Fat Burner Συμπληρώματα: Λειτουργούν;

13 Μαΐου 2024
4416 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
lipodialitika simpliromata - fat burners

Photo Source: www.canva.com

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν όλο και περισσότερα συμπληρώματα από ‘θερμογόνους λιποδιαλύτες΄ γνωστοί ως Fat-Burners με όλο και μεγαλύτερους ισχυρισμούς. Τέτοια θερμογόνα συμπληρώματα περιέχουν συχνά ένα συνδυασμό πολλαπλών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης, των βιταμινών του συμπλέγματος Β και μιας ποικιλίας φυτικών ουσιών που ισχυρίζονται ότι προωθούν την αυξημένη ενεργειακή δαπάνη ή / και την απώλεια λίπους.

Διάδοση Λιποδιαλυτικών Συμπληρωμάτων / Fat Burners

Η πρόσληψη αυτών των συμπληρωμάτων είναι διαδεδομένη, με περίπου το 34% των ανδρών και γυναικών αθλητών να αναφέρουν τη χρήση ενεργειακών ποτών που περιέχουν καφεΐνη, βιταμίνες συμπλέγματος Β, L-καρνιτίνης και άλλα, και το 27% να αναφέρουν τη χρήση καφεΐνης.

Εντωμεταξύ, το 27% των αθλητών αναφέρουν συμπληρώματα με πρωτεΐνη. Τα δυο αυτά δεδομένα συνδυαστικά, υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει συνεργιστική δράση με πολλαπλά προϊόντα που προωθούν παρόμοια επιθυμητά αποτελέσματα, όπως βελτιωμένη σύνθεση σώματος και αθλητική απόδοση.

Καφεΐνη ως θερμογόνος Λιποδιαλυτής

Η κατανάλωση καφεΐνης και συμπληρωμάτων που περιέχουν καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας (REE) καθώς και δυνητικά καταστέλλει την ενεργειακή πρόσληψη και την όρεξη. Αυτές οι ιδιότητες, ειδικότερα, υποδηλώνουν μια πιθανή χρησιμότητα των συμπληρωμάτων με καφεΐνη κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας απώλειας βάρους ή λίπους.

Υπάρχουν διάφοροι προτεινόμενοι μηχανισμοί δράσης για τις αξιοσημείωτες διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης ως θερμογόνο και λιποδιαλυτικό, συμπεριλαμβανομένης της διέγερσης του κεντρικού νευρικού συστήματος και της κινητοποίησης των ενδοκυτταρικών αποθεμάτων ιόντων ασβεστίου που απαιτούνται για τη μυϊκή συστολή

Θερμογόνες επιδράσεις των Βιταμινών του Συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες συμπλέγματος Β, είναι υδατοδιαλυτές ενώσεις που βρίσκονται φυσικά σε τρόφιμα όπως τα σιτηρά και τα θαλασσινά. Παίζουν σημαντικό ρόλο σε κρίσιμες ενζυματικές αντιδράσεις και μεταβολικές οδούς που απαιτούνται για τη δημιουργία τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP), μόριο γνωστό ως το ενεργειακό νόμισμα του σώματος.

Ωστόσο, ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β μπορούν να βελτιώσουν την δημιουργία ATP κατά την άσκηση σε περίπτωση της ανεπάρκειας, περαιτέρω οφέλη σε διατροφικά επαρκής πληθυσμούς δεν έχουν αποδειχθεί σαφώς.

Άλλες γνωστές “Λιποδιαλυτικές” ενώσεις

Πρόσθετες ενώσεις που βρίσκονται συνήθως σε θερμογόνα σκευάσματα περιλαμβάνουν ‘λιποδιαλυτικές’ ουσίες που υποτίθεται ότι προάγουν την απώλεια βάρους. Ωστόσο, οι μηχανισμοί αυτών των συμπληρωμάτων - από την αύξηση της οξείδωσης του λίπους και την παρεμπόδιση της απορρόφησης λίπους έως την καταστολή της όρεξης και την αύξηση της ενεργειακής δαπάνης - είναι λιγότερο καλά μελετημένοι και κατανοητοί από εκείνους της καφεΐνης.

Τέτοιες ενώσεις περιλαμβάνουν:

  • L-καρνιτίνη
  • Συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA)
  • Παραδοσιακά φυτικά συμπληρώματα 
  • Φυτικά εκχυλίσματα όπως Garcinia cambogia

L-καρνιτίνη

Η L-καρνιτίνη, μια ουσία που βρίσκεται φυσικά σε υψηλές συγκεντρώσεις στα προϊόντα κρέατος, παίζει κρίσιμο ρόλο στη μεταφορά λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας μέσω της εσωτερικής μιτοχονδριακής μεμβράνης για οξείδωση

Σκοπός

Ο σκοπός της παρούσας έρευνας διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων ήταν να εξετάσει την επίδραση της κατανάλωσης συμπληρωμάτων πρωτεΐνης ορού γάλακτος με ή χωρίς τη χρήση ενός εμπορικά διαθέσιμου θερμογόνα λιποδιαλυτικού (Fat-Burner) συμπληρώματος στο μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας (REE), στη σύνθεση του σώματος, ανθρωπομετρικές, μεταβολικές, αιμοδυναμικές και υποκειμενικές μεταβλητές με την πάροδο του χρόνου σε γενικά υγιή, άτομα που αθλούνται.

Μεθοδολογία

Πενήντα δύο υγιείς, συμμετέχοντες οι οποίοι αθλούνται έλαβαν μέρος στη συγκεκριμένη έρευνα, (50% γυναίκες, μέση ηλικία ± ΤΑ: 23,5 ± 3,0 έτη, ποσοστό σωματικού λίπους: 27,3 ± 8,0%) τυχαιοποιήθηκαν με αναλογία 2: 2:1 σε 3 ομάδες:

  • Ομάδα που λάμβανε μόνο ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος (PRO; n = 20)
  • Ομάδα που λάμβανε το ίδιο συμπλήρωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος σε συνδυασμό με ένα θερμογόνο συμπλήρωμα (PRO + FB; n = 19)
  • Ομάδα που δεν λάμβανε καθόλου συμπλήρωμα (CON; n = 13) για τέσσερις εβδομάδες

Σε όλες τις ομάδες συστήθηκε να μη καταναλώνουν έξτρα ποσότητα καφεΐνης ή κάποιο άλλο θερμογόνο συμπλήρωμα. Η σύνθεση του σώματος, τα ανθρωπομετρικά, μεταβολικά, αιμοδυναμικά και υποκειμενικά αποτελέσματα συλλέχθηκαν πριν και μετά την παρέμβαση.

Αποτελέσματα

Μεγαλύτερες αλλαγές στον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας REE σημειώθηκαν στην ομάδα που λάμβανε συμπλήρωμα πρωτεΐνης και θερμογόνο συμπλήρωμα (PRO + FB) σε σύγκριση με την ομάδα που δεν λάμβανε τίποτα (CON) (111,2 kcal/ημέρα, 95% CI 2,4 έως 219,9 kcal/ημέρα, p = 0,04), χωρίς σημαντικές διαφορές μεταξύ της ομάδας που λάμβανε μονάχα πρωτεΐνη (PRO) και της ομάδας που δεν λάμβανε συμπλήρωμα (CON) (42,7 kcal/ημέρα, 95% CI −65,0 έως 150,3 kcal/ημέρα, p = 0,61) ή μεταξύ της ομάδας συνδυασμού συμπληρωμάτων (PRO + FB) και της ομάδας που λάμβανε μονάχα πρωτεΐνη (PRO) (68,5 kcal/ημέρα, 95% CI −28,3, 165,3,  p = 0, 21). Δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στις αιμοδυναμικές εκβάσεις (αρτηριακή πίεση και καρδιακός ρυθμός).

Συμπεράσματα

Στην ενήλικες που αθλούνται, τέσσερις εβδομάδες λήψης συμπληρωμάτων είτε μονάχα με πρωτεΐνη, είτε με συνδυασμό πρωτεΐνης και ένα θερμογόνο προϊόν πολλαπλών συστατικών, διατήρησαν τον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας REE σε φάση νηστείας σε σύγκριση με τα άτομα που δεν λάβανε κάποιο συμπλήρωμα, στο οποίο παρατηρήθηκε μείωση του REE, χωρίς διαφορικές επιδράσεις στη σύνθεση του σώματος, σε αθρωπομετρικές παραμέτρους ή υποκειμενικές μεταβλητές.

Ενδεχομένως αυτό που μας δείχνει η συγκεκριμένη μελέτη είναι πως η χορήγηση συμπληρώματος πρωτεΐνης ορού γάλακτος ήταν αυτή που κράτησε τον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας σταθερό με μια τάση προσαύξησης σε σύγκριση με ομάδα που δεν έπαιρνε κάποιο συμπλήρωμα και που έπεσε ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας της. Ωστόσο, η συνδυαστική συμπλήρωση με θερμογόνα, λιποδιαλυτικά/Fat-Burner συμπληρώματα δεν βοήθησε στατιστικά σημαντικά την τάση αύξησης του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Siedler MR, Rodriguez C, White SJ, Tinoco E, DeHaven B, Brojanac A, LaValle C, Rasco J, Taylor LW, Tinsley GM. Chronic Thermogenic Dietary Supplement Consumption: Effects on Body Composition, Anthropometrics, and Metabolism. Nutrients. 2023 Nov 17;15(22):4806. doi: 10.3390/nu15224806. PMID: 38004200; PMCID: PMC10674526.

 

 

Σταμάτης Βράγκας
Σταμάτης Βράγκας Φοιτητής Διαιτολογίας – Διατροφολογίας, BSc

Ο Σταμάτης Βραγκάς είναι τελειόφοιτος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.