Επιστημονικά Νέα

Επηρεάζει η κανέλα τη μεταγευματική γλυκόζη αίματος;

της Ευσταθίας Παπαδά
11 Απριλίου 2017
13296 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
kanela se skonh kai ksulakia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης αποτελούν μία σημαντική παράμετρο του γλυκαιμικού ελέγχου. Άλλωστε αρκετές επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν πως η μεταγευματική υπεργλυκαιμία συσχετίζεται με την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα τελευταία χρόνια πολλά βότανα και μπαχαρικά έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας στη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ένα από αυτά είναι η κανέλα που φαίνεται να βοηθά στο γλυκαιμικό έλεγχο τόσο σε διαβητικούς όσο και σε υγιείς πληθυσμούς.

Ποια επίδραση που μπορεί να έχει το τσάι με εκχύλισμα κανέλας στη μεταγευματική γλυκόζη μη διαβητικών;

Μία πρόσφατη έρευνα μελέτησε την επίδραση που μπορεί να έχει το τσάι με εκχύλισμα κανέλας στη μεταγευματική γλυκόζη μη διαβητικών εθελοντών. Πιο συγκεκριμένα, 30 εθελοντές, ηλικίας μεταξύ 20-53 ετών διαχωρίστηκαν τυχαία στην ομάδα ελέγχου (n=15) και στην ομάδα παρέμβασης (n=15). Οι εθελοντές στην ομάδα ελέγχου υποβλήθηκαν σε δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη ύστερα από ολονύκτια νηστεία. Στην ομάδα παρέμβασης οι εθελοντές υποβλήθηκαν στην ίδια εξέταση με μόνη διαφορά την κατανάλωση 100mL τσαγιού με εκχύλισμα κανέλας (6 γραμμάρια Cinnamomum burmannii σε 100mL νερού) αμέσως μετά την κατανάλωση του διαλύματος γλυκόζης. Δείγματα αίματος συλλέχθηκαν στο χρόνο 0 σε κατάσταση νηστείας, και στη συνέχεια 30, 60, 90 και 120 λεπτά μετά την κατανάλωση του διαλύματος γλυκόζης και του τσαγιού.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έδειξαν ότι η χορήγηση του συγκεκριμένου τσαγιού μετά τη δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη μείωσε ελαφρώς αλλά όχι στατιστικά σημαντικά το μέσο όρο των επιπέδων γλυκόζης σε κάθε χρονική στιγμή. Ωστόσο, η διακύμανση της μέγιστης συγκέντρωσης της γλυκόζης αλλά και ο μέσος όρος της μέγιστης συγκέντρωσης γλυκόζης ήταν στατιστικά σημαντικά μικρότερες στην ομάδα που κατανάλωσε το τσάι με εκχύλισμα κανέλας.

Υπογλυκαιμικές ιδιότητες της κανέλας: ποιοι είναι οι πιθανοί μηχανισμοί;

Πολλοί μοριακοί μηχανισμοί έχουν προταθεί για τις υπογλυκαιμικές ιδιότητες της κανέλας, όπως η μείωση της γαστρικής κένωσης, η ινσουλινομιμητική δράση αλλά και η μείωση της δραστικότητας της εντερικής γλυκοζιδάσης. Στην παρούσα μελέτη, οι συγγραφείς προτείνουν τον εξής μηχανισμό για την υπογλυκαιμική δράση της κανέλας. Η συγκεκριμένη επίδραση μπορεί να αποδοθεί στο φαινολικό περιεχόμενο και στην αντιοξειδωτική ικανότητα του συγκεκριμένου τσαγιού, τα οποία προσδιορίστηκαν επίσης στη συγκεκριμένη μελέτη. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, ο μηχανισμός των πολυφαινολών της κανέλας περιλαμβάνει την αύξηση του υποδοχέα-β της ινσουλίνης στα λιποκύτταρα, δρώντας ευεργετικά στο μεταβολισμό της ινσουλίνης.

Τι να προσέξετε ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα της μελέτης;

Ωστόσο, η μελέτη αυτή έχει κάποιους περιορισμούς. Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι έλαβαν μία ανάκληση 24ώρου από τους εθελοντές, τους ρώτησαν σχετικά με την κατανάλωση κανέλας και τους απέτρεψαν από την κατανάλωση κανέλας την προηγούμενη ημέρα της εξέτασης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν γενικές πληροφορίες σχετικά με το διατροφικό πρότυπο που ακολουθούσαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οι εθελοντές το οποίο μπορεί κατά περιπτώσεις να περιελάμβανε υψηλό φαινολικό περιεχόμενο και να επιδρά συγχυτικά στα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης.

Καταλήγοντας, η μελέτη αυτή προτείνει μία ένδειξη ότι το τσάι με εκχύλισμα κανέλας μπορεί να βοηθά στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, ωστόσο χρειάζονται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να οδηγηθούμε σε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Μέχρι τότε, αν θα συστήσετε ή όχι στον πελάτη σας τη χρήση κανέλας, νομίζω όσο τους ευχαριστεί στις συνήθεις συνταγές τους είναι θεμιτό και ασφαλές!

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D