Επιστημονικά Νέα

Επιδράσεις της Διέγερσης με Βιταμίνη C σε ασθενείς με Δυσφαγία μετα απο Εγκεφαλικό Επεισόδιο

του Μανώλη Κουρμπέλη
30 Οκτωβρίου 2023
4674 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
diegersi vitamini c dysfagia egkefaliko epeisodio

Photo source: www.canva.com

Εισαγωγή

Το εγκεφαλικό επεισόδιο αναφέρεται σε ένα κλινικό σύνδρομο τοπικής ή γενικευμένης εγκεφαλικής δυσλειτουργίας που προκαλείται από εγκεφαλοαγγειακή νόσο. Χαρακτηρίζεται από ταχεία έναρξη και από υψηλό κίνδυνο νοσηρότητας, θνησιμότητας και αναπηρίας. Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του 2016, το εγκεφαλικό επεισόδιο έχει γίνει η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο και η πρώτη αιτία θανάτου στην Κίνα. Μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να προκληθούν διάφορες δυσλειτουργίες, όπως κινητική δυσλειτουργία, αισθητική δυσλειτουργία, δυσλειτουργία ομιλίας και κατάποσης.

Μεταξύ αυτών, η δυσφαγία είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο, με συχνότητα εμφάνισης 37% έως 78%. Η δυσφαγία μπορεί να εκδηλωθεί ως μη φυσιολογικός αυθόρμητος βήχας, σιελόρροια, πνιγμός μετά την κατάποση και αλλαγές φωνής μετά την κατάποση. Η δυσφαγία μπορεί να προκαλέσει εισρόφηση, βρογχόσπασμο και απόφραξη των αεραγωγών. Ο κίνδυνος πνευμονίας από εισρόφηση είναι υψηλότερος, η οποία μπορεί να προκαλέσει ασφυξία ή ακόμη και θάνατο και να επηρεάσει σοβαρά τη σωματική και ψυχική υγεία των ασθενών. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εφαρμόζεται ενεργός θεραπεία και έγκαιρη και αποτελεσματική νοσηλευτική παρέμβαση για την ανακούφιση της κατάστασης του ασθενούς και τη μείωση των επιπλοκών.

Τα τελευταία χρόνια, με τη συνεχή πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας και των εννοιών των νοσηλευτικών υπηρεσιών, ο ρόλος της νοσηλευτικής αποκατάστασης στη θεραπεία ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο με δυσφαγία αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο. Η οξύτητα της βιταμίνης C μπορεί να προάγει την έκκριση σάλιου διεγείροντας τη γλώσσα, η οποία μπορεί να επιταχύνει την κατάποση, βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργία της. Έχει υποτεθεί πως η βιταμίνη C θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη φροντίδα αποκατάστασης ασθενών με δυσφαγία μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σκοπός Μελέτης

Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να διερευνήσει την επίδραση της διέγερσης με βιταμίνη C στη διαδικασία αποκατάστασης, στον δείκτη κατάστασης θρέψης και στους δείκτες ανοσολογικής λειτουργίας ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο και δυσφαγία.

Σχεδιασμός/Μέθοδος

Συνολικά 120 ασθενείς με δυσφαγία που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο εξετάστηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2020 και χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδα ελέγχου και ομάδα διέγερσης βιταμίνης C (ομάδα VC).

Η ομάδα ελέγχου έλαβε μόνο τη συνήθη εκπαίδευση αποκατάστασης κατάποσης, με κύριο στόχο την ασφάλεια. Κατά τη διάρκειά της, ο ασθενής πρέπει να τρώει αργά και να επιβεβαιώνει ότι η προηγούμενη μπουκιά έχει καταποθεί πριν φάει την επόμενη μπουκιά. Η θεραπεία πραγματοποιείται μία φορά την ημέρα, κάθε φορά διαρκεί 30 λεπτά και διαρκεί συνολικά 2 εβδομάδες.

Η ομάδα διέγερσης με βιταμίνη C (ομάδα VC) βασίζεται στην τακτική εκπαίδευση αποκατάστασης κατάποσης συν διέγερση με βιταμίνη C. Τα δάχτυλα του ασθενούς καθαρίζονται και στη συνέχεια μια μικρή ποσότητα σκόνης βιταμίνης C βυθίζεται στα δάχτυλα για να εκτελέσει μια ενέργεια πιπιλίσματος επιταχύνοντας την κίνηση του μάγουλου και του κόγχου μυός, βελτιώνοντας έτσι την κατάποση του ασθενούς. Έγιναν 5 με 6 εκπαιδεύσεις κάθε φορά, η διάρκεια της καθεμιάς ήταν 15 λεπτά και η παρέμβαση διήρκησε 2 εβδομάδες. Η δόση ήταν 2 δισκία την ημέρα (0,2 g/ημέρα).

Το τεστ κατάποσης νερού (WST) και η βιντεοφθοροσκοπική μελέτη κατάποσης (VFSS) χρησιμοποιήθηκαν για τη σύγκριση της αποκατάστασης της δυσφαγίας στις δύο ομάδες. Ο Δείκτης Κατάστασης Θρέψης αξιολογήθηκε με ΔΜΣ, λευκωματίνη ορού, ολική πρωτεΐνη ορού και αιμοσφαιρίνη. Ο δείκτης ανοσολογικής λειτουργίας αξιολογήθηκε με IgA, IgM και IgG.

Τι έδειξαν τα Aποτελέσματα;

  • Τόσο η ομάδα ελέγχου όσο και η ομάδα παρέμβασης με βιταμίνη C μείωσαν σημαντικά το επίπεδο WST, αλλά το επίπεδο WST της ομάδας διέγερσης βιταμίνης C μειώθηκε στατιστικά περισσότερο.
  • Επιπλέον, τόσο η ομάδα ελέγχου όσο και η ομάδα διέγερσης με βιταμίνη C αύξησαν σημαντικά τη βαθμολογία VFSS, αλλά η ομάδα διέγερσης με βιταμίνη C παρουσίασε μεγαλύτερη βελτίωση.
  • Το ποσοστό ανάρρωσης στην ομάδα διέγερσης με βιταμίνη C ήταν σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
  • Επιπρόσθετα, δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας διέγερσης με βιταμίνη C μεταξύ ασθενών με ισχαιμικό και αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Συγκρίνοντας τη διατροφική κατάσταση των δύο ομάδων, διαπιστώθηκε ότι τόσο η ομάδα ελέγχου όσο και η ομάδα διέγερσης με βιταμίνη C αύξησαν σημαντικά τον ΔΜΣ, την αιμοσφαιρίνη ορού, τη λευκωματίνη ορού και τη συνολική πρωτεΐνη ορού με την ομάδα παρέμβασης να παρουσιάζει στατιστικά σημαντικότερα ευρήματα.
  • Τέλος τόσο η ομάδα ελέγχου όσο και η ομάδα διέγερσης με βιταμίνη C αύξησαν σημαντικά τα επίπεδα ορού IgA, IgM και IgG, αλλά η ομάδα διέγερσης οξέος με βιταμίνη C ενίσχυσε περαιτέρω τα επίπεδα αυτούς τους δείκτες.

Ποιο το Συμπέρασμα για τον επαγγελματία υγείας;

Η δυσφαγία μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο συχνά εκδηλώνει κλινικά συμπτώματα όπως δυσκολία στην κατάποση και πνιγμό από το φαγητό και το πόσιμο νερό, οδηγώντας σε επιπλοκές όπως διαταραχές νερού και ηλεκτρολυτών, υποσιτισμό και αλλαγές στη διάθεση.

Η διέγερση με βιταμίνη C παρουσιάζει υποσχόμενα αποτελε΄σματα σε ασθενείς με δυσφαγία μετά από εγκεφαλικό. Επιπλέον μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω τη διατροφική κατάσταση και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μετά από εγκεφαλικό και να προωθήσει την μετεγχειρητική αποθεραπεία των ασθενών. Επομένως, θεωρείται βέβαιο ότι η θεραπεία διέγερσης με βιταμίνη C μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως στην αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ώστε να μην χρειαστεί η χρήση εντερικής ή παρεντερικής διατροφής.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Jiongmei, W.A.N.G., Chang, E. and Jiang, Y., 2022. Effects of vitamin C stimulation on rehabilitation of dysphagia after stroke: a randomized trial. EuropEan Journal of physical and rEhabilitation MEdicinE58(4), p.558.

Μανώλης Κουρμπέλης
Μανώλης Κουρμπέλης Διαιτολόγος – Διατροφολόγος