Επιστημονικά Νέα

Μέλι και Αμυγδαλεκτομή

23 Οκτωβρίου 2024
657 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
meli kerithra

Photo Source: www.canva.com

Εισαγωγή

Αμυγδαλεκτομή

Η αμυγδαλεκτομή είναι μια επέμβαση κατά την οποία αφαιρούνται οι αμυγδαλές. Γενικά είναι μια ασφαλής επέμβαση. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα και επιπλοκές όπως:

  • Πόνος μετά την αμυγδαλεκτομή
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Ξηρός λαιμός
  • Μόλυνση
  • Αιμορραγία
  • Απόφραξη αεραγωγών
  • Ρινοφαρυγγική απόφραξη
  • Πνευμονικό οίδημα
  • Πυρετός
  • Πόνος στη γνάθο
  • Ωταλγία

Μετεγχειρητικός πόνος

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι το κύριο σύμπτωμα κατά την κατάποση λόγω της διέγερσης των νευρικών απολήξεων, του σπασμού των μυών του φάρυγγα και της φλεγμονής. Ο έντονος πόνος μπορεί να μειώσει τη διατροφική πρόσληψη από το στόμα, οδηγώντας σε αφυδάτωση και μειωμένη ή καθυστερημένη ανάρρωση μετά την επέμβαση.

Με βάση ορισμένες μελέτες, τα αντιβιοτικά δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά για τη θεραπεία του πόνου, όπως πολλές φορές ούτε και η προσθήκη αναλγητικών και στεροειδών. Μια άλλη κοινή μέθοδος ελέγχου του πόνου είναι η χορήγηση οπιοειδών και Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων (ΜΣΑΦ), τα οποία έχουν διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες. Επομένως, ο μετεγχειρητικός έλεγχος του πόνου απαιτεί μια μέθοδο με ελάχιστες επιπλοκές και μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Μέλι

Χρήση στην αρχαιότητα

Μία από τις μη φαρμακευτικές μεθόδους μείωσης του πόνου είναι το μέλι. Το μέλι χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για τη θεραπεία πολλών ασθενειών:

  • Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το μέλι για τη θεραπεία φλεγμονών και εγκαυμάτων του κερατοειδούς και του επιπεφυκότα πριν από 5000 χρόνια.
  • Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε το μέλι από το 400 π.Χ. για την επούλωση πληγών.

Οφέλη Μελιού

Οι αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, καθώς και η επιτάχυνση της ανάρρωσης των πληγών και η ανακούφιση από τον πόνο, είναι τα οφέλη που αναφέρονται για το μέλι ως φυσική θεραπευτική μέθοδο.

Στη σύγχρονη ιατρική, το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για τη θεραπεία εγκαυμάτων, μετεγχειρητικών λοιμώξεων, πληγών και δερματικών ελκών. Σε προηγούμενες μελέτες, δεν υπάρχει αναφορά για παρενέργειες του μελιού στην επούλωση πληγών. Η αλλεργία στο μέλι είναι σπάνια, αλλά είναι πιθανή μια αλλεργική αντίδραση στις πρωτεΐνες και τα αλλεργιογόνα του μελιού.

Χρήση στην Αμυγδαλεκτομή

Μηχανικοί ή θερμικοί τραυματισμοί μπορεί να προκύψουν κατά την αμυγδαλεκτομή, αφήνοντας ανοιχτές πληγέςμετά την επέμβαση. Επομένως, οι ασθενείς παραπονιούνται για πόνο στο λαιμό, ιδιαίτερα κατά την κατάποση. Το μέλι, όταν χρησιμοποιείται τακτικά μετά την αμυγδαλεκτομή, μπορεί να έχει οφέλη στην αποκατάσταση των ιστών, μειώνοντας έτσι τους μετεγχειρητικούς πόνους. Η εφαρμογή μελιού μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή των μολυσμένων πληγών και να διευκολύνει τη διάρκεια της επούλωσης.

Σκοπός

Σκοπός της μελέτης ήταν η αξιολόγηση των επιδράσεων του μελιού στη συχνότητα του μετεγχειρητικού πόνου σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αμυγδαλεκτομή.

Μέθοδοι και Υλικά

Διεξήχθη μια διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή. Είκοσι τέσσερις ενήλικες άνδρες ασθενείς υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση αμυγδαλεκτομής και τυχαιοποιήθηκαν και χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:

  • Ομάδα που λάμβανε μέλι
  • Ομάδα που λάμβανε εικονικό φάρμακο
  • Ομάδα ελέγχου

Σε όλα τα άτομα δόθηκε τυπική αναλγησία και αντιβιοτικά. Αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε μέλι δέντρου από μεταξωτό βαμβάκι ή καπόκ (Ceiba pentandra). Το μέλι χρησιμοποιήθηκε κάνοντας γαργάρες κάθε έξι ώρες για δέκα ημέρες. Ομοίως, η ίδια συχνότητα λήψης εφαρμόστηκε στην ομάδα εικονικού φαρμάκου. Η κλίμακα πόνου αξιολογήθηκε για δέκα ημέρες χρησιμοποιώντας το ερωτηματολόγιο Visual Analogue Scale και η συχνότητα των αναλγητικών φαρμάκων καταγράφηκε τις ημέρες 1, 2, 4, 7 και 10.

Αποτελέσματα

Η ομάδα που λάμβανε μέλι έδειξε σημαντικά υψηλότερη μείωση του πόνου σε σύγκριση με τις ομάδες εικονικού φαρμάκου και ελέγχου, με σημαντική μείωση στην κλίμακα πόνου την ημέρα 1, 2, 4, 7 και 10 (p = 0,034, p = 0,003, p < 0,001, p = 0,001, p = 0,001) σταδιακά.

Συμπέρασμα

Η χορήγηση μελιού από δέντρο Kapok (C. pentandra) μετά από αμυγδαλεκτομή μπορεί να μειώσει τον μετεγχειρητικό πόνο και να μειώσει την ανάγκη για αναλγητικό, χωρίς παρενέργειες ή αλλεργίες. Επομένως, υπάρχουν ενδείξεις ότι το μέλι μπορεί να θεωρηθεί ως φάρμακο και μπορεί να χορηγηθεί συστηματικά ως συμπληρωματική θεραπεία για μετεγχειρητικούς ασθενείς.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Lubis AS, Herwanto HRY, Rambe AYM, Munir D, Asroel HA, Ashar T, Lelo A. The effect of honey on post-tonsillectomy pain relief: a randomized clinical trial. Braz J Otorhinolaryngol. 2023 Jan-Feb;89(1):60-65. doi: 10.1016/j.bjorl.2021.08.007. Epub 2021 Oct 18. PMID: 34716106; PMCID: PMC9874356.

Μαρία Γιαννακού
Μαρία Γιαννακού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος