Εισαγωγή
Η Κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς αντιπροσωπεύουν μια εναλλακτική επιλογή για την ζάχαρη με χαμηλές ή μηδενικές θερμίδες.
Ωστόσο, υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών και την πιθανή τους σχέση με τον καρκίνο. Πολλές μελέτες έχουν διεξαχθεί για να διαπιστωθεί εάν οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου, αλλά μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα ήταν ασαφή ή συντηρητικά.
Σκοπός της Μελέτης
Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να εξετάσει την σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών (συνολικά από όλες τις διατροφικές πηγές και εκείνων που καταναλώνονται πιο συχνά: ασπαρτάμη [E951], ακεσουλφάμη-K [E950] και σουκραλόζη [E955]) και του κινδύνου καρκίνου σε μια μεγάλη πληθυσμιακή κοόρτη, γνωστή ως NutriNet-Sante.
Η μελέτη είχε ως στόχο να παράσχει περαιτέρω κατανόηση σχετικά με το αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, λαμβάνοντας υπόψη πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, οι διαιτητικές συνήθειες και άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν το αποτέλεσμα.
Πως Σχεδιάστηκε η Μελέτη;
Η μελέτη περιλάμβανε ένα συνολικό δείγμα 102.865 ενηλίκων από την γαλλική κοόρτη NutriNet-Santé, η οποία κάλυπτε την περίοδο από το 2009 έως το 2021, με μέσο χρόνο παρακολούθησης 7,8 έτη.
Η συλλογή διατροφικών πληροφοριών και η αξιολόγηση της κατανάλωσης γλυκαντικών έγιναν μέσω επαναλαμβανόμενων διατροφικών καταγραφών 24ώρου, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών ονομασιών βιομηχανικών προϊόντων.
Η ανάλυση των συσχετίσεων μεταξύ των γλυκαντικών και της επίπτωσης του καρκίνου πραγματοποιήθηκε με τη χρήση μοντέλων αναλογικών κινδύνων Cox, λαμβάνοντας υπόψη πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση, η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα, ο δείκτης μάζας σώματος, η αλλαγή βάρους κατά την παρακολούθηση, η παρουσία διαβήτη, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, ο αριθμός των διατροφικών καταγραφών 24ώρου και οι βασικές προσλήψεις ενέργειας, αλκοόλ, νατρίου, κορεσμένων λιπαρών οξέων, φυτικών ινών, ζάχαρης, φρούτων και λαχανικών, ολικών σιτηρών και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Αυτή η πολυπαραγοντική προσέγγιση επέτρεψε την πλήρη αξιολόγηση της συσχέτισης μεταξύ της κατανάλωσης γλυκαντικών και του καρκίνου.
Τι έδειξαν τα Αποτελέσματα;
- Υψηλότερος κίνδυνος καρκίνου παρατηρήθηκε σε υψηλότερη κατανάλωση συνολικών τεχνητών γλυκαντικών, σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση. Ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων ήταν 3.358 και η αναλογία κινδύνου (HR) ήταν 1,13, με εύρος εμπιστοσύνης (CI) 95% από 1,03 έως 1,25. Αυτό υποδεικνύει μια μικρή αύξηση στον κίνδυνο καρκίνου σε καταναλωτές υψηλής ποσότητας τεχνητών γλυκαντικών.
- Πιο συγκεκριμένα, η ασπαρτάμη και η ακεσουλφάμη-Κ, που είναι δύο είδη τεχνητών γλυκαντικών, συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Για την ασπαρτάμη, ο HR ήταν 1,15 με CI 95% από 1,03 έως 1,28, ενώ για την ακεσουλφάμη-Κ, ο HR ήταν 1,13 με CI 95% από 1,01 έως 1,26. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση αυτών των τεχνητών γλυκαντικών συνδέεται με μια μικρή αύξηση του κινδύνου καρκίνου.
- Επιπλέον, παρατηρήθηκε υψηλότερος κίνδυνος καρκίνου του μαστού σε σχέση με την ασπαρτάμη (979 περιπτώσεις, HR = 1,22 με CI 95% από 1,01 έως 1,48) και καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία σε σχέση με τα συνολικά τεχνητά γλυκαντικά (2.023 περιπτώσεις, HR = 1,13 με CI 95% από 1,00 έως 1,28) και την ασπαρτάμη (HR = 1,15 με CI 95% από 1,01 έως 1,32). Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αυτών των συγκεκριμένων καρκίνων.
Ποια τα Συμπεράσματα για τον επαγγελματία Διαιτολόγο – Διατροφολόγο;
Η υψηλή κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Ειδικότερα, η ασπαρτάμη και η ακεσουλφάμη-Κ εμφανίζουν στατιστικά σημαντική συσχέτιση με τον κίνδυνο καρκίνου.
- Καρκίνος του μαστού: Η ασπαρτάμη συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα, καθώς υποδεικνύει ότι η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να επηρεάζει τον κίνδυνο αυτού του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.
- Καρκίνοι που σχετίζονται με την παχυσαρκία: Η υψηλή κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών, γενικά, συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Ειδικότερα, η ασπαρτάμη εμφανίζει συσχέτιση με τον κίνδυνο αυτών των καρκίνων.
- Συνολικά, τα παραπάνω ευρήματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών, ειδικά της ασπαρτάμης και της ακεσουλφάμης-Κ, μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Βάσει αυτών των ευρημάτων, ο επαγγελματίας διαιτολόγος διατροφολόγος μπορεί να συμπεράνει ότι η υπερβολική κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να συνδέεται με θέματα υγείας, όπως ο καρκίνος και κυρίως η ασπαρτάμη και η ακεσουλφάμη-Κ που χρησιμοποιούνται σε πολλές μάρκες τροφίμων και ποτών παγκοσμίως. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής που βασίζεται σε φυσικά γλυκαντικά και υγιεινές επιλογές διατροφής για την προώθηση της υγείας και την πρόληψη εμφάνισης ασθενειών.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη αναγνωρίζει ορισμένους περιορισμούς, όπως την πιθανή μεροληψία επιλογής και την υπολειπόμενη σύγχυση. Ωστόσο, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν αναλύσεις ευαισθησίας για να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανησυχίες.
Οι επαγγελματίες διαιτολόγοι διατροφολόγοι πρέπει να είναι ενήμεροι για αυτή την έρευνα και τα αποτελέσματά της και να παρέχουν πληροφορίες και συμβουλές στους πελάτες τους βασιζόμενοι στις πιο πρόσφατες εξελίξεις.