Επιστημονικά Νέα

Διάθεση και συμπληρωματική χορήγηση αμινοξέων

της Σοφίας Λάκκα
26 Οκτωβρίου 2022
4671 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
diathesi aminoksea

Photo source: www.Canva.com

Το Γραφείο Πρόληψης Νοσημάτων και Προαγωγής Υγείας των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι διαταραχές ψυχικής υγείας είναι μία από τις πιο «κοινές αιτίες αναπηρίας» και επηρεάζουν το 18,1% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2020, η ιατρική κοινότητα αντιμετώπισε αύξηση της ανησυχίας για την ψυχική υγεία καθώς ο κόσμος ήταν αντιμέτωπος με την πανδημία COVID-19. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διάθεση, μεταξύ των οποίων είναι το άγχος και η κατάθλιψη αυξήθηκαν στο 28% και 33% στον ενήλικο πληθυσμό, αντίστοιχα, από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Μάιο του 2020.
Η θεραπεία των διαταραχών ψυχικής υγείας μπορεί να είναι τόσο περίπλοκη όσο η ίδια η διαταραχή ή η ανισορροπία, με τις φαρμακολογικές προσεγγίσεις να έχουν ελάχιστη επιτυχία. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει αποδεδειγμένη ανάγκη για πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας των ατόμων.

Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;

Αυτή η σειρά περιπτώσεων εξετάζει τη χρήση δίαιτας, τη στοχευμένη συμπλήρωση θρεπτικών συστατικών με έμφαση στα αμινοξέα και τις παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής για τη διαχείριση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη διάθεση, ως θεραπευτική επιλογή.

Τα τρία περιστατικά που συμμετείχαν στην μελέτη  παρουσίαζαν συμπτώματα σχετιζόμενα με τη διάθεση περιελάμβαναν εξατομικευμένο πρωτόκολλο θεραπείας με αμινοξέα, συμπληρωματική χορήγηση θρεπτικών συστατικών και συστάσεις διατροφής και τρόπου ζωής. 

Τα ερωτηματολόγια κλινικής αξιολόγησης που συμπληρώθηκαν από τα περιστατικά κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια της φροντίδας χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό της σωστής δοσολογίας αμινοξέων.

Το πρώτο περιστατικό είναι ένας 65χρονος Καυκάσιος άνδρας που παρουσιάζει αυξημένο στρες, άγχος, κατάθλιψη και διαταραχές ύπνου. Με βάση τα αποτελέσματα της συνολικής πρόσληψης και των ερωτηματολογίων που συμπληρώθηκαν, δόθηκε το ακόλουθο πρωτόκολλο θεραπείας με αμινοξέα: GABA, 5-HTP και L-τρυπτοφάνη. Επίσης έγινε σύσταση για δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, στην οποία οι υδατάνθρακες περιορίζονταν σε περίπου 75 γραμμάρια την ημέρα και να συμμετέχει σε τουλάχιστον μία δραστηριότητα διαχείρισης του στρες κάθε μέρα.

Το δεύτερο περιστατικό είναι ένας 24χρονος Καυκάσιος άνδρας με εξασθένηση συγκέντρωσης και μνήμης, άγχος και κατάθλιψη, λαχτάρα για φαγητό που οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων, χαμηλή ποιότητα ύπνου και γενικευμένη κόπωση. Με βάση τα αποτελέσματα της συνολικής πρόσληψης, των δοκιμών αμινοξέων και των υποκειμενικών ερωτηματολογίων, το περιστατικό ξεκίνησε το ακόλουθο πρωτόκολλο θεραπείας με αμινοξέα: GABA, L-γλουταμίνη, D-φαινυλαλανίνη και L- τρυπτοφάνη. Το περιστατικό επίσης ενθαρρύνθηκε να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα διατροφής μεσογειακού τύπου. Επιπλέον, του προτάθηκε να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή παρακολούθησης τροφίμων Cronometer™ και μια εφαρμογή παρακολούθησης ποιότητας και διάρκειας ύπνου.

Το τρίτο περιστατικό είναι ένας 23χρονος Καυκάσιος άνδρας που παρουσιάζει κατάθλιψη, ταραχή, εστίαση σε αρνητικές σκέψεις, δυσκολία εστίασης και λήψης αποφάσεων, κακή μνήμη, μειωμένη συγκέντρωση και κακή ποιότητα ύπνου, εθισμό στα τυχερά παιχνίδια, κόπωση και απουσία κίνητρου.  Με βάση τα αποτελέσματα της συνολικής πρόσληψης, των δοκιμών αμινοξέων και των υποκειμενικών ερωτηματολογίων που συμπληρώθηκαν, το περιστατικό συμβουλεύτηκε να ξεκινήσει το ακόλουθο εξατομικευμένο πρωτόκολλο θεραπείας αμινοξέων: L-τρυπτοφάνη, τυροσίνη, D-φαινυλαλανίνη, DL- Φαινυλαλανίνη, GABA και οροτικό λίθιο. Επιπλέον, ενθαρρύνθηκε να ακολουθήσει ένα μεσογειακό στυλ διατροφής, δίνοντας μεγάλη προσοχή στο να κάνει καλύτερες διατροφικές επιλογές όταν βρισκόταν εκτός σπιτιού. Περαιτέρω συστάσεις περιελάμβαναν τη σημασία του ύπνου και  στρατηγικές για τη βελτίωση της ποιότητάς του.

Τα αποτελέσματα της Μελέτης

Η σειρά περιπτώσεων έδειξε αξιοσημείωτη βελτίωση στα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διάθεση σε μόλις 3-6 μήνες για τα τρία άτομα που χρησιμοποιούσαν θεραπεία με αμινοξέα μαζί με συμπληρώματα διατροφής και αλλαγές του τρόπου ζωής. 

Πιο συγκεκριμένα, πολλές υποκειμενικές βαθμολογίες που σχετίζονται με τη διάθεση, συμπεριλαμβανομένης της αρνητικότητας, της ανησυχίας και του άγχους, της ευερεθιστότητας και του διαταραγμένου ύπνου, βελτιώθηκαν σε διάφορους βαθμούς. Οι πιο σημαντικές αρχικές βελτιώσεις σημειώθηκαν στον ύπνο  και τη συνολική ικανότητα των ατόμων να χειρίζονται το άγχος.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στις επιλογές τροφίμων και ποτών, πιο συγκεκριμένα σημειώθηκε αύξηση στην κατανάλωση πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, λαχανικών και φρούτων ενώ παρατηρήθηκε περιορισμός στην κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων και ψωμιού, μείωση της κατανάλωσης καφέ με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και των ενεργειακών ποτών.

Ποιά τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία Διαιτολόγο;

Η έρευνα σχετικά με τη χρήση θεραπείας με αμινοξέα για διαταραχές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης, χρονολογείται από το 1982. Ωστόσο, λόγω των περιορισμών στη διαθέσιμη έρευνα, παραμένει ευρέως μη υιοθετημένη πρακτική από την ιατρική ή τη διατροφική κοινότητα ως θεραπευτική επιλογή. Οι αναφορές περιπτώσεων και οι σειρές περιπτώσεων, όπως είναι και η συγκεκριμένη μελέτη η οποία είναι σε συμφωνία με την υπάρχουσα βιβλιογραφία, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τους διατροφολόγους και τους επαγγελματίες υγείας να συγκεντρώσουν κλινικά σχετικές πληροφορίες για να τις εφαρμόσουν στην πρακτική. 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

M;, R.K.V.N. (no date) Managing mood-related symptoms utilizing diet, targeted nutrient supplementation, and lifestyle changes: A case series, Explore (New York, N.Y.). U.S. National Library of Medicine. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34654656/ (Accessed: October 25, 2022).

Σοφία Λάκκα
Σοφία Λάκκα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μ.Sc.