Η παχυσαρκία λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις. Υπολογίζεται ότι 600 εκατομμύρια ενήλικες είναι παχύσαρκοι και 1,9 δισεκατομμύρια είναι υπέρβαροι
Ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) σχετίζεται με επιπλοκές όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, υπνική άπνοια, διάφοροι τύποι καρκίνου, καρδιαγγειακά νοσήματα και χαμηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης. Διάφοροι τύποι διατροφής έχουν προταθεί για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, όπως χαμηλών λιπαρών, χαμηλών υδατανθράκων, με κάποιες από αυτές να είναι αποτελεσματικές. Ωστόσο, δεν έχει φανεί ποια είναι η αποτελεσματικότερη για την αντιμεώπιση της παχυσαρκίας.
Τα τελευταία χρόνια, η χορτοφαγία είναι μία επιλογή που κάνουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως τόσο λόγω των οφελών για την υγεία, όσο και για την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος. Πρόσφατα, δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της BROAD study, μίας μελέτης που διερεύνησε την επίδραση της χορτοφαγίας στο ΔΜΣ και τη χοληστερόλη.
Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;
Υπέρβαροι ή ενήλικες 35-70 ετών (Ν=65) με μία τουλάχιστον από τις αναφερόμενες διαταραχές (ΣΔ-2, ισχαιμική καρδιακή νόσος, υπέρταση ή υπερχοληστερολαιμία) διαχωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες (ομάδα παρέμβασης και ομάδα ελέγχου). Η ομάδα παρέμβασης παρακολούθησε σεμινάρια 2 φορές/εβδομάδα για 12 εβδομάδες, ενώ ακολούθησε χορτοφαγική διατροφή χωρίς περιορισμό στην ενέργεια με αποφυγή ωστόσο πλούσιων σε λιπαρά κι επεξεργασμένων τροφών. Επιπρόσθετα, η ομάδα παρέμβασης λάμβανε και συμπλήρωμα βιταμίνης Β12. Η παρέμβαση διήρκεσε συνολικά 6 μήνες, ενώ οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν και 12 μήνες μετά την έναρξη της παρέμβασης
Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;
Στους έξι μήνες, εμφανίστηκε στατιστικά σημαντική μείωση του ΔΜΣ στην ομάδα παρέμβασης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Η μείωση στη χοληστερόλη ήταν επίσης μεγαλύτερη στην ομάδα παρέμβασης χωρίς ωστόσο να είναι στατιστικά σημαντική.
Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;
Η χορτοφαγική διατροφή από μόνη της (χωρίς περιορισμό των θερμίδων) φαίνεται να είναι σημαντικά αποτελεσματική στη μείωση του σωματικού βάρους, βελτιώνοντας επίσης τα επίπεδα χοληστερόλης. Είναι καλό να τονίσουμε ωστόσο, ότι στη συγκεκριμένη ομάδα είχαν περιοριστεί και τα πολύ λιπαρά γεύματα, επομένως η ποιότητα της διατροφής φαίνεται να επηρεάζει και εδώ το δείκτη μάζας σώματος και το υπερβάλλων βάρος.