Ξεκινώντας την συγγραφή αυτού του κειμένου, γυρίζω το μυαλό μου δύο χρόνια πίσω σε μία μικρή πόλη της Ολλανδίας που ονομάζεται Wageningen. Εκεί έζησα για 2 χρόνια ώστε να ολοκληρώσω το Μεταπτυχιακό μου πρόγραμμα. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να μοιραστώ την εμπειρία μου αυτή μαζί σας διότι είναι μια εμπειρία που αν δεν την ζήσεις, μόνο ένας απόφοιτος μπορεί να την μεταφέρει.
Πρόγραμμα σπουδών και επιλογή τομέα εξειδίκευσης
Από τον πρώτο κιόλας χρόνο καλείσαι να επιλέξεις την ειδικότητα που σε ενδιαφέρει μέσα από συνολικά τέσσερις ειδικότητες. Κάθε χρόνος διαιρείται σε έξι περιόδους των ενός ή δύο μηνών. Τον πρώτο χρόνο παρακολουθείς τα μαθήματα ανάλογα με την ειδικότητα που έχεις επιλέξει αλλά και κάποια κοινά μαθήματα για όλες τις ειδικότητες. Τον δεύτερο χρόνο πραγματοποιείς την πτυχιακή διατριβή καθώς και την πρακτική άσκηση σε πραγματικό περιβάλλον εργασίας. Στο τέλος κάθε περιόδου πραγματοποιούνται οι εξετάσεις. Ο τομέας εξειδίκευσης τον οποίο αποφάσισα να ακολουθήσω εγώ ονομάζεται "Nutritional Physiology & Health Status".
Ο λόγος που διάλεξα αυτή την ειδικότητα ήταν γιατί ήθελα να εξειδικευτώ και να προχωρήσω στο γνωστικό μου αντικείμενο, το οποίο αφορά στην φυσιολογία της διατροφής και πώς επηρεάζουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών τον μεταβολισμό και την ανθρώπινη υγεία καθώς επίσης και πώς μπορούμε να επηρεάσουμε αυτή τη σχέση για βελτίωση της υγείας του ανθρώπου. Επιπλέον, ήθελα να εξελιχθώ επαγγελματικά στο αντικείμενο αυτό καθώς ήδη στο μυαλό μου αναπτυσσόταν η ιδέα της δημιουργίας ενός διαιτολογικού γραφείου πίσω στην Ελλάδα.
Εκπαιδευτικό σύστημα
Όσον αφορά στο εκπαιδευτικό σύστημα ομολογώ πως είναι σίγουρα διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Ο τρόπος διδασκαλίας έχει πολλά πλεονεκτήματα και αυτό που σου μένει τελικά είναι η κριτική σκέψη και η διεξαγωγή σωστής έρευνας. Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν σε κάθε μάθημα είναι υποχρεωτική η έρευνα ενός συγκεκριμένου θέματος με διασταυρωμένη βιβλιογραφία καθώς και κριτική αντιμετώπιση του θέματος και ανάπτυξη της δικής μας εμπεριστατωμένης άποψης. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα παρουσίασης της εργασίας στο υπόλοιπο τμήμα καθώς και η ικανότητα συζήτησης. Οι παρουσίες σε όλα τα μαθήματα είναι υποχρεωτικές και η παράδοση των reports αλλά και των εργασιών ακολουθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα.
Τέλος, μία άλλη διαδικασία με την οποία οι Έλληνες δεν είμαστε εξοικειωμένοι, είναι αυτή του feedback. Ειδικά στις ομαδικές εργασίες, όπου συνεργάζεσαι και με άλλες ειδικότητες, υπάρχει σε εβδομαδιαία βάση η διαδικασία της βαθμολόγησης όχι μόνο των γνώσεων που προσφέρεις στην ομαδική εργασία αλλά και της γενικής σου στάσης απέναντι στην ομάδα (αν συνεργάζεσαι αποτελεσματικά, αν επιλέγεις το διάλογο, αν είσαι ικανός να λύσεις πιθανές δυσλειτουργίες στην ομάδα κτλ.). Προσωπικά, η διαδικασία αυτή με βοήθησε πάρα πολύ ακόμα και σήμερα στη δουλειά μου και στις διαπροσωπικές μου σχέσεις.
Περιβάλλον εκπαίδευσης
Εκεί θα συναντήσεις σίγουρα ανθρώπους από διάφορες χώρες του κόσμου και θα έρθεις σε επαφή με άλλα ήθη και έθιμα. Παρόλα αυτά, θα συναντήσεις και πάρα πολλούς Έλληνες. Το φαγητό δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο καθώς οι κροκέτες τυριών και κρέατος είναι το επίσημο Ολλανδικό φαγητό. Χάρη όμως στους συμφοιτητές σου έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις διαφορετικές κουζίνες.
Επίσης, μπορείς να δοκιμάσεις σπάνια είδη μπύρας στις αμέτρητες pub που υπάρχουν σε κάθε δρόμο της πόλης. Το καλύτερο βέβαια από όλα είναι η συνάντηση με τους συμφοιτητές σου σε κάποιο δωμάτιο στις εστίες και η απόλαυση ενός ζεστού τσαγιού τα ανυπόφορα, τις περισσότερες φορές, παγωμένα βράδια.
Με τη γλώσσα δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία καθώς οι Ολλανδοί μιλούν τόσο καλά την αγγλική γλώσσα, σαν την μητρική τους. Το Πανεπιστήμιο βέβαια προσφέρει και μαθήματα Ολλανδικών για τους σπουδαστές, ιδιαίτερα χρήσιμα για εκείνους που αποφασίζουν να εγκατασταθούν μόνιμα στην χώρα.
Συνοπτικά
Το επίπεδο των μεταπτυχιακών σπουδών στο Wageningen University είναι αρκετά υψηλό, όχι μόνο επειδή το έζησα, αλλά και αν αναλογιστείτε ότι για αρκετά χρόνια βρίσκεται ανάμεσα στα καλύτερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και πρώτο στη χώρα του όσον αφορά στην εκπαίδευση και την διεξαγωγή έρευνας.
Αυτό που μου έμεινε μετά από αυτό το μεταπτυχιακό είναι η κριτική σκέψη και αντιμετώπιση απέναντι σε θέματα που αφορούν την Επιστήμη της Διατροφής, η χαρά να ανοίγεις τους ορίζοντές σου και η ανταλλαγή απόψεων με διάφορα άτομα και από διαφορετικά backgrounds αλλά και η αντιμετώπισή μου ως επαγγελματία κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου άσκησης.
Συστήνω λοιπόν ανεπιφύλακτα το Πανεπιστήμιο αυτό για κάποιον που θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του. Μπορεί να είναι μία δύσκολη απόφαση αλλά το αποτέλεσμα θα ανταμείψει εκείνον που θα το τολμήσει.