Επιστημονικά Νέα

Αντικαταθλιπτική αγωγή και αύξηση βάρους

της Μαρκέλλας Συμεοπούλου
02 Σεπτεμβρίου 2019
22284 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
antikatathliptiki-agogi-kai-ayksisi-varous

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η συνταγογράφηση και η χρήση αντικαταθλιπτικών ολοένα αυξάνεται: το ίδιο συμβαίνει και στην παχυσαρκία. Πόσο όμως μεγαλώνει η πιθανότητα αύξησης βάρους με την αντικαταθλιπτική αγωγή;

Ερευνητές του King's College London εξέτασαν ανθρώπους που δεν λαμβάνουν αντικαταθλιπτική αγωγή και ανθρώπους που λαμβάνουν προκειμένου να δουν αν υπάρχει διαφορά στην αύξηση του βάρους μέσα σε 10 χρόνια.

Έτσι χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για το βάρος από 294.719 ασθενείς που ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα των κλινικών στη Μεγάλη Βρετανία από το 2004 έως το 2014 και τους χώρισαν σε κατηγορίες ανάλογα με τον αρχικό Δείκτη Μάζας Σώματος. Παράλληλα έλαβαν όλα τα δεδομένα γύρω από τη χρήση αντικαταθλιπτικών και συγκεκριμένα για τις παρακάτω δραστικές ουσίες: μιρταζαπίνη, ντουλοξετίνη, σερτραλίνη, βενλαφαξίνη, σιταλοπράμη, φλουοξετίνη, εσκιταλοπράμη, τραζοδόνη, αμιτριπτυλίνη, παροξετίνη, νορτριπτυλίνη και δοσουλεπίνη.

Στα διαγράμματα φαίνονται τα αποτελέσματα πιο ξεκάθαρα:

diagramma 01 antikatathliptika

 

Διάγραμμα 1: Η συσχέτιση της αντικαταθλιπτικής αγωγής με τον κίνδυνο αύξησης του βάρους κατά ή παραπάνω από 5% του βάρους, όπως φαίνεται στις κατηγορίες των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

diagramma 02 antikatathliptika

Διάγραμμα 2: Η πιθανότητα αύξησης βάρους κατά 5% ανάλογα με τα χρόνια θεραπείας

diagramma 03 antikatathliptika

Διάγραμμα 3:Τα επίπεδα του βάρους αναλόγως το είδος της αγωγής, σε συνάρτηση και της συχνότητας συνταγογράφησης.

Αναλυτικότερα:

  • Λαμβάνοντας υπόψιν και τα 10 χρόνια της παρακολούθησης, οι συμμετέχοντες που έλαβαν αντικαταθλιπτική αγωγή είχαν 21% μεγαλύτερο κίνδυνο για αύξηση του βάρους από 5% και πάνω, σε σχέση με τους αντίστοιχους ανθρώπους που δεν είχαν λάβει αντικαταθλιπτική αγωγή (πρώτο διάγραμμα). Η συσχέτιση μάλιστα ήταν εμφανής σε πολλά επιμέρους τμήματα του πληθυσμού. Οι συμμετέχοντες με αρχικά φυσιολογικό βάρος είχαν αυξημένο κίνδυνο για μετάβαση σε υπέρβαρη ή παχύσαρκη κατηγορία βάρους και αντίστοιχα τα υπέρβαρα άτομα ήταν πιο πιθανό να γίνουν παχύσαρκα.
  • Ο κίνδυνος αύξησης βάρους ήταν σημαντικά αυξημένος κατά το 2ο και 3ο χρόνο της θεραπείας (δεύτερο διάγραμμα)
  • Η κατηγορία του αντικαταθλιπτικού φάνηκε να έχει σημασία με ετερογενή αποτελέσματα στην αύξηση του βάρους (όπως φαίνεται στο τρίτο διάγραμμα). Η μιτραζαπίνη ήταν η δραστική ουσία με το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης βάρους αν και συνταγογραφείται σχετικά σπάνια.

Οι μηχανισμοί που οδηγούν σε αύξηση βάρους έχουν να κάνουν κατά βάση με τη ρύθμιση των εγκεφαλικών κέντρων και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και μια συσχέτιση με την κατάθλιψη αυτή καθ’αυτή.

Αν και έρευνα ανασκόπησης, έχει πολύ μεγάλο δείγμα και μας επιβεβαιώνει μία σημαντική πληροφορία. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι για την υγεία του ασθενή είναι να έχει καλές διατροφικές συνήθειες και να προσέχει το βάρος του όταν παίρνει αντικαταθλιπτική αγωγή, ώστε να μην επιβαρύνεται περαιτέρω η υγεία του. Ταυτόχρονα, καινούρια αντικαταθλιπτικά φάρμακα όπως η βορτιοξετίνη έχουν πιο ευνοϊκά αποτελέσματα στο βάρος. 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Gafoor R, Booth HP, Gulliford MC Antidepressant utilisation and incidence of weight gain during 10 years' follow-up: population based cohort study. BMJ. 2018 May 23;361:k1951

Μαρκέλλα Συμεοπούλου
Μαρκέλλα Συμεοπούλου Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.