Επιστημονικά Νέα

Τρυπτοφάνη και Αυτισμός: Πώς συνδέονται;

της Μαρίας Κοντοέ
05 Δεκεμβρίου 2018
18456 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
triptofani aytismos kai simplirwmata vitaminwn simplegamtos b kai magnisio

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό και εμπλέκεται στη σύνθεση και απελευθέρωση μίας πληθώρας βιομορίων μεταξύ των οποίων η σεροτονίνη και η μελατονίνη.

Μελέτες υποστηρίζουν ότι στα άτομα με διάγνωση αυτιστικού φάσματος ο μεταβολισμός της L-τρυπτοφάνης είναι εξασθενημένος πιθανά λόγω μειωμένης έκφρασης γονιδίων τα οποία κωδικοποιούν μόρια που εμπλέκονται σε αυτόν.

Διαταραχές στο μεταβολισμό της L-τρυπτοφάνης και της σεροτονίνης έχουν συσχετιστεί με μη φυσιολογική εγκεφαλική ανάπτυξη και εκδήλωση προβλημάτων συμπεριφοράς.

Η Β6 και το μαγνήσιο συνιστούν συμπαράγοντες αντιδράσεων στο βιοχημικό μονοπάτι σύνθεσης της σεροτονίνης. Η συμπληρωματική χορήγησή τους θα μπορούσε να συμβάλλει στην αύξηση της συγκέντρωσης τρυπτοφάνης και κατά επέκταση στην εμφάνιση βελτιωμένης συμπτωματολογίας σε άτομα με αυτισμό.

Ποιος ήταν ο σκοπός της μελέτης;

Σκοπός της μελέτης ήταν η μέτρηση των επιπέδων τρυπτοφάνης σε βιολογικά δείγματα ατόμων με διάγνωση αυτιστικού φάσματος και η διερεύνηση του ρόλου της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης Β6 και μαγνησίου.

Πώς σχεδιάστηκε η έρευνα;

Το δείγμα της μελέτης ήταν 236 παιδιά με διαγνωσμένη διαταραχή αυτιστικού φάσματος ηλικίας 3-16 ετών τα οποία χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες με βάση το είδος της διαταραχής:

  • Παιδιά με διαταραχή αυτισμού
  • Παιδιά με Σύνδρομο Asperger
  • Παιδιά με διαταραχή αυτισμού και ψυχοκινητική καθυστέρηση

Κάθε ομάδα χωρίστηκε σε δύο υποομάδες, την υποομάδα παρέμβασης η οποία έλαβε συμπληρωματικά βιταμίνες του συμπλέγματος B και μαγνήσιο και την υποομάδα ελέγχου. Συλλέχθηκαν δείγματα ούρων στην αρχή και στο τέλος της παρέμβασης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν…

Σύμφωνα με δεδομένα από τη Human Metabolome Database, το φυσιολογικό εύρος όσον αφορά τη συγκέντρωση τρυπτοφάνης κυμαίνεται από 2,04 μέχρι 27,02 μmol/mmol κρεατινίνης. Στην υποομάδα παρέμβασης τα μετρούμενα επίπεδα τρυπτοφάνης κυμαίνονταν μεταξύ 0,07-19,67  μmol/mmol κρεατινίνης ενώ στην ομάδα ελέγχου μεταξύ 0,01-348,94  μmol/mmol κρεατινίνης. Η σημαντικά μεγαλύτερη διακύμανση των μετρούμενων τιμών στην ομάδα ελέγχου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στην ομάδα αυτή υπήρχαν άτομα τόσο με μειωμένα όσο και με αυξημένα επίπεδα τρυπτοφάνης, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να ερμηνευτεί αν δεχθούμε ότι οι συμμετέχοντες είχαν σημαντικές διαφορές ως προς τη σοβαρότητα της συμπτωματολογίας. Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμινών του συμπλέγματος Β και μαγνησίου θα μπορούσε να εξομαλύνει τα επίπεδα τρυπτοφάνης καθώς φαίνεται ότι σταθεροποιεί το μεταβολισμό της και οδηγεί σε μικρότερη ποικιλότητα απέκκρισης.

Τι να κρατήσει ο επαγγελματίας υγείας;

Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τη συσχέτιση τως επιπέδων τρυπτοφάνης με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε άτομα με διαγνωσμένη διαταραχή αυτιστικού φάσματος. Σε ότι αφορά τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμινών του συμπλέγματος Β και μαγνησίου, αν και φαίνεται βοηθητική, απαιτούνται περαιτέρω πληροφορίες σχετικές με το μοτίβο της χορήγησης, π.χ σχετικά με τη δοσολογία ή/και διάρκεια λήψης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Kałużna-Czaplińska, J., Jóźwik-Pruska, J., Chirumbolo, S. and Bjørklund, G. (2017). Tryptophan status in autism spectrum disorder and the influence of supplementation on its level. Metabolic Brain Disease, 32(5), pp.1585-1593.

Μαρία Κοντοέ
Μαρία Κοντοέ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc