Επιστημονικά Νέα

Απαραίτητη η καθοδήγηση των επίδοξων γονέων για την υγεία των επόμενων γενεών

05 Νοεμβρίου 2018
7152 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
diatrofiki kathodigisi gonewn prin ti sullipsi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι γονικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της σύστασης του σώματος, του μεταβολισμού και του στρες, επηρεάζουν την υγεία και τον κίνδυνο για χρόνια νοσήματα των παιδιών τους καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Η έρευνα σε όλους τους τομείς της επιδημιολογίας, της κλινικής πράξης και του συνόλου των βασικών επιστημών έχει αναδείξει την περίοδο πριν από τη σύλληψη ως ζωτικής σημασίας για τις διαδικασίες που μεσολαβούν την επίδραση της γονικής επιρροής στην υγεία της επόμενης γενιάς.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, από την ωρίμανση των γαμετών μέχρι την πρώιμη εμβρυϊκή ανάπτυξη, ο γονικός τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μακροπρόθεσμο κίνδυνο για καρδιαγγειακά, μεταβολικά, ανοσολογικά και νευρολογικά νοσήματα στα παιδιά, γνωστό και ως αναπτυξιακό προγραμματισμό

Τι εξέτασε πρόσφατη ανασκόπηση;

Σε πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Lancet έγινε ανασκόπηση της επαγωγής του κινδύνου για ασθένειες από τέσσερις ευρύς παράγοντες:

  • Αυξημένη πρόσληψη ενέργειας και παχυσαρκία της μητέρας
  • Μητρικό υποσιτισμό
  • Σχετικούς παράγοντες του πατέρα
  • Χρήση μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Τι δείχνουν οι μελέτες;

Μελέτες τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα έχουν αναδείξει τους υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των επιγενετικών, κυτταρικών, φυσιολογικών και μεταβολικών διεργασιών. Πραγματοποιήθηκε επίσης μια μετα-ανάλυση μελετών σε ποντίκια και των δύο φύλων τα οποία υποσιτίστηκαν σε πρωτεΐνες. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ξεχωριστές περιγεννητικές επιδράσεις των γονέων στα μεταγεννητικά αποτελέσματα. Μάλιστα, δεδομένου ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για τις επιπτώσεις των περιγεννητικών επιδράσεων στην υγεία εφόρου ζωής είναι τώρα τόσο επιτακτικά, απαιτούνται νέες οδηγίες σχετικά με τη γονική προετοιμασία για εγκυμοσύνη, πριν από τη σύλληψη, για την προστασία της υγείας των επόμενων γενεών.

Βασικά σημεία-κλειδιά της ανασκόπησης

  • Παρόλο που υπάρχουν ενδείξεις για την αναπτυξιακή προέλευση της μεταγενέστερης ασθένειας, τόσο στην εγκυμοσύνη όσο και με πέραν αυτής, υπάρχει μια αυξανόμενη συμφωνία που προκύπτει τόσο από μελέτες σε ανθρώπους όσο και σε ζώα, ότι η σύλληψη σηματοδοτεί μια κρίσιμη περίοδο που χρήζει προσοχής.
  • Η αυξημένη πρόσληψη ενέργειας και η παχυσαρκία της μητέρας, ο μητρικός υποσιτισμός, οι σχετικοί πατρικοί παράγοντες και η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μπορούν να αλλάξουν τον φαινότυπο και το δυναμικό των γαμετών και των πρώιμων εμβρύων, με συνέπειες εφόρου ζωής.
  • Από τη μετα-ανάλυση αποκαλύφθηκε ότι η ελλιπής ή κακής ποιότητας μητρική και πατρική διατροφή πριν τη σύλληψη έχει παρόμοια αποτελέσματα στο βάρος των απογόνων.
  • Αυτές οι κρίσιμες επιδράσεις στην υγεία κατά τη διάρκεια της ζωής που συμβαίνουν τόσο νωρίς στην ανάπτυξη αντανακλούν διαταραχές ή προσαρμογές σε επιγενετικούς, κυτταρικούς, μεταβολικούς και φυσιολογικούς μηχανισμούς. Ο καθορισμός αυτών των μηχανισμών και των παραγόντων στους οποίους ένα άτομο έχει εκτεθεί είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανάπτυξη συγκεκριμένων συστάσεων για την υγεία πριν τη σύλληψη.
  • Αυτή η αναδυόμενη γνώση έχει σημαντικές κοινωνικές και ιατρικές επιπτώσεις, παρέχοντας τη βάση για την έμφαση στην προετοιμασία πριν από τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ως μέσο πρόληψης των ασθενειών.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Fleming TP, Watkins AJ, Velazquez MA, Mathers JC, Prentice AM, Stephenson J, Barker M, Saffery R, Yajnik CS, Eckert JJ, Hanson MA, Forrester T, Gluckman PD, Godfrey KM. Origins of lifetime health around the time of conception: causes and consequences. The Lancet, 2018 http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(18)30312-X

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.