Επιστημονικά Νέα

Μεσημεριανό γεύμα σε περιβάλλον εργασίας: πώς μπορεί να γίνει πιο απολαυστικό;

10 Οκτωβρίου 2016
11367 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
mesimeriano geuma

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η ποιότητα ζωής είναι κάτι το οποίο όλοι επιθυμούμε και αφορά όχι μόνο την προσωπική μας ζωή αλλά και την εργασία μας. Η ικανοποίηση που λαμβάνουμε από το φαγητό είναι μία σημαντική παράμετρος για την ποιότητα της ζωής μας. Στην καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων, τουλάχιστον ένα από τα γεύματα της ημέρας καταναλώνεται συνήθως στον χώρο εργασίας!

«Έχει βρεθεί ότι τα γεύματα στο εργασιακό περιβάλλον καλύπτουν το 25-40% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.»

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, οι προμηθευτές γευμάτων σε χώρους εργασίας αναγνωρίζουν την ανάγκη της ικανοποίησης των προσδοκιών των πελατών τους, ενώ οι φορείς που ασχολούνται με τον υγιεινό τρόπο ζωής ενδιαφέρονται για την προώθηση υγιεινών επιλογών γευμάτων. Παρόλα αυτά, η ικανοποίηση που λαμβάνουν τα άτομα από ένα γεύμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως περιγράφεται στο παρακάτω σχήμα.

Σε πρόσφατη περιγραφική μελέτη παρατήρησης, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 71 συμμετέχοντες σχετικά με 519 γεύματα τα οποία κατανάλωσαν σε μπουφέ που υπήρχε στην καντίνα του χώρου εργασίας τους σε διάστημα 3 μηνών. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια πριν και μετά το γεύμα, ενώ η επιλογή του γεύματός τους φωτογραφιζόταν και καταγράφονταν. Ο στόχος της έρευνας ήταν να μελετήσει τους παράγοντες που επηρεάζουν την ικανοποίηση των καταναλωτών από τα γεύματα διερευνώντας τον σχετικό ρόλο παραγόντων που σχετίζονται με τη διατροφή.

Αποτελέσματα

Η ικανοποίηση από τα γεύματα φάνηκε να συσχετίζεται με τη θετική ατμόσφαιρα και τη θετική αξιολόγηση τόσο του φαγητού που καταναλώθηκε όσο και του σχεδιασμού του μπουφέ. Επιπρόσθετες συσχετίσεις με την ικανοποίηση από τα γεύματα βρέθηκαν με τη θετική διάθεση, τα χαμηλά επίπεδα πείνας, καθώς και τα λιγότερο έντονα αισθήματα άγχους και φόρτου εργασίας μετά το γεύμα. Ο σχεδιασμός του μπουφέ, η θετική διάθεση πριν το γεύμα καθώς και η κατανάλωση τροφής με συνειδητότητα (mindful eating) συνεισέφεραν στην αντιλαμβανόμενη ποιότητα του φαγητού, ενώ δε συσχετίστηκαν με τα επίπεδα πείνας πριν το γεύμα. Ο διαθέσιμος χρόνος, η κατανάλωση τροφής με συνειδητότητα, καθώς και η κατανάλωση των γευμάτων μαζί με κοντινούς συναδέλφους σχετίστηκε θετικά με την αντιλαμβανόμενη θετική ατμόσφαιρα. Από την άλλη, το ενεργειακό περιεχόμενο των γευμάτων δεν φάνηκε να επηρεάζει την ικανοποίηση από αυτά.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η ικανοποίηση των καταναλωτών από τα γεύματά τους στο χώρο εργασίας τους μπορεί να αυξηθεί εάν δοθεί έμφαση στην ποιότητα των προσφερόμενων γευμάτων, ωστόσο εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος της ατμόσφαιρας που επικρατεί κατά τη διάρκεια του γεύματος, της οποίας κύριες συνιστώσες είναι ο διαθέσιμος χρόνος, οι ψυχικές δυνάμεις του ατόμου καθώς και η ευκαιρία να γευματίσει με συνδαιτυμόνες κοντινούς συνεργάτες του. Αυτές οι συνιστώσες παρότι είναι σημαντικές παράμετροι του σχετικά με την ικανοποίηση των εργαζομένων και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, δυστυχώς δε μπορούν να μεταβληθούν άμεσα από τους προμηθευτές, αλλά από τους εργοδότες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Haugaard P, Stancu CM, Brockhoff PB, Thorsdottir I, Lahteenmaki L, Determinants of meal satisfaction in a workplace environment, Appetite 105 (2016) 195-203

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.