Οι διαταραχές ύπνου αποτελούν ένα συχνά εμφανιζόμενο πρόβλημα του σύγχρονου ανθρώπου και σχετίζονται με άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρθρίτιδα, η στεφανιαία νόσος και άλλα χρόνια νοσήματα. Ο ημερήσιος κύκλος ύπνου και αφύπνισης ελέγχεται από το βιολογικό ρολόι, από τα ερεθίσματα του φωτός και από διαφορετικές ορμόνες που παράγονται από τον υποθάλαμο. Η μείωση της ποιότητας του ύπνου συσχετίζεται με ορμονικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένων της γρελίνης, της λεπτίνης, της ινσουλίνης, της κορτιζόλης και της αυξητικής ορμόνης. Επιπρόσθετα, τα επίπεδα της βιταμίνης D φαίνεται να σχετίζονται με την ποιότητα του ύπνου. Τη συσχέτιση αυτή θέλησαν να μελετήσουν ερευνητές από το Ιράν.
Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;
Πρόκειται για μία διπλά τυφλή κλινική μελέτη σε 89 (20-50 ετών) εθελοντές με διαταραχές ύπνου όπως αυτές καταγράφονται μέσα από το ερωτηματολόγιο ποιότητας ύπνου Petersburg (Petersburg Sleep Quality Questionnaire, PSQI). Το PSQI αποτελείται από 9 κύριες ερωτήσεις που αφορούν στην υποκειμενική ποιότητα ύπνου, τη διάρκεια ύπνου, την αποτελεσματικότητα του ύπνου, τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής για τη βελτίωση του ύπνου, καθώς και τη λειτουργικότητα στη διάρκεια της ημέρας. Βαθμολογία μεγαλύτερη από 5 υποδηλώνει διαταραχή ύπνου.
Οι εθελοντές διαχωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: την ομάδα παρέμβασης (n=44) και την ομάδα ελέγχου (n=45). Η ομάδα παρέμβασης έλαβε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D (50000IU) ανά δεκαπενθήμερο για 8 εβδομάδες, και η ομάδα ελέγχου λάμβανε αντίστοιχα εικονικό σκεύασμα. Πριν και μετά την παρέμβαση καταγράφηκε το PSQI, το διεθνές ερωτηματολόγιο φυσικής δραστηριότητας (International Physical Activity Questionnaire, IPAQ), η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, προσδιορίστηκαν τα επίπεδα βιταμίνης D στον ορό κι εθελοντές κατέγραψαν ένα τριήμερο ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων.
Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;
Μετά το τέλος της παρέμβασης και τη στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων φάνηκε ότι η ομάδα παρέμβασης εμφάνισε στατιστικά σημαντική μείωση του PSQI, καταδεικνύοντας βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.
Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;
Η έλλειψη βιταμίνης D επηρέαζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου. Επομένως, η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει σημαντικά άτομα που ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου.