Παχυσαρκία

Η βαριατρική χειρουργική σε ένα χάπι

14 Σεπτεμβρίου 2016
20559 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Η βαριατρική χειρουργική σε ένα χάπι

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα τελευταία έτη όλο και περισσότερα ακούγονται γύρω από την βαριατρική χειρουργική λόγω των αυξημένων ποσοστών παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία έχει πάρει πλέον διαστάσεις επιδημίας, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες όπου η υψηλή κατανάλωση θερμίδων έχει ως επακόλουθο εκτός από την αύξηση του σωματικού βάρους και την άνθιση διαφόρων προβλημάτων υγείας όπως είναι η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη ορού, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, τα καρδιαγγειακά και άλλες ασθένειες οι οποίες σχετίζονται με το αυξημένο βάρος. Είναι όμως η βαριατρική χειρουργική και τα διάφορα σκευάσματα που κυκλοφορούν οι λύση;

Η παχυσαρκία ενός ατόμου εξαρτάται από κοινωνικούς, πολιτισμικούς, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, έτσι όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν και την λύση που θα ακολουθήσει ο καθένας για να αντιμετωπίσει το αυξημένο βάρος του. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι μας έχουμε σκεφτεί κατά καιρούς ένα μαγικό χάπι ή ένα μαγικό τρόπο ώστε να χάσουμε το περιττό μας βάρος.

Ποιο είναι αυτό το «μαγικό χάπι»;

Το τελευταίο διάστημα ακούγονται όλο και περισσότερα για ένα «μαγικό χάπι» το οποίο κυκλοφορεί και βοηθάει στην μείωση του βάρους, χωρίς βαριατρικές χειρουργικές επεμβάσεις. Τι είναι όμως αυτό το χάπι; Το χάπι αυτό δεν είναι κάποιο μαγικό φάρμακο, αλλά είναι ένα απλό μπαλόνι το οποίο βρίσκεται μέσα στο χάπι και αφού καταπωθεί, αυτό φουσκώνει στο στομάχι μέσω ενός καθετήρα. Όπως καταλαβαίνουμε, αυτό βοηθάει στο να μειωθεί ο όγκος του στομάχου και ως αποτέλεσμα έχει ο ασθενής να μην μπορεί να καταναλώσει μεγάλες ποσότητες, αφού νιώθει κορεσμό πιο σύντομα. Το μπαλόνι αυτό δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει τις επεμβάσεις με γαστρικό δακτύλιο και το γαστρικό μπαλόνι.

Ποια είναι όμως τα υπέρ και τα κατά;

Τα υπέρ του είναι ότι δεν χρειάζεται αναισθησία, δεν πονάει και έχει αποδειχθεί ότι όσοι το δοκίμασαν έχασαν το 6.81% του σωματικού τους βάρους. Τα αρνητικά όπως είναι φυσικό είναι πολύ περισσότερα. Καταρχήν δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA), οπότε δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο ασφαλές είναι. Όπως όλες οι βαριατρικές επεμβάσεις, έτσι και αυτή είναι μια μέθοδος η οποία έχει ως σκοπό την βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους.

Αντίθετα, η βελτίωση και η απώλεια του σωματικού βάρους, μέσω μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής, αύξησης της φυσικής δραστηριότητας και υιοθέτησης ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματική και έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, αφού έχει ως στόχο την αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς. Επίσης, όπως οι περισσότερες βαριατρικές επεμβάσεις οι οποίες πρέπει να επαναληφθούν, έτσι και το χάπι πρέπει να χορηγείται ανά τρεις εβδομάδες. Ένα ακόμα σημαντικό αρνητικό είναι οι πιθανές, ανεπιθύμητες επιπλοκές που μπορεί να έχει και είναι πιθανόν αυτές να είναι παρόμοιες με αυτές του γαστρικού δακτυλίου, για παράδειγμα διάταση του οισοφάγου και του γαστρικού θυλάκου, διάτρηση του στομάχου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, λοιμώξεις και βλάβες από την συσκευή. Τέλος, μην ξεχνάμε και το κόστος που έχουν όλα αυτά σε αντίθεση πάντα με την σωστή διατροφή.

Τι να κρατήσετε;

Συνοπτικά θα λέγαμε ότι η βαριατρική χειρουργική μπορεί να είναι η λύση σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν ένα σημαντικά αυξημένο βάρος (ΔΜΣ>50) και μιλάμε πια για παθογόνο παχυσαρκία και όχι για μια απλή παχυσαρκία. Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να έχουν προσπαθήσει πρώτα να χάσουν βάρος μέσω της σωστής διατροφής και εάν έχουν αποτύχει και επιβάλλεται να χάσουν βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω προβλημάτων υγείας, τότε να καταφύγουν στην λύση της βαριατρικής. Μην ξεχνάμε ότι όλες οι επεμβάσεις πλην του χαπιού είναι επίπονες και όλες τους ανεξαρτήτως έχουν πιθανές επιπλοκές.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Khaitan, L. and C. D. Smith (2005). "Obesity in the United States: is there a quick fix? Pros and cons of bariatric surgery from the adult perspective." Curr Gastroenterol Rep 7(6): 451-454.

Mittermair, R., F. Aigner and S. Obermuller (2009). "High complication rate after Swedish adjustable gastric banding in younger patients < or =25 years." Obes Surg 19(4): 446-450.

Suter, M., J. M. Calmes, A. Paroz and V. Giusti (2006). "A 10-year experience with laparoscopic gastric banding for morbid obesity: high long-term complication and failure rates." Obes Surg 16(7): 829-835.

Μαίρη Σελανικλή
Μαίρη Σελανικλή Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή

Η Μαίρη Σελανικλή είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση MSc στην κλινική διατροφή. Συγγραφέας του παιδικού παραμυθιού "Το Διατροφονήσι" των εκδόσεων medNutrition. Από το 2011 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στην περιοχή του Ζωγράφου.