Παθήσεις Πεπτικού

Νέα μελέτη για τον καφέ και τον καρκίνο του παχέος εντέρου

του Δημήτριου Γ. Ηλιόπουλου
06 Δεκεμβρίου 2016
22302 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
andras pou pinei kafe

Μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, ανέδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ μπορεί να μας προστατέψει από την εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο.

Τι γνωρίζουμε για τον καρκίνο του παχέος εντέρου;

Καταγράφεται ως ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις ΗΠΑ, ανεξαρτήτως φύλου. Γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της νόσου.

Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα άνω των 50 ετών, οι ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ελκώδη κολίτιδα και νόσο Crohn) καθώς και όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, κληρονομική δηλαδή προδιάθεση. Επίσης, ο κίνδυνος ενισχύεται από το κάπνισμα, το αλκοόλ, την έλλειψη άσκησης και την δίαιτα πτωχή σε φυτικές ίνες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ΚΠΕ;

Δυστυχώς, τα συμπτώματα δύναται να εκδηλωθούν όταν η νόσος βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Οι ασθενείς μπορεί να αναφέρουν αιφνίδια εμφάνιση:

  • δυσκοιλιότητας ή/και διαρροϊκών κενώσεων
  • κοιλιακό άλγος
  • παρουσία αίματος στα κόπρανα
  • ανορεξία
  • ταχεία απώλεια βάρους

Το συχνότερο αρχικό σύμπτωμα είναι η κόπωση!

Ποιες οι αιτίες;

Στα πλαίσια διερεύνησης των πιθανών αιτιών, ο θεράπων παθολόγος ανευρίσκει σιδηροπενία (έλλειψη σιδήρου), η οποία μπορεί να συνοδεύεται από υπόχρωμη μικροκυτταρική αναιμία.

Με βάση παλαιότερες εργαστηριακές εξετάσεις, την κλινική εξέταση του ασθενούς, τις συννοσηρότητες και τους προδιαθεσικούς παράγοντες, θα κρίνει αν χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση από γαστρεντερολόγο.

Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου διαγιγνώσκεται με ενδοσκοπικές τεχνικές, ήτοι με κολονοσκόπηση. Εφόσον ανευρεθεί κάποιος παθολογικός σχηματισμός, όπως για παράδειγμα ένας πολύποδας, ο γαστρεντερολόγος προχωρά σε βιοψία με ειδικές λαβίδες.

Στην περίπτωση όπου η ιστολογική εξέταση του υλικού επιβεβαιώσει την ύπαρξη κακοήθειας, γίνεται ταυτοποίηση του τύπου του καρκίνου (για παράδειγμα αδενοκαρκίνωμα ή πλακώδες καρκίνωμα), καθώς και ανίχνευση ειδικών μοριακών δεικτών, οι οποίοι θα χρησιμεύσουν στην επιλογή της κατάλληλης χημειοθεραπείας.

Άλλες απεικονιστικές τεχνικές, όπως για παράδειγμα η ακτινοσκόπηση υπό βαριούχο υποκλυσμό και η εικονική κολονοσκόπηση υπό αξονικό τομογράφο, χρησιμοποιούνται μόνο ως αρχική διαγνωστική εξέταση, καθώς δε μας επιτρέπουν τη λήψη βιοψιών!

Για τη σταδιοποίηση του καρκίνου οι ασθενείς υποβάλλονται ακολούθως σε αξονική τομογραφία θώρακος και κοιλίας.

Ποια είναι η θεραπεία της νόσου;

Ο θεράπων ογκολόγος, σε συνεργασία με χειρουργό, αποφασίζει το είδος της θεραπείας.

Συνήθως, διενεργείται αρχικά χειρουργική εκτομή του καρκίνου, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, και ακολουθεί χημειοθεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η ίαση επιτυγχάνεται με τη χειρουργική αφαίρεση του όγκου.

Τι νεότερο υπάρχει από τη μελέτη αυτή;

Μελετήθηκαν 9242 άτομα, 5145 με καρκίνο του παχέος εντέρου και 4097 υγιείς άνθρωποι. Προέκυψε ότι:

  • Ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν 26% μικρότερος σε όσους κατανάλωναν, καθημερινά, 1-2 φλιτζάνια καφέ, σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν καφέ.
  • Ο κίνδυνος ελαττώθηκε κατά 50% όταν η καθημερινή κατανάλωση ήταν μεγαλύτερη από 2 φλιτζάνια.
  • Όλοι οι τύποι καφέ, ακόμα και όσοι δεν περιέχουν καφεΐνη, ασκούν προστατευτικό ρόλο.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικά στοιχεία, τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο παχύ έντερο και έχει θέση στη διατροφή ενάντια στον καρκίνο.

Σημειώνεται πως η κατανάλωση καφέ φαίνεται επίσης να προφυλάσσει από κίρρωση του ήπατος καθώς και από πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Stephanie L. Schmit, Hedy S. Rennert, Gad Rennert and Stephen B. Gruber, Coffee Consumption and the Risk of Colorectal Cancer, Cancer Epidemiol Biomarkers Prev April 1 2016 (25) (4) 634-639

Δημήτριος Γ. Ηλιόπουλος
Δημήτριος Γ. Ηλιόπουλος Παθολόγος

Ο Δημήτριος Γ. Ηλιόπουλος είναι ιατρός παθολόγος με ειδική εκπαίδευση στη Διαβητολογία. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του διαβητολογικού κέντρου του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Αθηνών και διατηρεί ιδιωτικό παθολογικό - διαβητολογικό ιατρείο στην Κηφισιά και στο Μαρούσι.