Παθήσεις Πεπτικού

Επιλογές φαγητού απέξω και ΣΕΕ

14 Φεβρουαρίου 2024
31818 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
epiloges fagitoy apeks kai see

Photo source: www.Canva.com

Το φαγητό έξω, ενώ αποτελεί μια ευχάριστη κοινωνική και γαστρονομική εμπειρία, μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τα άτομα, που αντιμετωπίζουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Το IBS είναι μια διαδεδομένη γαστρεντερική διαταραχή, που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και χαρακτηρίζεται από συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Αυτό το άρθρο ασχολείται με τον τρόπο, με τον οποίο το IBS περιορίζει τις επιλογές τροφίμων και προσφέρει στρατηγικές, για να γίνει το φαγητό έξω μια ευχάριστη εμπειρία για όσους ταλαιπωρούνται από το αυτό.


Διαβάστε επίσης: Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου - Νεότερα Δεδομένα


Κατανόηση του IBS

Το IBS είναι μια λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή, που επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος, χωρίς να προκαλεί δομικές βλάβες. Εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο στα άτομα, οδηγώντας συχνά σε μια σειρά συμπτωμάτων, που μπορεί να πυροδοτηθούν ή να επιδεινωθούν από διάφορους παράγοντες, όπως το άγχος, ορισμένα τρόφιμα και ορμονικές διακυμάνσεις. Η ακριβής αιτία του IBS, παραμένει άγνωστη, καθιστώντας τη διαχείριση και τη θεραπεία του, ένα εξατομικευμένο ταξίδι για κάθε άτομο.

Γιατί το IBS περιορίζει τις επιλογές τροφίμων;

Οι περιορισμοί στις επιλογές τροφίμων για τα άτομα με IBS αποδίδονται στη φύση της διαταραχής. Αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν σε αυτούς τους περιορισμούς:

1. Ευαισθησία σε ορισμένα τρόφιμα

Τα άτομα με IBS έχουν συχνά αυξημένη ευαισθησία σε συγκεκριμένες τροφές, ιδιαίτερα σε αυτές, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες). Αυτοί οι υδατάνθρακες, βραχείας αλυσίδας, μπορούν να προκαλέσουν πεπτική δυσφορία και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του IBS.

2. Γαστροκολικό αντανακλαστικό

Το γαστροκολικό αντανακλαστικό είναι μια φυσιολογική αντίδραση, κατά την οποία το φαγητό, διεγείρει τις συσπάσεις του παχέος εντέρου. Στα άτομα με IBS, αυτό το αντανακλαστικό μπορεί να είναι υπερβολικό ή πιο ευαίσθητο, προκαλώντας γρήγορες και υπερβολικές κινήσεις του εντέρου, δυσφορία και επείγουσα ανάγκη για τη χρήση της τουαλέτας μετά το γεύμα.

3. Ευαισθησία στο αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι ένας κοινός εκλυτικός παράγοντας για τα συμπτώματα του IBS. Μπορεί να ερεθίσει το γαστρεντερικό σωλήνα και να επιδεινώσει συμπτώματα, όπως διάρροια, φούσκωμα και κοιλιακό πόνο.

fodmap diet

Τι μπορείτε να κάνετε;

Παρά τις προκλήσεις, το φαγητό έξω με IBS, μπορεί να είναι ευχάριστο, με τις κατάλληλες στρατηγικές προσεγγίσεις και ευαισθητοποίηση:

1.Ερευνήστε τα συστατικά του μενού

Πριν επιλέξετε ένα εστιατόριο, ελέγξτε το μενού του στο διαδίκτυο. Αναζητήστε πιάτα, που είναι πιθανό να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs και αποφύγετε στοιχεία, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τα συμπτώματά σας. Εξοικειωθείτε με τα κοινά συστατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP για να κάνετε ενημερωμένες επιλογές.

2.Δώστε προτεραιότητα στις επιλογές με χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAP

Επιλέξτε πιάτα, που είναι γνωστό ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs, όπως ψητές πρωτεΐνες (κοτόπουλο, ψάρι), ρύζι, ορισμένα λαχανικά (π.χ. σπανάκι, κολοκυθάκια) και φρούτα, όπως φράουλες και μπανάνες. Ενημερώστε το προσωπικό του εστιατορίου για τις διατροφικές σας ανάγκες, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις σας.
Μη διστάσετε να ενημερώσετε τον σερβιτόρο σας για τους διατροφικούς σας περιορισμούς, λόγω IBS. Πολλά εστιατόρια δείχνουν κατανόηση και είναι πρόθυμα να τροποποιήσουν τα πιάτα, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες σας ή να προτείνουν κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις.

3.Ελέγξτε τα μεγέθη των μερίδων

Προσέξτε τα μεγέθη των μερίδων για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής, η οποία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα IBS. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ζητήσετε μισή μερίδα ή να μοιραστείτε ένα πιάτο με ένα φίλο, για να διαχειριστείτε την πρόσληψη της τροφής σας.

Συνιστώμενες επιλογές τροφίμων και ποτών

Η επιλογή των σωστών τροφίμων και ποτών, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την εμπειρία σας στο φαγητό με IBS:

1. Πηγή πρωτεϊνών σε ψητή μορφή

Επιλέξτε ψητά κρέατα, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα ή ψάρι. Αυτά είναι συνήθως καλά ανεκτά και αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών, χωρίς πρόσθετα.

2. Λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAPs

Συμπεριλάβετε λαχανικά, όπως σπανάκι, κολοκυθάκια, καρότα και πιπεριές στα γεύματά σας. Αυτά τα λαχανικά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs και μπορούν να συμπληρώσουν το πιάτο σας.

3. Ρύζι και κινόα

Τόσο το ρύζι, όσο και η κινόα είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAPs και αποτελούν εξαιρετικές βάσεις για πιάτα. Είναι ήπια για το πεπτικό σύστημα και ευέλικτα για να συνοδεύουν διάφορες γεύσεις.

4. Μέτρο στο αλκοόλ

Αν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Προτιμήστε ποτά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και αποφύγετε cocktails με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs, όπως ορισμένοι χυμοί φρούτων ή σιρόπια.

ibs salad

Ενδεικτικές επιλογές γευμάτων με χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs για να απολαύσετε:

  1. Προτιμήστε τα αυγά, έχοντας παρασκευαστεί με οποιαδήποτε μέθοδο μαγειρέματος, αποφεύγοντας τη χρήση πρόσθετων συστατικών, όπως αλεύρι, γάλα ή μπαχαρικά.
  2. Απολαύστε λίγο τραγανό μπέικον.
  3. Προτιμήστε σαλάτες με λάδι και ξύδι ή στολισμένες με φέτες λεμονιού. Προσέξτε να μην συμπεριλάβετε στις σαλάτες κρεμμύδια, αβοκάντο, μανιτάρια, ρεβίθια, μήλα, αποξηραμένα φρούτα, κάσιους, κρουτόν ή ψωμί. Εάν η σαλάτα περιλαμβάνει κρέας ή θαλασσινά, ζητήστε τα ευγενικά να είναι ψητά, χωρίς μπαχαρικά.
  4. Απολαύστε ένα απλό κοτόπουλο στη σχάρα, με την επιλογή να προσθέσετε λίγο τυρί. Αποφύγετε τη χρήση σάλτσας.
  5. Γευτείτε μια απλή μπριζόλα ή ψάρι ή θαλασσινά στη σχάρα
  6. Επιλέξτε ζυμαρικά, χωρίς γλουτένη, με παρμεζάνα και λίγη δόση βουτύρου.
  7. Ψήστε τα λαχανικά στην σχάρα , μαγειρέψτε τα στον ατμό ή σοτάρετε τα με προφίλ χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAPs..
  8. Επιλέξτε απλό καστανό ή λευκό ρύζι.
  9. Επιλέξτε φρούτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAPs για μια θρεπτική προσθήκη στο γεύμα σας.
  10. Επιλέξτε μια πιατέλα τυριών με προσούτο, εστιάζοντας στις σκληρές ποικιλίες τυριών.

Διατροφικές συμβουλές για μια διασκεδαστική γευστική εμπειρία

Κάνοντας συνειδητές διατροφικές επιλογές, μπορείτε να ενισχύσετε την απόλαυση του φαγητού σας ακόμη και με IBS:

  • Μείνετε ενυδατωμένοι: Πίνετε άφθονο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το γεύμα σας για να διατηρήσετε την ενυδάτωση, να βοηθήσετε την πέψη και να μετριάσετε την πιθανή αφυδάτωση, από τη διάρροια, που σχετίζεται με το IBS. Οι άνθρωποι με ΣΕΕ μπορεί να χρειάζονται επιπρόσθετη ενυδάτωση. Κάποιο συμπλήρωμα ηλεκτρολυτών σε περιόδους έξαρσης των συμπτωμάτων διάρροιας, μπορεί να αποβεί σωτήριο.
  • Τρώτε με προσοχή: Τρώτε αργά, μασήστε καλά και απολαύστε κάθε μπουκιά. Η προσεκτική κατανάλωση βοηθά την πέψη και σας επιτρέπει να αναγνωρίζετε έγκαιρα τα σημάδια κορεσμού, αποτρέποντας την υπερκατανάλωση τροφής.
  • Διαχείριση του άγχους: Δώστε προτεραιότητα σε δραστηριότητες μείωσης του στρες, όπως βαθιές αναπνοές, διαλογισμό ή γιόγκα. Η διαχείριση του στρες, είναι το κλειδί για την ελαχιστοποίηση των εξάρσεων του IBS, που προκαλούνται από συναισθηματική ή πνευματική καταπόνηση.
  • Ισορροπημένα γεύματα: Επιδιώξτε ένα ισορροπημένο γεύμα με ένα μείγμα πρωτεϊνών, υδατανθράκων, υγιεινών λιπών και φυτικών ινών (από πηγές χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAPs) για να υποστηρίξετε την υγεία του πεπτικού σας συστήματος.

Συνοψίζοντας

Εν κατακλείδι, το να δειπνήσετε έξω, έχοντας ΣΕΕ, απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και σαφή επικοινωνία με το προσωπικό του εστιατορίου. Η κατανόηση των εκλυτικών παραγόντων και η επιλογή τροφίμων, χαμηλών σε FODMAPs, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εμπειρία σας σε ένα εστιατόριο.
Ακολουθώντας αυτές τις στρατηγικές και μένοντας ενημερωμένα, τα άτομα με IBS μπορούν να περιηγηθούν με αυτοπεποίθηση στα μενού των εστιατορίων και να απολαύσουν τα γεύματα, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ευεξία τους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Mayer EA. Clinical practice. Irritable bowel syndrome. N Engl J Med. 2008;358(16):1692-1699. doi:10.1056/NEJMcp0801447

Kumar S, Misra A, Ghoshal UC. Patients with irritable bowel syndrome exhale more hydrogen than healthy subjects in fasting state. J Neurogastroenterol Motil. 2010;16(3):299-305. doi:10.5056/jnm.2010.16.3.299

Cozma-petruţ A, Loghin F, Miere D, Dumitraşcu DL. Diet in irritable bowel syndrome: What to recommend, not what to forbid to patients! World J Gastroenterol. 2017;23(21):3771-3783. doi:10.3748/wjg.v23.i21.3771

National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK) - Eating, Diet, & Nutrition for Irritable Bowel Syndrome, 2017

Myers B, Greenwood-Van Meerveld B. Role of anxiety in the pathophysiology of irritable bowel syndrome: importance of the amygdala. Front Neurosci. 2009;3:47. doi:10.3389/neuro.21.002.2009

Υazbeck, G., Malaeb, D., Shaaban, H. et al. Irritable bowel syndrome (IBS) among Lebanese adults: unidentified IBS and associated factors. BMC Public Health 23, 1589 (2023)

Yoon SL, Grundmann O, Koepp L, Farrell L. Management of irritable bowel syndrome (IBS) in adults: conventional and complementary/alternative approaches. Altern Med Rev. 2011;16(2):134-51.

Cherney K. , PhD, Klein E. , IBS Diet Guide: Foods to Eat and What to Limit. August, (2023)

Ευγενία Ιωαννίδου
Ευγενία Ιωαννίδου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Ευγενία είναι Διαιτολόγος - Διατροφολόγος και μέλος της ομάδας Restart Diet. Η εξειδίκευσή της στον τομέα του Intuitive Eating, θα σε βοηθήσει να εκπαιδευτείς ώστε να αποκτήσεις μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο σώμα σου και να αντιλαμβάνεσαι τον τρόπο λειτουργίας και τις ανάγκες του.

Η προσέγγιση της είναι πάντα εξατομικευμένη, γίνεται με ενσυναίσθηση, φιλική διάθεση και στηρίζεται σε τεκμηριωμένες έρευνες περί διατροφής, υγείας κι ευεξίας του ανθρώπου.

Οι συνεδρίες, πραγματοποιούνται είτε δια ζώσης στο διαιτολογικό γραφείο Restart Diet, είτε εξ΄ αποστάσεως (online).