Διαβήτης

Άπνοια και διαβήτης

του Γεώργιου Βαρουχάκη
22 Δεκεμβρίου 2014
27432 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
sydromo apnoiwn ypopnoiwn kata ton ypno

Οι μελέτες των τελευταίων ετών θέτουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι το σύνδρομο απνοιών - υποπνοιών κατά την διάρκεια του ύπνου (ΣΑΥΥ) αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση διαβήτη τύπου II (μη ινσουλινοεξαρτώμενος) ανεξάρτητα από την παρουσία παχυσαρκίας.

Άλλες παθήσεις όπως αρτηριακή υπέρταση, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και στεφανιαία νόσος συνδέονται επίσης σε μεγάλο βαθμό με το ΣΑΥΥ.

Αυτό σημαίνει ότι ο κλινικός ιατρός θα πρέπει να λαμβάνει σημαντικά υπόψη του το ΣΑΥΥ στο σχεδιασμό της θεραπευτικής στρατηγικής για την επιτυχή αντιμετώπιση του Διαβήτη τύπου II.

Τι διαταραχές μπορεί να προκαλέσει η υπνική άπνοια;

Κατά την διάρκεια των επεισοδίων απνοιών - υποπνοιών κατά την διάρκεια του ύπνου στα άτομα που πάσχουν από ΣΑΥΥ δημιουργούνται δυσμενείς συνθήκες για τον οργανισμό όπως υποξυγοναιμία, ταχυκαρδία, αύξηση της πηκτικότητας του αίματος, διαταραχές μεταβολισμού, μείωση της έκκρισης της ινσουλίνης και αυξημένη αντίσταση σ' αυτήν, παχυσαρκία κ.α. Όλες αυτές οι διαταραχές οδηγούν στην εμφάνιση μεταξύ άλλων και του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου II. Αυτό συμβαίνει, όπως προηγουμένως αναφέραμε, και σε άτομα που δεν είναι παχύσαρκα.

Πόσο συχνή είναι η παρουσία άπνοιας σε ασθενείς με ΣΔ;

Στα άτομα που πάσχουν από Σ.Δ. τύπου II η επικράτηση του ΣΑΥΥ κυμαίνεται μεταξύ 23% και 75% ανάλογα με την Εθνικότητα, ενώ σε πολύ παχύσαρκα άτομα η συνύπαρξη του ΣΑΥΥ είναι μέχρι 86%. Αντίθετα 30% των ατόμων που πάσχουν από ΣΑΥΥ πάσχουν απο Σ.Δ. τύπου II.

Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν πόσο συχνά σχετίζονται μεταξύ τους ΣΑΥΥ και Σ.Δ. τύπου II και πόσο σημαντικό είναι να γίνει έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία του ΣΑΥΥ για τον έλεγχο του Σ.Δ. τύπου II.

Διάγνωση του σύνδρομο απνοιών - υποπνοιών κατά την διάρκεια του ύπνου

Η διάγνωση του ΣΑΥΥ σε αυτά τα άτομα συνιστάται στην υψηλή κλινική υποψία (ρογχαλητό, κεφαλαλγία, εύκολη κόπωση, υπνηλία) και μη καλή ρύθμιση του Σ.Δ., παρά την πλήρη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν αυτοί οι ασθενείς. Η διάγνωση του ΣΑΥΥ τίθεται όταν κανείς υποβάλλεται σε πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου. Ανάλογα και με τον αριθμό απνοιών -υποπνοιών και άλλων γεγονότων κατά την διάρκεια του ύπνου τίθεται και η διάγνωση.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία το ΣΑΥΥ με τη λεγόμενη μάσκα CPAP (συνεχής θετικής πίεσης αεραγωγών) συμβάλλει σημαντικά και στη καλή ρύθμιση του Σ.Δ. Μελέτες έχουν δείξει ότι 2 ημέρες μετά τη θεραπεία των ασθενών αυτών με CPAP έχει μειωθεί σημαντικά η αντίσταση στην ινσουλίνη. Σημειωτέον ότι η δράση αυτή είναι πιο έκδηλη σε μη παχύσαρκα άτομα (BMI<28). Η παρακολούθηση των ασθενών αυτών έδειξε βελτιωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη μετά από 3 χρόνια θεραπείας. Επίσης, μετά από 3 μήνες επιθετικής θεραπείας παρατηρήθηκε μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbAIC).

Από την πρώτη κιόλας νύχτα της θεραπείας με CPAP παρατηρήθηκε μείωση επιπέδων σακχάρου του αίματος. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η απώλεια βάρους σε παχύσαρκα άτομα έχει επίσης μεγάλη σημασία και για την ρύθμιση του Σ.Δ. και του ΣΑΥΥ.

karta diaviti

 

 

 

 

 

 

 

 

Γεώργιος Βαρουχάκης
Γεώργιος Βαρουχάκης Πνευμονολόγος

Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής & Εργαστηρίου Ύπνου του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν