Άλλες Παθήσεις

Καρκίνος του μαστού: ένα ποτό παραπάνω ή μήπως όχι;

του Γεώργιου Σαλταούρα
25 Απριλίου 2017
31893 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
gynaika pou arneitai na piei poto

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα στατιστικά στοιχεία λένε πάντα την αλήθεια στη δημόσια υγεία και δυστυχώς αυτό ισχύει και για τον καρκίνο του μαστού, ο οποίος είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες, μακράν από τον δεύτερο. Το 2012, περίπου 1,7 εκατομμύρια γυναίκες διεγνώσθησαν με καρκίνο του μαστού, αριθμός που αντιστοιχεί στο 25% των περιπτώσεων καρκίνου στις γυναίκες και το 12% των περιπτώσεων καρκίνου συνολικά. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2012 υπήρξαν περί τις 5.000 διαγνώσεις και 2.100 θάνατοι από καρκίνο του μαστού. Ένας από τους κύριους παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής που έχουν μελετηθεί για το ρόλο του στην ανάπτυξη ενός όγκου είναι το αλκοόλ. Ας δούμε αν η επιστημονική κοινότητα ενθαρρύνει ή αποτρέπει την κατανάλωση αλκοόλ στο θέμα του καρκίνου του μαστού.

Τι δείχνουν τα αποτλέσματα των μελετών;

Το 2007, το Παγκόσμιο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (World Cancer Research Fund) σε συνεργασία με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα στον Καρκίνο (American Institute for Cancer Research) συγκέντρωσαν όλη τη διαθέσιμη έως τότε έρευνα γύρω από το ρόλο της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας στην πρόληψη του καρκίνου.

Οι ειδικοί κατέληξαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, τόσο πριν όσο και μετά την εμμηνόπαυση, και υπάρχουν «πειστικά στοιχεία» για τον ισχυρισμό αυτό.

Μάλιστα, είναι το μόνο διατροφικό προϊόν/στοιχείο, σύμφωνα με το WCRF, για το οποίο υπάρχουν επαρκή δεδομένα όσον αφορά τον καρκίνο το μαστού. Τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία για τη συσχέτιση αυτή φαίνεται ότι ενισχύουν τα παλαιότερα και θα οδηγήσουν το WCRF στη διατήρηση της σύστασης για αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ ως μέτρο πρόληψης στο ανανεωμένο report που αναμένεται εντός του 2017.

Άλλες μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες στηρίζουν στην πλειοψηφία τους τον ισχυρισμό ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Σε αυτές φαίνεται πως παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, η παρουσία έμμηνου ρύσης, η εμφάνιση κάποιου όγκου στο παρελθόν και η έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων, ενδέχεται να επηρεάζουν τη σχέση αλκοόλ και καρκίνου του μαστού. Για παράδειγμα, πρόσφατα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Προοπτική Έρευνα για τον Καρκίνο (EPIC study) έδειξαν ότι το η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και πως η σχέση αυτή είναι πιο έντονη σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες.

Ποιο συστατικό φαίνεται να ενοχοποιείται;

Η αιθανόλη φαίνεται πως είναι το κύριο συστατικό σε ένα ποτό που ευθύνεται για τη συσχέτιση αυτή. Επομένως, ούτε το «καρδιο-προστατευτικό» καθημερινό ποτηράκι κόκκινου κρασιού γλιτώνει από τις παραπάνω διαπιστώσεις για το αλκοόλ και τον καρκίνο του μαστού.

Όσον αφορά το ρόλο της διατροφής, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα στοιχεία είναι ανεπαρκή. Η υιοθέτηση ενός Μεσογειακού μοντέλου διατροφής και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ίσως προστατεύουν από την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, αλλά περισσότερες μελέτες θα δώσουν μία καλύτερη εικόνα για το ρόλο της διατροφής. Τι μπορείτε να κάνετε επομένως ως μέτρο πρόληψης; Μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα της διατροφής σας ακολουθώντας το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί συνολικά μια ασπίδα υγείας και ευεξίας.

Επομένως, ως απάντηση στο ερώτημα του άρθρου θα λέγαμε: Ιδανικά, προτείνουμε να μην καταναλώνετε αλκοόλ. Επομένως, όχι ένα, ούτε παραπάνω, αλλά κανένα ποτάκι.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Bakker MF, Peeters PHM, Klaasen VM et al. Plasma carotenoids, vitamin C, tocopherols, and retinol and the risk of breast cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition cohort. Am J Clin Nutr 2016;103:454–64

Continuous Update Team. WCRF/AICR Systematic Literature Review - Continuous Update Report: The Associations between Food, Nutrition and Physical Activity and the Risk of Breast Cancer. Accessed on 15 March 2017. Available at: http://www.wcrf.org/int/research-we-fund/continuous-update-project-findings-reports/breast-cancer

Fagherazzi G, Vilier A, Boutron-Ruault MC, Mesrine S, Clavel-Chapelon F. Alcohol consumption and breast cancer risk subtypes in the E3N-EPIC cohort. Eur J Cancer Prev. 2015;24(3):209-14

Mourouti N, Kontogianni MD, Papavagelis C, Panagiotakos DB. Diet and breast cancer: a systematic review. Int J Food Sci Nutr, 2015; 66(1): 1–42

Shin A, Sandin S, Lof M, Margolis KL, Kim K, Couto E, Adami HO, Weiderpass E. Alcohol consumption, body mass index and breast cancer risk by hormone receptor status: Women’ Lifestyle and Health Study BMC Cancer, 2015;15(881)

Scoccianti C, Lauby-Secretan B, Bello PY, Chajes V, Romieu I. Female Breast Cancer and Alcohol Consumption, A Review of the Literature. Am J Prev Med 2014;46(3S1):S16–S25

World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research

Γεώργιος Σαλταούρας
Γεώργιος Σαλταούρας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD, ANutr