500 γρ. καρότο, χοντροτριμμένο στον τρίφτη
75 γρ. σταφίδα μαύρη
90 γρ. φιστίκι Αιγίνης
10 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένο
5 γρ. μάραθος, τα φυλλαράκια
8 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
65 γρ. φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες στο μαντολίνο
75 γρ. πορτοκάλι, φιλέτο
25 γρ. χυμός λεμονιού
75 γρ. χυμός πορτοκαλιού
65 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι
Τι πιο ελαφρύ, δροσιστικό και άκρως θρεπτικό πιάτο από μια «ξεχωριστή» σαλάτα…την καροτοσαλάτα με φιστίκι Αιγίνης και πορτοκάλι; Όσοι δεν την έχετε δοκιμάσει, αξίζει τον κόπο να την ετοιμάσετε. Τι άλλο απομένει; Να τη γευτείτε!
Το υπέροχο αυτό πιάτο χαρακτηρίζεται από:
Οι φυτικές ίνες έχουν τις γνωστές ευεργετικές επιδράσεις στη λειτουργία του εντέρου (καταπολέμηση δυσκοιλιότητας), στη μείωση της χοληστερόλης και στη ρύθμιση του σακχάρου, αφού προσδίδει το 26% των φυτικών ινών που χρειαζόμαστε καθημερινά.
H σαλάτα είναι «προικισμένη» με βιταμίνη Α, C, Β1, Β12, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο.
Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την όραση, την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου.
Η σαλάτα αυτή προτείνεται σε εσάς που έχετε αυξημένα λιπίδια αίματος και προσέχετε τη διατροφή σας, καθώς δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.
Παράλληλα, αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, αφού καλύπτει το 52% των αναγκών που απαιτούνται καθημερινά, λόγω του πορτοκαλιού, του λεμονιού και του καρότου που περιέχει. Διαβάστε περισσότερα για τις ιδιότητες της Βιταμίνης C στο παρακάτω άρθρο: Βιταμίνη C: Τα οφέλη της δεν σταματούν στο ανοσοποιητικό.
Επιπλέον, είναι μια σαλάτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μιας και περιέχει πορτοκάλι, λεμόνι, καρότο, φιστίκια και σταφίδες, τα οποία ως γνωστόν σας προστατεύουν από τη γήρανση και νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά.
Συγκεκριμένα, τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία έχουν ευεργετική επίδραση στα μάτια σας. Ταυτόχρονα, η αυξημένη περιεκτικότητα της σαλάτας σε νάτριο (68%) επιβάλλει την προσοχή όσων από εσάς έχουν αυξημένη πίεση ή κατακράτηση υγρών.
Περιμένουμε να μας πείτε την άποψή σας για το πως σας φάνηκε. Καλή όρεξη & καλό καλοκαίρι!
O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.
Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.
Η Νίκη Βουλγαράκη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης, με επιπλέον κατάρτιση στην Αθλητική Διατροφή και την Τροποποίηση Διατροφικής Συμπεριφοράς. Επιπλέον, παρέχει υπηρεσίες διαιτολογικής υποστήριξης και διατροφικής διαπαιδαγώγησης.