Συστάσεις Διατροφής

Ζοοm στη Μεσογειακή διατροφή

της Γεωργίας Γεωργίου
05 Νοεμβρίου 2013
15636 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
ta mesoeiaka ths mesogeiakis diatrofis

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ζούμε στην Μεσόγειο και δεν ακολουθούμε Μεσογειακή διατροφή! Στην Οικονομία το λένε συγκριτικό πλεονέκτημα, αλλά εμείς μόνο που δεν το αναγνωρίζουμε. Μήπως να αλλάξουμε διατροφική νοοτροπία;

Λίγα λόγια για την Μεσογειακή διατροφή

Η Μεσογειακή διατροφή ή η διάσημη σε όλους μας Πυραμίδα Μεσογειακής διατροφής, ορίστηκε το 1995 από τον διάσημο φυσιολόγο Άνσελ Κις μετά από την γνωστή σε όλους μας Μελέτη των Επτά Χωρών. Στη συγκεκριμένη μελέτη, διάφοροι ερευνητές από την Ευρώπη μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 13.000 κατοίκων από δεκαέξι διαφορετικές περιοχές 7 χωρών (Φιλανδία, Ολλανδία, Ιαπωνία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα), με στόχο να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ δίαιτας και εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστα για τον λαό της Κέρκυρας και της Κρήτης, αφού όπως φάνηκε οι κάτοικοι του νησιού είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης και λιγότερα περιστατικά μεταβολικών νοσημάτων. Έτσι, καταγράφηκαν οι διατροφικές τους συνήθειες και σχηματίστηκε η Διατροφική Μεσογειακή Πυραμίδα, ως το ιδανικότερο πρότυπο διατροφής από τότε μέχρι και σήμερα. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός, πως στις χώρες από τις οποίες προέρχεται η μεσογειακή διατροφή, τα τελευταία χρόνια να γίνεται δημοφιλές, ειδικά στους νέους, το δυτικό διατροφικό μοντέλο, που στηρίζεται στο φαγητό τύπου fast food, το οποίο αντιτίθεται στις αρχές της μεσογειακής διατροφής.

Ποια οφέλη έχει η Μεσογειακή διατροφή στην υγεία;

Χρόνιες ασθένειες και καρκίνος

Όπως μπορούμε να διακρίνουμε, στη Μεσογειακή πυραμίδα περιλαμβάνονται άφθονες φυτικές ίνες, μέσω της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών (5 μικρομερίδες καθημερινά), οσπρίων (2 φορές την εβδομάδα), ξηρών καρπών και δημητριακών ολικής αλέσεως και ελάχιστες ποσότητες επεξεργασμένων προϊόντων. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που επιδρά προστατευτικά σε διάφορες χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία και οι διάφορες μορφές καρκίνου.

Οστεοπόρωση

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συστήνεται καθημερινά σε μικρές έως και μέτριες ποσότητες. Οι 3 μερίδες αποτελούν την ιδανική σύσταση για ένα υγιή ενήλικα, ώστε να αποφύγει την εμφάνιση οστεοπόρωσης.

Καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες

Τα παραδοσιακά κρητικά πιάτα έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, που οφείλονται στην κατανάλωση ψαριού και άπαχου κρέατος σε μέτριες ποσότητες (2 φορές την εβδομάδα), καθώς και στην κατανάλωση ελαιολάδου ως κύριας πηγής λίπους (15% της συνολικής ενέργειας). Αξιοσημείωτη είναι και η ελάχιστη ποσότητα που περιέχουν σε κόκκινο κρέας (2 φορές τον μήνα).

Πρόληψη μεταβολικών νοσημάτων

Η Μεσογειακή διατροφή είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Εφοδιάζει το σώμα μας με Βιταμίνη Ε και C, με καροτενοειδή και πολυφαινολικά συστατικά, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη μεταβολικών νοσημάτων, της γήρανσης και του καρκίνου.

Πρόληψη προβλημάτων μνήμης

Τέλος, όσοι ακολουθούν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με μελέτη όπου συμμετείχαν 17.500 άτομα, έχουν κατά 19% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα μνήμης. Και όχι μόνο. Η συγκεκριμένη δίαιτα προστατεύει επίσης από το Αlzheimer και το Parkinson.

Συμπερασματικά

Αφού αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας και για την ποιότητα της ζωής μας, μήπως να σηκωθούμε από τους καναπέδες μας και να βοηθήσουμε την προσωπική οικονομία μας; Πώς; Μα, καλλιεργώντας, τρώγοντας οικονομικά (εξάλλου ένα πακέτο όσπρια πόσα να στοιχίζει) και αποφεύγοντας τα fast food!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Study backs mediterranean diet. Daily Express, September, 12 2008.

Why a Mediterranean diet 'protects against all major diseases'. Daily Mail, September 12, 2008.

Med diet cuts risk of dying young. Metro, September, 12 2008.

Sofi F, Cesari F, Abbate R, et al. Adherence to Mediterranean diet and health status: meta-analysis. BMJ 2008; 337:a1344.

Brunner EJ, Rees K, Ward K, Burke M, Thorogood M. Dietary advice for reducing cardiovascular risk. Cochrane Database Syst Rev 2007, Issue 4.

Η Καθημερινή, The New York Times. "Κοφτερό μυαλό με Μεσογειακή διατροφή". Δημοσίευση: 02/05/2013 - 12:28.

Γεωργία Γεωργίου
Γεωργία Γεωργίου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.