40 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
800 γρ. κοτόπουλο στήθος, κομμένο σε φέτες
200 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, κομμένα στα τέσσερα και σοταρισμένα
150 γρ. κρασί λευκό
350 γρ. ζωμό κοτόπουλο ή κύβους ζωμό κοτόπουλο Knorr
100 γρ. μουστάρδα
80 γρ. βούτυρο
5 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 γρ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
εστραγκόν
αλάτι
Η συνταγή αυτή αποτελεί ένα πιάτο που θα μπορούσε να καταναλωθεί ως κύριο γεύμα. Ανά μερίδα αποδίδει 524 θερμίδες με σημαντικό ποσοστό πρωτεΐνης, αυξημένο ποσοστό λιπαρών και χαμηλά ποσοστά υδατανθράκων.
Το κοτόπουλο, ως κύριο συστατικό της συνταγής, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Το κρέας του κοτόπουλου χαρακτηρίζεται από μικρό αριθμό θερμίδων, λίγα λιπαρά και χοληστερίνη.
Τα μανιτάρια που το συνοδεύουν θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αμελητέες ποσότητες λίπους και σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Αποτελούν ακόμη, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού περιέχουν μόλις 13 θερμίδες ανά 100 γραμμ.
Επιπρόσθετα, τα μανιτάρια προσφέρουν καλές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως φωσφόρος, ο οποίος συμβάλλει στην κατασκευή των οστών και των δοντιών, ο χαλκός που βοηθά στην ακεραιότητα του νευρικού συστήματος και το σελήνιο που διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Το κρεμμύδι που περιέχεται είναι φτωχό σε θερμίδες και νάτριο, ενώ είναι πλούσιο σε φυτοχημικές ουσίες και φλαβονοειδή και ιδιαίτερα σε κερσετίνη, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Η προσθήκη του θυμαριού δίνει ιδιαίτερη γεύση στο πιάτο, και έχει αντισηπτική και αντιοξειδωτική δράση.
Τέλος, η παρουσία του ελαιολάδου, σε συνδυασμό με τα αντιοξειδωτικά συστατικά, έρχονται να αντισταθμίσουν την παρουσία των «κακών» λιπαρών του βουτύρου.
Η παραπάνω συνταγή είναι αρκετά θρεπτική, πλούσια πηγή βιταμινών, καθώς και μικροθρεπτικών συστατικών και αποτελεί κατάλληλη επιλογή για τα άτομα που βρίσκονται σε πρόγραμμα διατροφής.
Καλή σας όρεξη!
O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.
Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.