Οικογένεια

Αλάτι και παιδί

της Ελένης Δελβινιώτη
25 Μαΐου 2015
17289 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
alati kai paidi

Το αλάτι αποτελείται κυρίως από χλωριούχο νάτριο

Το νάτριο είναι απαιραίτητο συστατικό που ρυθμίζει τον όγκο του αίματος, την πίεση, την ισορροπία των υγρών στα κύτταρα του σώματος και το pΗ. Όπως συμβαίνει με τα θρεπτικά συστατικά, πρέπει να τα παίρνουμε στη σωστή δόση. Για τα παιδιά, οι απαιτούμενες ανάγκες σε νάτριο είναι 2200 mg ημερησίως. Όταν το παρακάνουμε, μπορεί να δημιουργηθεί ανισορροπία στον οργανισμό με επιβλαβείς επιπτώσεις για την υγεία. Υπέρταση, οστεοπόρωση, παχυσαρκία είναι οι πιο πιθανές. Άλλες είναι καρκίνος του στομάχου, άσθμα και νεφρική νόσος.

Η μελέτη GRECO

Έδειξε ότι το 23% των ελληνόπουλων ηλικίας από 10 έως 12 ετών λαμβάνουν περισσότερο αλάτι από το απαιραίτητο και προερχόταν κυρίως από την πίτσα, τα λευκά τυριά, τα επεξεργασμένα δημητριακά και το ψωμί. Πριν λοιπόν αγοράσετε ένα τρόφιμο, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα του. Να επιλέγετε εκείνα που περιέχουν το πολύ 100mg νατρίου ανά 100g τροφίμου. Αποφύγετε τα αλμυρά σνακ και το αλάτισμα του φαγητού σας. Και να θυμάστε ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη το καλό παράδειγμα. Χρειάζονται σωστές συνήθειες από αυτή την ηλικία για να έχουν καλύτερη υγεία ως ενήλικες. Κι όπως έλεγε κι ο Ιπποκράτης:

Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν 

alati kai paidi

Σύμφωνα με στοιχεία από την μελέτη GRECO

Το 23% των ελληνόπουλων ηλικίας από 10 έως 12 ετών λαμβάνουν περισσότερο αλάτι από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2200mg

Από πού προέρχεται το αλάτι αυτό;

Όχι από το αλάτι που προσθέτουμε στο φαγητό, αλλά κυρίως από την πίτσα, τα λευκά τυριά, τα επεξεργασμένα δημητριακά και το ψωμί.

Τι κινδύνους κρύβει η αυξημένη πρόσληψη αλατιού;

Αυξημένη πίεση

Έχει βρεθεί ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού κατά την παιδική ηλικία μπορεί να αυξήσει την πίεση και συνεπώς και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οστεοπόρωση

Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού μπορεί να προκαλέσει απώλεια ασβεστίου από τα οστά. Η διαδικασία αυτή μπορεί να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία και να συνεχιστεί και στην ενήλικη ζωή. Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος για οστεοπόρωση σε βάθος χρόνου -ειδικά για τα κορίτσια.

Παχυσαρκία

Το αλάτι ενισχύει τη δίψα και την ανάγκη για πρόσληψη υγρών. Έτσι, η κατανάλωση τροφών υψηλών σε αλάτι συνδέεται με αυξημένη πρόσληψη αναψυκτικών πλούσιων σε ζάχαρη και θερμίδες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο σωματικό βάρος.

Άλλα νοσήματα

Μια διατροφή υψηλή σε αλάτι κατά την παιδική ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου, άσθμα και νεφρική νόσο.

Όμως έχουμε καλά νέα..

Απλές αλλαγές στη διατροφή του παιδιού σας μπορούν να προλάβουν εν μέρει τους παραπάνω κινδύνους.

  • Προτιμήστε ως ενδιάμεσα γεύματα (σνακ) φρούτα ή γιαούρτι, αντί για αλμυρά ή επεξεργασμένα τρόφιμα πλούσια σε νάτριο.
  • Πάντα να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και να επιλέγετε εκείνα που περιέχουν ίσα ή κάτω από 0,1γρ νατρίου ανά 100γρ τροφίμου.
  • Αποφύγετε το αλάτισμα των φαγητών και τη χρήση αλατιέρας στο τραπέζι.

Και να θυμάστε!

Οι σωστές διατροφικές συνήθειες διαμορφώνονται από την παιδική ηλικία και μας ακολουθούν και στην μετέπειτα ζωή μας.

Δώστε λοιπόν το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας ξεκινώντας από σήμερα. 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Emmanuella Magriplis et al, High sodium intake of children through ‘hidden’ food sources and its association with the Mediterranean diet: the GRECO study, Journal of Hypertension 2011, Vol 29 No 6.

He, F.J. and G.A. MacGregor, Importance of salt in determining blood pressure in children: meta-analysis of controlled trials. Hypertension, 2006. 48(5): p. 861-9.

Cappuccio, F.P., et al., Unravelling the links between calcium excretion, salt intake, hypertension, kidney stones and bone metabolism. J Nephrol, 2000. 13(3): p. 169-77.

Ludwig DS et al. Relation Between Consumption of Sugar-sweetened Drinks and Childhood Obesity: a prospective, observational analysis. Lancet. 2001; 357, 505-508,

Tsugane, S., et al., Salt and salted food intake and subsequent risk of gastric cancer among middle-aged Japanese men and women. Br J Cancer, 2004. 90(1): p. 128-34.

He, F.J., et al., Effect of salt intake on renal excretion of water in humans. Hypertension, 2001. 38(3): p. 317-20.

St-Onge, M.P., K.L. Keller, and S.B. Heymsfield, Changes in childhood food consumption patterns: a cause for concern in light of increasing body weights. Am J Clin Nutr, 2003. 78(6): p. 1068-1073.

Ελένη Δελβινιώτη
Ελένη Δελβινιώτη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος