Στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι πάνω από το 75% του νατρίου που παίρνουμε, προέρχεται από επεξεργασμένατρόφιμα καθώς επίσης και από το φαγητόπουτρώμεαπ' έξω. Μόλις το 10-15% είναι το αλάτι που προσθέτουμε κατά το μαγείρεμα ή στο τραπέζι. Επομένως:
- Δώστε έμφαση στην κατανάλωση φρέσκων τροφών, καθώς είναι συνήθως πιο φτωχές σε νάτριο.
- Φροντίστε κάθε σας γεύμα να περιλαμβάνει φρούτα ή λαχανικά, που περιέχουν λίγο νάτριο.
- Επιλέξτε τυριά χαμηλά σε αλάτι, όπως το κατίκι, το ανθότυρο και η ανάλατη μυζήθρα.
- Από πρωτεϊνούχες τροφές, αποφύγετε τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, τα καπνιστά και τις κονσέρβες που περιέχουν πολύ αλάτι.
- Για να περιορίσετε το φαγητό απ' έξω προετοιμάστε περισσότερα γεύματα στο σπίτι. Όταν είστε έξω, να επιλέγετε μικρότερες μερίδες από τα πλούσια σε αλάτι φαγητά όπως η πίτσα ή το σουβλάκι.
- Να αντικαταστήσετε το αλάτι με άλλα μυρωδικά όπως δεντρολίβανο, ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι, πιπέρι. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε χυμό λεμονιού και ξύδι, προκειμένου να βελτιώσετε τη γεύση των φαγητών.
- Να ξεπλένετε καλά τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, γιατί έτσι χάνεται αρκετό από το αλάτι που περιέχουν.
- Να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και να επιλέγετε αυτά που είναι χαμηλά σε νάτριο.
- Οι σως, τα ντρέσινγκ, η κέτσαπ, τα τουρσιά, οι ελιές είναι πλούσιες σε αλάτι. Προτιμήστε κομμένα λαχανικά με ξύδι.
- Θα σας πάρει λίγες εβδομάδες να συνηθίσετε τα ανάλατα φαγητά. Μετά η ανάγκη για αλμυρό θα εξασθενήσει και δεν θα σας λείπει πλέον το αλάτι.