Συστάσεις Διατροφής

Μολυβδαίνιο Μο

23 Απριλίου 2007
27225 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
molyvdainio mo

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το μολυβδαίνιο αποτελεί ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι διαθέσιμο κυρίως σε πολυβιταμινούχα συμπληρώματα μετάλλων και δεν υπάρχει καθορισμένη δοσολογία.

Ποια είναι η δράση του;

Το μολυβδαίνιο δρα σαν απαραίτητος συμπαράγοντας πολλών ενζύμων όπου οξειδώνει και αποτοξινώνει από διάφορες πυριμιδίνες, πουρίνες οι οποίες εμπλέκονται στον μεταβολισμό του DNA, του θείου και καταλύει στο σχηματισμό του ουρικού οξέος.

Ποιες είναι οι διαιτητικές πηγές;

Οι κυριότερες πηγές του μολυβδαινίου είναι το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ξερά φασόλια, ο αρακάς, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το συκώτι και τα νεφρά. Η περιεκτικότητα των τροφίμων σε μολυβδαίνιο, όπως και για τα άλλα ιχνοστοιχεία, εξαρτάται από την περιεκτικότητα του εδάφους στο μέταλλο αυτό.

Ποιος είναι ο μεταβολισμός;

Το μολυβδαίνιο απορροφάται άμεσα, αλλά με μηχανισμό που παραμένει άγνωστος. Μεταφέρεται στο αίμα χαλαρά συνδεδεμένο με τα ερυθροκύτταρα. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις απαντώνται στο ήπαρ και τα νεφρά. Η απέκκριση γίνεται διαμέσου των νεφρών, αλλά σημαντικά ποσά απομακρύνονται και από τη χολή.

Ανεπάρκεια Μολυβδαίνιου

Δεν έχει καταγραφεί ανεπάρκεια μολυβδαινίου στους ανθρώπους πλην ενός περιστατικού ασθενούς σε μακροχρόνια παρεντερική σίτιση, η οποία όμως βελτιώθηκε με τη χορήγηση συμπληρώματος μολυβδαινίου. Πολύ σπάνια μπορεί να εμφανιστεί ταχυκαρδία, καταπληξλια, απώλεια όρασης, κώμα.

Ηλικία Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (μg/ημέρα)
0-6 μηνών -
7-12 μηνών -
1-3 ετών 17
4-8 ετών 22
9-13 ετών 34
14-18 ετών 43
19-70+ ετών 45
Εγκυμοσύνη 50
Θηλασμός 50

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Το μολυβδαίνιο είναι σχετικά μη τοξικό. Υψηλές διαιτητικές προσλήψεις (10-15mg ημερησίως) έχουν συσχετιστεί με αυξημένες συγκεντρώσεις ουρικού οξέος στο αίμα και με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας. Μπορεί επίσης να συμβάλλει στη μείωση της βιοδιαθεσιμότητας του χαλκού, καθώς και να μεταβάλλει τον μεταβολισμό των νουκλεοτιδίων .

Χριστίνα Φοντόρ
Χριστίνα Φοντόρ Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

H Χριστίνα Φοντόρ πτυχιούχος της Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στην Ψυχοσωματική θεραπεία. Διατηρεί Διαιτολογικό Γραφείο στην Αργυρούπολη όπου, καθημερινά, έρχεται σε επαφή με ανθρώπους παρέχοντας τους εξατομικευμένες διατολογικές υπηρεσίες. Συγγραφέας του βιβλίου "Stop στην Παιδική Παχυσαρκία - Η γενιά του Χ-Large" των εκδόσεων medNutrition.

Γεωργία Ίσαρη
Γεωργία Ίσαρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Γεωργία Ίσαρη είναι απόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Νέα Σμύρνη όπου δίνει τις διατροφικές συμβουλές της σε ασθενείς και σε ειδικές ομάδες ατόμων. Είναι επιστημονική συνεργάτιδα της Ενδοκρινολογικής Μονάδας της Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Μονάδας Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Ιατρείου Παχυσαρκίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν».