Συστάσεις Διατροφής

Γιατί οι έξυπνες γυναίκες πίνουν;

της Κατερίνας Κρητικού
03 Μαΐου 2010
18066 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Γιατί οι έξυπνες γυναίκες πίνουν;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Μια μακράς διαρκείας έρευνα με θέμα «Οι έξυπνες-μορφωμένες γυναίκες πίνουν περισσότερο» διεξήγαγε πρόσφατα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (LSE).  Για την καλύτερη διεξαγωγή της έρευνας παρακολουθήθηκαν οι καθημερινές δραστηριότητες χιλιάδων 39χρονων γυναικών  και ανδρών, όλων γεννημένων στην Αγγλία, την ίδια εβδομάδα του 1970.

Μια από τις πρώτες ανακαλύψεις της έρευνας ήταν ότι οι έξυπνες-μορφωμένες γυναίκες πίνουν συχνά αλκοόλ  μέσα στην εβδομάδα και όπως οι ίδιες παραδέχονται αυτή τους η συνήθεια τις φέρνει πολύ συχνά αντιμέτωπες με διαφόρων ειδών προβλήματα. Επίσης, κοινό σημείο σε αυτές τις γυναίκες ήταν πως προέρχονταν από μικρομεσαίες οικογένειες μέσα στις οποίες, κάποιος εκ των γονιών ή στη χειρότερη περίπτωση και οι δύο, ήταν αλκοολικός.

Άλλη μια απροσδόκητη ανακάλυψη που προέκυψε από την έρευνα, ήταν πως η στροφή προς την κατανάλωση αλκοόλ στην ενήλικη ζωή ορισμένων γυναικών, θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί από την σχολική τους ηλικία. Πιο συγκεκριμένα κορίτσια που πετύχαιναν μέτριους ή υψηλούς βαθμούς στα σχολικά τεστ είχαν δυο φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης αλκοολισμού στην ενήλικη ζωή τους, σε σχέση με τα κορίτσια που πετύχαιναν χαμηλότερους βαθμούς.

Τελευταία ανακάλυψη της έρευνας, είναι το γεγονός ότι άνθρωποι με υψηλή ακαδημαϊκή εξέλιξη, κατ’ επέκταση οι έχοντες υψηλό εισόδημα, τείνουν να αγοράζουν συχνά αλκοόλ.

Οι ερευνητές της συγκεκριμένης έρευνας πρότειναν διάφορους λόγους συσχέτισης της μόρφωσης με την εκδήλωση αλκοολισμού.
Οι μορφωμένες γυναίκες, οι οποίες έχουν ακαδημαϊκή εξέλιξη, έχουν έντονη κοινωνική ζωή η οποία ενθαρρύνει την κατανάλωση αλκοόλ, εισβάλλουν σε ανδροκρατούμενους εργασιακούς χώρους, όπου επιθυμώντας την αποδοχή από τους άνδρες, αποκτούν τις ίδιες συνήθειες με εκείνους. Τελευταίος, αλλά πολύ σημαντικός λόγος, είναι ότι οι έξυπνες-μορφωμένες γυναίκες θέτουν υψηλούς επαγγελματικούς στόχους, με αποτέλεσμα να αναβάλλουν επ’ αόριστον την απόκτηση παιδιού και γενικότερα άλλων ευθυνών.

Τα παραπάνω λοιπόν είναι τα ευρήματα, της συγκεκριμένης έρευνας, τώρα λοιπόν θα ήταν φρόνιμο να εξετάσουμε κατά πόσο αυτή η συνήθεια των γυναικών τις ωφελεί και κατά πόσο τις θέτει σε κίνδυνο.

Αν πάμε πολύ πίσω, σύμφωνα με το έργο του Ευριπίδη, Βάκχαι, Ο Διόνυσος έφερε στις υπηρεσίες των ανθρώπων το ποτό, ο χυμός του οποίου αναδυόταν από τα αμπέλια. Το μόνο που έπρεπε να κάνει ο άνθρωπος, ήταν να το απολαύσει. Βλέποντας, αργότερα, ο άνθρωπος πως αυτό το θείο απόκτημα είχε την ιδιότητα να φέρνει αίσθημα ευφορίας και αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων, του έδωσε  ιδιαίτερη σημασία.

Με βάση το παραπάνω συμπέρασμα του Ευριπίδη, μπορούμε να κατανοήσουμε τα ευεργετικά οφέλη του ποτού, αν και εφόσον η κατανάλωσή του δεν υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια. Η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή 1-2 ποτήρια κρασί ημερησίως, προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και έχουν αντιστρεσογόνες ιδιότητες, δίνουν την ψευδαίσθηση της καλοζωίας και απομακρύνουν τη σκέψη του ανθρώπου από τις καθημερινές αντιξοότητες, αφήνοντάς του μια ωραία υστερόγευση.

Οι κίνδυνοι όμως που συνοδεύουν την υπερκατανάλωση ποτού έρχονται να αντικρούσουν τις ευεργετικές του ιδιότητες. Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο από κίρρωση του ήπατος, σε ανεπανόρθωτες νευρολογικές βλάβες, σε πιθανή αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών και συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, σε επιδείνωση προϋπαρχόντων προβλημάτων που συνδέονται με κατάθλιψη και στην εμφάνιση εμβρυϊκού αλκοολικού συνδρόμου. Όλα τα προαναφερθέντα σχετίζονται με τα παθολογικά προβλήματα που συνδέονται με τον αλκοολισμό, υπάρχει όμως και κοινωνική διάσταση στο πρόβλημα του αλκοολισμού, όπως εκδήλωση ενδοοικογενειακής βίας, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες λόγω έλλειψης προληπτικών μέτρων, μετάδοση αφροδίσιων νοσημάτων, ανάμεσα τους και HIV και τέλος απόλυση από την εργασία και μικρές πιθανότητες επαγγελματικής εξέλιξης.

Συμπερασματικά, διαπιστώνουμε ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την υιοθέτηση της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ σε συστηματική βάση, είναι πολλοί περισσότεροι από τα οφέλη.


Κατερίνα Κρητικού
Κατερίνα Κρητικού Διατροφολόγος