Συστάσεις Διατροφής

Tρόφιμα και συμπληρώματα για γερή καρδιά

της Δήμητρας Σκλαβενίτη
10 Μαρτίου 2015
19350 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Tρόφιμα και συμπληρώματα για γερή καρδιά

Η μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα και η διατήρησή τους σε φυσιολογικά επίπεδα αποτελεί ένα σημαντικό τρόπο μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Ποια τρόφιμα και συμπληρώματα τροφίμων οδηγούν σε αυτή τη μείωση;

Ω-3 λιπαρά οξέα

Η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων, τόσο μέσω της τροφής, όσο και μέσω συμπληρωμάτων φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στον οργανισμό. Χωρίς ωστόσο να λείπουν και μελέτες που θέτουν την δράση αυτή των ω-3 λιπαρών οξέων υπό μερική αμφισβήτηση. Το σίγουρο είναι ότι άτομα που καταναλώνουν πιο συχνά ψάρι και καλά λιπαρά έχουν ένα βελτιωμένο καρδιαγγειακό προφίλ.

Προβολή

Φυτοστερόλες

Οι φυτοστερόλες περιέχονται σε μικροποσότητες φυτικά προϊόντα, όπως φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, προϊόντα δημητριακών, φρούτα και λαχανικά. Φαίνεται ότι η κατανάλωσή τους οδηγεί σε μείωση της LDL χοληστερόλης ή «κακής» χοληστερόλης όπως είναι πιο γνωστή. Ωστόσο, μια διατροφή με μέση περιεκτικότητα σε φυτοστερόλες σήμερα φτάνει μόλις τα 200-400 mg/ημέρα, ενώ η προστατευτική τους δράση εμφανίζεται με δόσεις αρκετά μεγαλύτερες από αυτή, 2-3g/ημέρα.

Σε αυτή τη περίπτωση, πολύ καλή και πρακτική λύση για να αυξηθούν τα επίπεδα πρόσληψης φυτοστερολών είναι η κατανάλωση προϊόντων εμπλουτισμένων σε αυτές, όπως ορισμένες φυτικές μαργαρίνες και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σκόρδο

Είναι αρκετά διαδεδομένη η κατανάλωση σκόρδου για τη μείωση της χοληστερόλης. Η πρακτική αυτή φαίνεται πράγματι να βοηθά κάπως, ωστόσο η επίδραση του σκόρδου στην χοληστερόλη φαίνεται να είναι μέτρια και τα δεδομένα όχι ακόμη τόσο ισχυρά.

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες φαίνεται ότι δρουν καρδιοπροστατευτικά με ποικίλους τρόπους. Αρχικά, φαίνεται ότι η κατανάλωση φυτικών ινών βοηθά στην μείωση και τον έλεγχο της χοληστερόλης. Έχει επίσης φανεί ότι μπορούν να βοηθήσουν και στον έλεγχο της πίεσης, αν και τα αποτελέσματα είναι αμφιλεγόμενα. Κάποιες μελέτες υποστηρίζουν την ευεργετική δράση των φυτικών ινών στην αρτηριακή πίεση, ενώ άλλες υποστηρίζουν ότι δεν έχουν κάποια επίδραση.

Πάντως οι φυτικές ίνες που προέρχονται από την τροφή είναι αυτές που μάλλον βοηθάνε και όχι τα συμπληρώματα φυτικών ινών. Τέλος, μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά στον έλεγχο των καταναλισκώμενων θερμίδων, άρα και του σωματικού βάρους, κάτι που με την σειρά του βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Προβιοτικά-Πρεβιοτικά

Έχει φανεί ότι τα προβιοτικά και πρεβιοτικά και συγκεκριμένα ορισμένα στελέχη αυτών έχουν ευεργετική δράση στον έλεγχο του λιπιδαιμικού προφίλ, αφού δρουν στην ολική χοληστερόλη, την LDL και HDL χοληστερόλη, αλλά και τα τριγλυκερίδια. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες και έρευνα για να βρεθεί ο μηχανισμός δράσης τους και να επιβεβαιωθεί η θετική τους επίδραση.

Λιναρόσπορος

Ευεργετική δράση φαίνεται να έχει και λιναρόσπορος στη μείωση τόσο της ολικής, όσο και της LDL-χοληστερόλης. Ωστόσο, και εδώ χρειάζεται έρευνα για να αποδειχθεί η δραστικότητα του λιναρόσπορου στο λιπιδαιμικό προφίλ, αλλά και να εξεταστεί η θετική επίδρασή του σε άλλους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών ασθενειών.

Συμπερασματικά

Υπάρχουν επομένως πολλά τρόφιμα και συμπληρώματα τροφίμων που βοηθούν στον έλεγχο του λιπιδαιμικού προφίλ. Η δράση ορισμένων είναι υπό διερεύνηση ενώ άλλων πιο καλά θεμελιωμένη. Βέβαια, ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή και να χρησιμοποιούμε τα παραπάνω τρόφιμα ή συμπληρώματα ως ένα επιπλέον βοήθημα στον έλεγχο της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Καλό είναι να συμβουλευόμαστε έναν ειδικό σε θέματα διατροφής, καθώς κάθε άνθρωπος χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση, αλλά και τον γιατρό μας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Morcos MC. Modulation of lipids profile by fish oil and garlic combination. J Nod Med Assoc. 1997;89:673-678.

Arja T. Erkkila, Alice H. Lichtenstein. Fiber and Cardiovascular Disease Risk. How Strong Is the Evidence? Journal of Cardiovascular Nursing. 2006;21:3-8.

Lay-Gaik Ooi, Min-Tze Liong. Cholesterol-Lowering Effects of Probiotics and Prebiotics:A Review of in Vivo and in Vitro Findings. Int. J. Mol. Sci. 2010;11:2499-2522.

B. Oelrich, A. Dewell, C.D. Gardner. Effect of fish oil supplementation on serum triglycerides, LDL cholesterol and LDL subfractions in hypertriglyceridemic adults. Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases. 2013;23:350-357

Ignacio Párraga, Jesús López-Torres, Fernando Andrés, Beatriz Navarro, José M del Campo, Mercedes García-Reyes, María P Galdón, Ángeles Lloret, Juan C Precioso, Joseba Rabanales. Effect of plant sterols on the lipid profile of patients with hypercholesterolaemia. Randomised, experimental study. Complementary and Alternative Medicine. 2011;11:73.

Rouyanne T. Ras, Johanna M. Geleijnse, Elke A. Trautwein. LDL-cholesterol-lowering effect of plant sterols and stanols across different dose ranges: a meta-analysis of randomised controlled studies. British Journal of Nutrition. 2014;112:214–219.

An Pan, Danxia Yu, Wendy Demark-Wahnefried, Oscar H Franco, and Xu Lin. Meta-analysis of the effects of flaxseed interventions on blood lipids. Am J Clin Nutr. 2009;90:288–97.

Δήμητρα Σκλαβενίτη
Δήμητρα Σκλαβενίτη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος