Συστάσεις Διατροφής

Διατροφή χαμηλή σε ιώδιο

της Γεωργίας Γεωργίου
26 Μαΐου 2015
95841 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
xamili se iodio diatrofi

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανθρώπου. Συγκεκριμένα, η διατροφή χαμηλή σε ιώδιο συστήνεται για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους όταν πρόκειται να γίνει θεραπεία του θυρεοειδούς. Τα τρόφιμα και ποτά που περιέχουν ιώδιο είναι πολλά. Θα καταγράψουμε τα πιο γνωστά. Οι συστάσεις του Κλινικού Διαιτολόγου και Διατροφολόγου σας είναι απαραίτητες για καλύτερα αποτελέσματα.

Λέμε όχι σε

Αλάτι και κυρίως θαλασσινό, όλα τα θαλασσινά, όπως ψάρια, οστρακοειδή και φύκια, γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, γιαούρτι, βούτυρο, παγωτό και κρέμα γάλακτος, κρόκος αυγού, δημητριακά με ιώδιο και αρτοσκευάσματα ή γλυκίσματα κυρίως του εμπορίου, σοκολάτες, κακάο, σόγια και προϊόντα σόγιας, όπως σάλτσες, τοφού, μελάσα, φλούδα πατάτας, φασόλια και μαυρομάτικα φασόλια, οτιδήποτε που η ετικέτα καταγράφει Ε127 ή κόκκινη χρωστική, επεξέργασμένα τρόφιμα, όπως τα προσυσκευασμένα, τα κατεψυγμένα, αλλαντικά, χοτ ντογκ, μπέικον, λουκάνικα, τρόφιμα σε εστιατόρια και fast food.

Λέμε ναι σε

Φρούτα εκτός από κεράσια, ζάχαρη, gellies, μαρμελάδα, diet cola, τσάι, μπύρα, χυμό φρούτων, pop corn, βρώμη, μαύρο πιπέρι ή άλλα καρυκεύματα, ελαιόλαδο (όχι σογιέλαιο), λαχανικά κυρίως ωμά ή κατεψυγμένα χωρίς άλατα (πατάτα χωρίς φλούδα), ανάλατους ξηρούς καρπούς και ανάλατο βούτυρο, ασπράδι αυγού, φρέσκο κρέας 180 γρ ημέρα, δημητριακά προϊόντα χωρίς ιώδιο και χωρίς κρόκο αυγού ή ιωδιούχο αλάτι, κονσερβοποιημένο ροδάκινο, ανανά ή αχλάδι.

Η ειδική δίαιτα χαμηλή σε ιώδιο, σημαίνει ότι έχει ως ανώτατο όριο λήψης ιωδίου τα 50 μικρογραμμάρια, ποσότητα που ανευρίσκεται σε μόλις 1/8 του κουταλιού του τσαγιού ιωδιούχο αλάτι

Επομένως, η συμβολή Κλινικού Διαιτολόγου είναι απαραίτητη για τον καλύτερο σχεδιασμό της διατροφής σας.

Γεωργία Γεωργίου
Γεωργία Γεωργίου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.