Η διατροφή επηρεάζει την νόηση. Η σωστή διατροφή βελτιώνει τον τρόπο σκέψης και διατηρεί την φυσική μας κατάσταση σε υψηλά επίπεδα. Η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για τον εγκέφαλο όπως και για το υπόλοιπο σώμα. Η πρόσληψη του οργανισμού με τις αναγκαίες θερμίδες ημερησίως παίζει σημαντικό ρόλο στην μνήμη και στη συγκέντρωση. Η σωστή αναλογία πρωτεϊνών – υδατανθράκων - λιπών, το νερό, οι βιταμίνες, τα μεταλλικά άλατα, αλλά και η σωστή κατανομή των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη πνευματική διαύγεια (συγκέντρωση, μνήμη, μάθηση).
Ποια θρεπτικά συστατικά ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία;
Γλυκόζη
Σύγχρονες έρευνες υποστηρίζουν ότι «οι εξυπνότεροι» άνθρωποι ανά τον κόσμο προσέχουν πολύ την διατροφή τους. Οι υδατάνθρακες θεωρούνται πολύ σημαντικά ενισχυτικά της μνήμης. Η γλυκόζη, το βασικό συστατικό όλων των υδατανθράκων, αποτελεί το αποκλειστικό καύσιμο του εγκεφάλου. Όταν λοιπόν στερήσουμε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα από την ουσία αυτή, διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία τους. Ταυτόχρονα, επειδή η γλυκόζη συμβάλλει στην έκκριση σεροτονίνης, που είναι βασικός νευροδιαβιβαστής, συμμετέχει στη διατήρηση της μνήμης.
Τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα και οι βιταμίνες C, Ε, D, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το βόριο και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β ( Β1, Β6, Β12, η χολίνη και το φυλλικό οξύ). Οι βιταμίνες B6, B12 και το φολικό οξύ παίζουν ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Η βιταμίνη B1 βοηθά στην σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου και είναι αναγκαίο για την αποδέσμευση ενέργειας από τις τροφές στον εγκέφαλο. Έτσι, ενισχύει την πνευματική δραστηριότητα. Τροφές πλούσιες σε χολίνη ενδυναμώνουν τη μνήμη και ενισχύουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βρίσκονται στα δημητριακά, στα γαλακτοκομικά, στα λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα και στους ξηρούς καρπούς.
Λιπαρά οξέα
Τα ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται στο μουρουνέλαιο, στα ψάρια (κυρίως στο σολομό, στον τόνο, στο σκουμπρί, στον κολιό και στις σαρδέλες), στη σόγια, στα καρύδια, στην αντράκλα και σε άλλα τρόφιμα, σε μικρότερες συγκεντρώσεις. Έρευνες έδειξαν ότι μια διατροφή πλούσια σε ένα ω-3 λιπαρό οξύ, το δωκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), προστατεύει τον εγκέφαλο από την απώλεια μνήμης και την καταστροφή των κυττάρων που προκαλεί η γήρανση, ενώ τα ιχθυέλαια (EPA, DHA) έχουν, επίσης, συνδεθεί με την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών.
Σίδηρος
Ο σίδηρος βασικό μέταλλο για την ζωή, είναι απαραίτητος για την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και ορισμένων ενζύμων, βοηθά στην ανάπτυξη, αυξάνει την αντίσταση στις ασθένειες και προλαμβάνει την κόπωση. Η καλύτερη πηγή σιδήρου είναι το συκώτι, το κρέας, το αυγό, τα όσπρια και το σπανάκι. Για να βελτιώσετε την απορροφητικότητα του σιδήρου στον οργανισμό σας, συνοδέψτε τις τροφές σας με σίδηρο, με βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, ντομάτα, ακτινίδιο). Επίσης αποφύγετε τις υπερβολικές ποσότητες ασβεστίου (γαλακτοκομικά προϊόντα) ή φυτικών ινών (ολικής άλεσης, πιτυρούχα προϊόντα) σε συνδυασμό με τις τροφές που περιέχουν σίδηρο.
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος βρίσκεται στα οστρακοειδή, στα ψάρια, στα ολικής άλεσης δημητριακά, στους σπόρους (κολοκύθας, πασατέμπος), στον αρακά, στα φασόλια, στο σιτάρι. Το βόριο (Boron) απαντάται στα φιστίκια, στα αμύγδαλα, στα καρύδια.
Β-καροτίνη
Καλές πηγές της είναι το καρότο, η πατάτα, το πορτοκάλι, η ντομάτα, το γλυκό κολοκύθι (γενικά τα πορτοκάλια και κίτρινα φρούτα και λαχανικά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά).
Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε είναι άριστο αντιοξειδωτικό. Προλαμβάνει και διαλύει τους θρόμβους, μειώνει την κόπωση και επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων. Προστατεύει τα αγγεία από την αθηροσκλήρωση, και συμβάλλει στον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Πως επηρεάζει η άσκηση τον εγκέφαλο;
Ο εγκέφαλος εξαρτάται από το κυκλοφορικό σύστημα και από το τι συμβαίνει στο υπόλοιπο σώμα. Για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και την καλή απόδοση στις πνευματικές εργασίες, να μην αμελείτε την τακτική σωματική άσκηση (τουλάχιστον 30 λεπτά γρήγορου περπατήματος κάθε μέρα), την υγιεινή διατροφή και τον καλό ύπνο, σε ποιότητα και διάρκεια.
Ποια η σημασία του πρωινού;
Η σημασία ενός καλού πρωινού είναι πάρα πολύ μεγάλη, ώστε να εφοδιάσει τον οργανισμό με την κατάλληλη ενέργεια και να μας κρατήσει σε εγρήγορση μέχρι το μεσημέρι. Ένα σωστό πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει:
- Τοστ και φυσικό χυμό,
- Κούπα γάλα και δημητριακά
- Γάλα και μαύρο ψωμί με μαργαρίνη-μέλι
Η σωστή κατανομή των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την καλύτερη απόδοση στην εργασία.
Συμπερασματικά
Μια διατροφή η οποία ενισχύει τη συγκέντρωση και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, περιλαμβάνει σίγουρα τροφές όπως σιτηρά ολικής αλέσεως, ψάρια, όσπρια, αβγά, σαλάτες, γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς και φρούτα.