Με χαρά αποδέχτηκα τη νέα πρόσκληση της κ Φωτεινής Γεωργίου από την εκπομπή υγείας του ΑΝΤ1, «Υγεία πάνω από όλα» για να απαντήσουμε σε ερωτήσεις του κοινού και να σχολιάσουμε τις νέες επιστημονικές εξελίξεις για ένα τρόφιμο με μοναδική θρεπτική αξία αλλά και τους τρόπους ένταξής του στην καθημερινή διατροφή.
Αναφερθήκαμε στο σουσάμι, ένα τρόφιμο το οποίο χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα και χάριζε ενέργεια σύμφωνα με τον Ιπποκράτη.
Τι γνωρίζουμε για το σουσάμι;
Αρχικά έγινε λόγος για τις ιδιότητες, επισημαίνοντας ότι το σουσάμι έχει υψηλή θρεπτική αξία καθώς είναι μια πλήρης τροφή περιέχοντας και τις 3 ομάδες μακροθρεπτικών συστατικών καθώς και πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι σύμφωνα με νέες μελέτες το σουσάμι περιέχει μια τριάδα αντιοξειδωτικών ουσιών: τη σησαμίνη, τη σησαμολίνη και τη βιταμίνη Ε που το καθιστούν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό τρόφιμο. Η προστατευτική του δράση αφορά την αποβολή των ελευθέρων ριζών που παράγονται από τον οργανισμό και απομακρύνει τα άχρηστα μεταβολικά προϊόντα προφυλάσσοντας την υγεία των αρτηριών. Για το λόγο αυτό προτείνεται η καθημερινή κατανάλωσή του (1-2 κουτ. σούπας) εφόσον προμηθεύει τον οργανισμό με φυτικές ίνες, βιταμίνες, φυτική πρωτεΐνη και καλά λιπαρά οξέα.
Πώς να εντάξετε το σουσάμι στη διατροφή σας;
Αξίζει όμως να επισημανθεί ότι από το σουσάμι απουσιάζει ένα σημαντικό αμινοξύ η Λυσίνη, και για αυτό είναι χρήσιμο να συνδυαστεί με άλλα τρόφιμα (που την περιέχουν) για να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη σειρά αμινοξέων. Τα τρόφιμα αυτά είναι κυρίως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.
Μια εξίσου νόστιμη και θρεπτική προσθήκη του σουσαμιού είναι σε σαλάτες, σε αρτοσκευάσματα αλλά και με πολτοποιημένη μορφή ως ταχίνι σε ψωμί, σε γιαούρτι ή σαν dressing σε σαλάτες.
Τέλος αναφέρθηκαν οι διάφοροι τύποι σουσαμιού και τα κύρια χαρακτηριστικά τους.
Δείτε περισσότερα στο video που ακολουθεί