Συστάσεις Διατροφής

Βιταμίνη D2 και Βιταμίνη D3: Ποιές οι διαφορές τους;

19 Ιουλίου 2023
15789 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
vitamini d aneparkeia sympliromata

Photo Source: www.canva.com

Η βιταμίνη του ήλιου όπως έχει επικρατήσει να λέγεται αλλιώς η βιταμίνη D, είναι ομολογουμένως η πιο πολυσυζητημένη βιταμίνη κι αυτό πιθανότατα λόγω μία ιδιαιτερότητας που εμφανίζει. Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη D αποτελεί ταυτόχρονα και ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που μπορούμε να λάβουμε από ορισμένες τροφές καθώς επίσης και μία ορμόνη που παράγει φυσιολογικά το σώμα μας ως αποτέλεσμα της έκθεσής μας στην ηλιακή ακτινοβολία.

Το παράδοξο είναι πως ενώ ζούμε σε μια ηλιόλουστη μεσογειακή χώρα, οι περισσότεροι από εμάς εμφανίζουμε έλλειψη βιταμίνης D στους ετήσιους αιματολογικούς ελέγχους μας. Συγκεκριμένα, μία πρόσφατη μελέτη στον ελληνικό πληθυσμό ανέδειξε πως σχεδόν 1 στους 2 έχει έλλειψη βιταμίνης D. Κόπωση, πόνος στην πλάτη, απώλεια μαλλιών, αργή επούλωση πληγών και συμπτώματα κατάθλιψης είναι μερικά από τα συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εκδηλωθεί η έλλειψη βιταμίνης D στο σώμα μας.

Τι μπορείς να κάνεις για να Αυξήσεις τα επίπεδα βιταμίνης D στον Οργανισμό σου;

Αρχικά, προσεγγίζοντάς την ως βιταμίνη καλό είναι να γνωρίζεις πως η βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη πράγμα που σημαίνει πως για να απορροφηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό της καλό είναι να συνδυάζεται με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια, ο κρόκος του αυγού, το συκώτι, τα μανιτάρια και μερικές τροφές που εμπλουτίζονται με βιταμίνη D όπως είναι συχνότερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά. Τις τροφές αυτές για μέγιστη απορρόφηση λοιπόν μπορείς να τις συνδυάσεις με ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ελιές και το αβοκάντο που είναι καλές πηγές “καλών” λιπαρών.

Όσον αφορά το ρόλο της ως ορμόνη, το δέρμα μας φιλοξενεί ένα τύπο χοληστερόλης που λειτουργεί ως πρόδρομη μορφή της βιταμίνης D κι όταν αυτή η ένωση εκτίθεται στην UVB ακτινοβολία του ήλιου μετατρέπεται σε βιταμίνη D στο σώμα. Δεν χρειάζεται να καείς από τον ήλιο για να πάρεις την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D. Αντιθέτως, 10-15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακό λίγο πριν ή λίγο μετά τις μεσημεριανές ώρες 3-4 φορές την εβδομάδα είναι αρκετή.

Ποια είναι η Θέση των Συμπληρωμάτων Βιταμίνης D;

Αν έχεις ήδη κάνει μία έρευνα στην αγορά ίσως να έχεις παρατηρήσει πως ορισμένα συμπληρώματα φέρουν την ένδειξη “συμπλήρωμα βιταμίνης D2” και άλλα “συμπλήρωμα βιταμίνης D3”. Ποια η διαφορά τους; Η διαφορά τους είναι η εξής: Η D2 ή αλλιώς εργοκαλσιφερόλη, είναι η μία από τις δύο μορφές της βιταμίνης D που παράγεται φυσικά στα φυτά ενώ η βιταμίνη D3 ή αλλιώς χοληκαλσιφερόλη είναι η μορφή εκείνη που παράγεται στα θηλαστικά συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου.

Οι έρευνες δείχνουν πως η βιταμίνη D3 τείνει να αυξάνει αποτελεσματικότερα και για μεγαλύτερη διάρκεια τα επίπεδα βιταμίνης D στον ορό του αίματος χωρίς αυτό να σημαίνει πως η βιταμίνη D2 δεν μπορεί να βοηθήσει στο να επανέλθουν τα επίπεδα βιταμίνης D στο φυσιολογικό εύρος.

Αν η φύση της δουλειάς σου είναι τέτοια που αναγκάζεσαι να περνάς τον περισσότερο χρόνο της ημέρας σου σε εσωτερικό χώρο, αν επιλέγεις να φοράς αντηλιακό τις φορές που εκτίθεσαι στον ήλιο σκεπτόμενος/ -η τους κινδύνους που έχει η ηλιακή ακτινοβολία, αν έχεις φυσικά σκουρόχρωμο τόνο δέρματος ή αν είσαι μεγαλύτερος/-η σε ηλικία τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν παράγεις επαρκείς ποσότητες της D3 μορφής και χρειάζεται να λάβεις το κατάλληλο συμπλήρωμα.

Όπως και να έχει, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D και γενικότερα συμπληρωμάτων πρέπει να γίνεται με σύνεση καθώς η παρατεταμένη λήψη τους για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει υπερασβεστιαιμία στον οργανισμό σου, δηλαδή υπερβολική συσσώρευση ασβεστίου, μία κατάσταση η οποία μπορεί αποδυνάμωσει τα οστά σου και να επιβαρύνει τους νεφρούς και την καρδιά σου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Comparison of vitamin D2 and vitamin D3 supplementation in raising serum 25-hydroxyvitamin D status: a systematic review and meta-analysis - ScienceDirect [WWW Document], n.d. URL https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523028204?via%3Dihub (accessed 6.20.23).

Holick, M.F., 2017. The vitamin D deficiency pandemic: Approaches for diagnosis, treatment and prevention. Rev Endocr Metab Disord 18, 153–165. https://doi.org/10.1007/s11154-017-9424-1

Palacios, C., Gonzalez, L., 2014. Is vitamin D deficiency a major global public health problem? The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, Proceedings of the 16th Vitamin D Workshop 144, 138–145. https://doi.org/10.1016/j.jsbmb.2013.11.003

Sources of vitamin D for humans | International Journal for Vitamin and Nutrition Research [WWW Document], n.d. URL https://econtent.hogrefe.com/doi/10.1024/0300-9831/a000733 (accessed 6.20.23).

Vitamin D deficiency as a public health issue: using vitamin D2 or vitamin D3 in future fortification strategies | Proceedings of the Nutrition Society | Cambridge Core [WWW Document], n.d. URL https://www.cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-nutrition-society/article/vitamin-d-deficiency-as-a-public-health-issue-using-vitamin-d2-or-vitamin-d3-in-future-fortification-strategies/49816B8345AFC98DB16320F12608E2A2 (accessed 6.20.23).

Ελένη Χατζηλαζαρίδου
Ελένη Χατζηλαζαρίδου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Ελένη Χατζηλαζαρίδου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτη του Τμήματος Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Παράλληλα έχει παρακολουθήσει την μετεκπαίδευση Culinary Health Education Fundamentals Coaching της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard.