Συστάσεις Διατροφής

Βελτίωση Διατροφής

της Λίτσας Κουλλαπή
17 Σεπτεμβρίου 2009
18468 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Βελτίωση Διατροφής

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι περισσότεροι από μας πιστεύουμε ότι για να βελτιώσουμε την ποιότητα της διατροφής μας, θα πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τις συνήθειες μας.

Βελτίωση ζωής: συμβουλές για να το πετύχετε!

Οι συμβουλές που ακολουθούν είναι αρκετές για να κάνουμε το πρώτο βήμα.

Τρώμε καθημερινά πρωινό

Το πρωινό είναι σημαντικό γεύμα, γιατί μας δίνει ενέργεια, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Επίσης το πρωινό μας βοηθά να μειώσουμε την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε, κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες της μέρας. 

Χρησιμοποιούμε προϊόντα ολικής αλέσεως καθημερινά 

Τα προϊόντα ολικής αλέσεως έχουν τις ίδιες θερμίδες με τα αποφλοιωμένα προϊόντα. Η θρεπτική τους αξία όμως έχει μεγάλη διαφορά. Εκτός από τις φυτικές ίνες, περιέχουν περισσότερο κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο, παντοθενικό οξύ, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Α και στερόλες. Επίσης περιέχουν μικρότερη ποσότητα νατρίου (άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση θα πρέπει να ακολουθούν διαιτολόγιο χαμηλό σε νάτριο).

Δοκιμάστε ολικής αλέσεως ψωμί, μακαρόνια, προϊόντα βρώμης, μαύρο ρύζι και πουργούρι

Καταναλώνουμε διάφορα και ποικίλου χρώματος λαχανικά καθημερινά

Λαχανικά με διαφορετικά χρώματα μας δίνουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Είναι προτιμότερο να διαλέγουμε σκουρόχρωμα λαχανικά. Διαλέγουμε φρέσκα, αποξηραμένα, κονσερβοποιημένα φρούτα, αντί για τους χυμούς τους. Τα φρέσκα, αποξηραμένα και κονσερβοποιημένα φρούτα περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες από τους χυμούς.

Χρησιμοποιούμε τα λάδια και τα λίπη με μέτρο

Το ελαιόλαδο, οι ελιές, το αβοκάντο, τα καρύδια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το ψάρι είναι πλούσια σε ωφέλημα λιπαρά, αλλά και βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τρώμε γλύκα, τρόφιμα και γλυκά πλούσια σε ζάχαρη, λίγες φορές τη βδομάδα. Τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη είναι τις περισσότερες φορές πλούσια σε ενέργεια και φτωχά σε αλλά θρεπτικά συστατικά. 

Τρώμε καθημερινά τρία κύρια γεύματα και δύο με τρία ενδιάμεσα

Η κατανάλωση συχνών και μικρό γευμάτων βοηθά στη σωστή ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος.

Λίτσα Κουλλαπή
Λίτσα Κουλλαπή Διατροφολόγος - Διαιτολόγος