Συστάσεις Διατροφής

Πόσο αντικαρκινική είναι η διατροφή σας;

της Δήμητρας Γιαννακούλια
21 Μαΐου 2014
20664 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
Πόσο αντικαρκινική είναι η διατροφή σας;

Σύμφωνα με τα τελευταία νέα που προκύπτουν στην επιστημονική κοινότητα

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση και την εξέλιξη του καρκίνου κατά 30-40%

Ενώ, ένας γενικότερα υγιεινός τρόπος ζωής, με μείωση του στρες και ένταξη του στρες στην καθημερινότητα, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνιση καρκίνου έως και κατά 38%!

Εξαρτάται ο καρκίνος από τον τρόπο ζωής;

Αν και ο καρκίνος είναι νόσημα αυτοάνοσο, σ' ένα μεγάλο ποσοστό φαίνεται ότι εξαρτάται από τον τρόπο ζωής μας, άρα δεν είμαστε έρμαια της μοίρας μας...

Αν θορυβηθήκατε από τα τελευταία νέα, ας δούμε παρέα αν η διατροφή σας αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την εμφάνιση καρκίνου και να συντελέσει σε μια συνολική ποιότητα ζωής!

Φρούτα και λαχανικά

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που αναμφισβήτητα βελτιώνουν την υγεία του οργανισμού μας. Ανάλογα όμως με τον τρόπο παρασκευής τους, το πώς καταφθάνουν στα χέρια μας π.χ. σε ωμή μορφή ή σε χυμό, προσλαμβάνουμε τελικά σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό την ευεργετική τους δράσης.

Κρέας και λιπαρά

Σε αυτό το quiz θα δείτε επίσης, πώς η αυξημένη κατανάλωση κρέατος και η ποιότητα των λιπαρών μπορεί μακροπρόθεσμα να επηρεάσει το επίπεδο της υγείας μας, αλλά και με ποιον τρόπο μπορούμε να αντισταθμίσουμε την επιβλαβή δράση των διαφόρων τρόπων μαγειρέματος.

Καρυκεύματα και βότανα

Ανακαλύψτε τα πολύχρωμα και αρωματικά καρυκεύματα και βότανα και εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ροφήματα αντιοξειδωτικά και κατεχίνες! Είστε έτοιμοι να μετρήσουμε το αντικαρκινικό φορτίο του πιάτου σας;

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Escrich E, Moral R, Solanas M. «Olive oil, an essential component of the Mediterranean diet, and breast cancer.» Public Health Nutr. 2011 Dec;14(12A):2323-32. doi: 10.1017/S1368980011002588.

Craig WJ. Health-promoting properties of common herbs. Am J Clin Nutr. 1999 Sep;70(3 Suppl):491S-499S

Martin MA, Goya L and Ramos S. Potential for preventive effects of cocoa and cocoa polyphenols in cancer. Food Chem Toxicol. 2013 Jun;56:336-51.

Park CH, Myung SK, Kim TY, Seo HG, Jeon YJ, Kim Y; Korean Meta-Analysis (KORMA) Study Group. Coffee consumption and risk of prostate cancer: a meta-analysis of epidemiological studies. BJU Int. 2010 Sep;106(6):762-9.

Shafique K, McLoone P, Qureshi K, Leung H, Hart C, Morrison D. Coffee consumption and prostate cancer risk: further evidence for inverse relationship. Nutr J. 2012 Jun 13;11(1):42.

Wilson KM, Kasperzyk JL, Rider JR, Kenfield S, van Dam RM, Stampfer MJ, Giovannucci E, Mucci LA. Coffee consumption and prostate cancer risk and progression in the Health Professionals Follow-up Study. J Natl Cancer Inst. 2011 Jun 8;103(11):876-84. Epub 2011 May 17.

Yu X, Bao Z, Zou J, Dong J. Coffee consumption and risk of cancers: a meta-analysis of cohort studies. BMC Cancer. 2011 Mar 15;11:96.

Spencer L, Mann C, Metcalfe M, Webb M, Pollard C, Spencer D, Berry D, Steward W, Dennison A. The effect of omega-3 FAs on tumour angiogenesis and their therapeutic potential. Eur J Cancer. 2009 Aug;45(12):2077-86.

Brasky TM, Till C, White E, Neuhouser ML, Song X, Goodman P, Thompson IM, King IB, Albanes D, Kristal AR. Serum phospholipid fatty acids and prostate cancer risk: results from the prostate cancer prevention trial. Am J Epidemiol. 2011 Jun 15;173(12):1429-39.

Gongalez CA, Salas-Salvado J, The potential of nuts in the prevention of cancer, British Journal of Nutrition (2006), 96, Suppl. 2, S87–S94

WCRF, & AICR: World Cancer Research Fund & American Investigation of Cancer Research (1997) Food, Nutrition and the Prevention of Cancer: a global perspective. Menasha, USA: BANTA Book Group.

National Cancer Institute. "Fact sheet: Tea and Cancer Prevention: Strengths and Limits of the Evidence". National Cancer Institute Fact Sheets. Web. Reviewed 17/11/2010.

«Neoxanthin and fucoxanthin induce apoptosis in PC-3 human prostate cancer cells», Kotake-Nara E, Asai A, Nagao A., National Food Research Institute,Cancer Lett. 2005 Mar 18;220(1):75-84 «A prospective study of dietary flavonoid intake and incidence of epithelial ovarian cancer» , Gates MA, Tworoger SS, Hecht JL, De Vivo I, Rosner B, Hankinson SE, Department of Medicine, Brigham and Women's Hospital and Harvard Medical School, Boston, MA., Int J Cancer. 2007 Nov 15;121(10):2225-32

«MicroRNA profiling of carcinogen-induced rat colon tumors and the influence of dietary spinach.», Parasramka MA, Dashwood WM, Wang R, Abdelli A, Bailey GS, Williams DE, Ho E, Dashwood RH. Oregon State University, Mol Nutr Food Res. 2012 Aug;56(8):1259-69.

American Institute for Cancer Research (AICR) at http://www.aicr.org/foods-that-fight-cancer/apples.html#research
Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective and the 2011 Continuous Update Project (CUP): Colorectal Cancer.

Lim D., Junk NYP " Activation of caspase-8 contributes induction of apoptosis in HCT-116 human colon cancer cells by the dietary compound fisetin ",The FASEB Journal. 2007;21:352.7

Wu MS, Lien GS, Shen SC, Yang LY, Chen YC. "HSP90 Inhibitors, Geldanamycin and Radicicol, Enhance Fisetin-Induced Cytotoxicity via Induction of Apoptosis in Human Colonic Cancer Cells." Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:987612. doi: 10.1155/2013/987612. Epub 2013 Jun 11.

Δήμητρα Γιαννακούλια
Δήμητρα Γιαννακούλια Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος