Συστάσεις Διατροφής

Τρώγοντας τις σωστές τροφές με τις στατίνες

της Διονυσίας Βουτσά
11 Ιουλίου 2016
86640 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
trofes me statines gala margarinh

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι στατίνες είναι μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Δρουν αναστέλλοντας ένα ένζυμο με κεντρικό ρόλο στην παραγωγή της χοληστερόλης στο ήπαρ. Είναι πιο αποτελεσματικές στη μείωση της LDL χοληστερόλης, αλλά έχουν μέτρια επίδραση και στη μείωση των τριγλυκεριδίων και στην αύξηση της HDL χοληστερόλης. Οι στατίνες συνιστώνται για όσα άτομα δεν κατορθώνουν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους μέσω της διατροφής και των αλλαγών του τρόπου ζωής.

Τι πρέπει να προσέξουν στη διατροφή τους όσοι λαμβάνουν στατίνες;

Αρχικά, η λήψη του φαρμάκου δεν αναιρεί τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή που πρέπει να υιοθετήσει ένα άτομο με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Περιορίστε τα κορεσμένα και trans λιπαρά

Tα άτομα που λαμβάνουν στατίνες θα πρέπει να περιορίσουν την ποσότητα λίπους στη διατροφή τους και κυρίως των κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων. Συστήνεται να προτιμάται η κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης, όπως ψάρια και πουλερικά χωρίς πέτσα, σε σχέση με το κόκκινο κρέας, το οποίο όταν καταναλώνεται θα πρέπει αν είναι άπαχο και χωρίς ορατό λίπος. Επίσης, συστήνεται να αποφεύγονται οι τροφές που περιέχουν ζωικό βούτυρο και trans λιπαρά (όπως πάστες, έτοιμα αρτοσκευάσματα κ.λπ.) καθώς και τα πολύ λιπαρά τυριά. Στις μαγειρικές παρασκευές δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται το τηγάνισμα ή το σωτάρισμα, ενώ συστήνεται η διατήρηση ενός υγιούς βάρους σώματος και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.

Προσοχή στα τρόφιμα υψηλά σε χοληστερόλη

Τα τρόφιμα που έχουν αυξημένη περιεκτικότητα χοληστερόλης, όπως ο κρόκος του αβγού και τα θαλασσινά, μπορούν να καταναλώνονται από τα άτομα αυτά, καθώς η διαιτητική χοληστερόλη δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη χοληστερόλη του αίματος, όσο τα κορεσμένα και trans λιπαρά.

Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών

Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και προϊόντων ολικής άλεσης για αύξηση των φυτικών ινών της διατροφής. Ωστόσο, τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα μπορεί να επιβραδύνουν την απορρόφηση πολλών φαρμάκων – μεταξύ αυτών και των στατινών. Οπότε συστήνεται η κατανάλωση φυτικών ινών να απέχει χρονικά από τη λήψη του φαρμάκου τουλάχιστον 2 ώρες και η ποσότητα των φυτικών ινών στην καθημερινή διατροφή να είναι σταθερή.

Εντάξτε τρόφιμα με φυτοστερόλες καθημερινά στη διατροφή σας

Τα τρόφιμα που περιέχουν φυτοστερόλες συστήνεται να αποτελούν μέρος της καθημερινής σας διατροφής, καθώς η κατανάλωση 1,5-3 g φυτοστερολών την ημέρα έχει φανεί κλινικά ότι μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και ίσως και των τριγλυκεριδίων από 7% έως 12,5%. Η ωφέλιμη αυτή ποσότητα πετυχαίνεται από τρόφιμα εμπλουτισμένα σε φυτοστερόλες όπως προϊόντα επάλειψης, ροφήματα γιαουρτιού γάλα, γιαούρτι, με 1-3 μερίδες την ημέρα. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τρόφιμα με φυτοστερόλες δεν αντικαθιστούν την φαρμακευτική αγωγή με στατίνες, μπορούν όμως να ενισχύσουν τη δράση τους σε άτομα με υπερχοληστερολαιμία χωρίς ταυτόχρονα να επηρεάζουν αρνητικά όσους έχουν φυσιολογικές τιμές χοληστερόλης.

Αποφύγετε το γκρέιπ φρουτ

Ένα αξιοσημείωτο τρόφιμο είναι το γκρέιπ φρουτ που περιέχει μια ουσία που λέγεται φουρανοκουμαρίνη και εμποδίζει την ομαλή λειτουργία ορισμένων ενζύμων στο έντερο, γεγονός που μπορεί να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει την ποσότητα των στατινών που απορροφώνται. Αυτός είναι ο λόγος που συνιστάται να αποφεύγουν το γκρέιπ φρουτ και τον χυμό του όσοι λαμβάνουν στατίνες και ειδικά σιμβαστατίνη ή ατορβαστατίνη.

Καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο

Τέλος, καθώς μία από τις παρενέργειες που έχουν οι στατίνες είναι ότι επηρεάζουν το συκώτι γι'αυτό καλό είναι να ελέγχετε ανά εξάμηνο τα ηπατικά ένζυμα SGOT και SGPT με απλή εξέταση αίματος. Καθώς αντίστοιχα και το αλκοόλ επηρεάζει το συκώτι, η κατανάλωση αλκοόλ από άτομα που λαμβάνουν στατίνες θα πρέπει να είναι περιορισμένη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

American Heart Association website, updated on 21/04/2014, accessed on 25/10/2014. Available from: http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/Cholesterol/PreventionTreatmentofHighCholesterol/Drug-Therapy-for-Cholesterol_UCM_305632_Article.jsp

European Food Information Council. Cholesterol: the good, the bad and the average, updated on 28/10/2014, accessed on 23/10/2014. Available from: http://www.eufic.org/en/

Reamy BV, Stephens MB (July 2007). "The grapefruit-drug interaction debate: role of statins". Am Fam Physician 76 (2): 190, 192

Διονυσία Βουτσά
Διονυσία Βουτσά Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος