Η αντίληψη που κυριαρχούσε κάποτε «Όσο χαμηλότερο είναι το βάρος και όσο λιγότερο τρώμε, κερδίζουμε σε χρόνια», όπως τονίζει ο κ. Φαρατζιάν Πολ, επιστημονικός συνεργάτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, είναι μεγάλη αλήθεια.
Πολλές έρευνες, τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν αποδείξει ότι ένα διαιτολόγιο με λίγες θερμίδες συνδέεται με περισσότερα χρόνια ζωής και με πιο υγιές μυαλό. Ο περιορισμός των θερμίδων που καταναλώνουμε καθημερινά είναι μια τεχνική ενάντια στα γηρατειά. Με αυτό τον τρόπο παρατείνουμε τη ζωή και καθυστερούμε τον ρυθμό εξέλιξης του -σχετιζόμενου με την ηλικία- σωματικού και διανοητικού εκφυλισμού.
Με την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων περιορίζεται το οξειδωτικό στρες, δηλαδή την επίθεση των ελεύθερων ριζών στα κύτταρα, προστατεύεται το DNA, και η διάρκεια ζωής μεγαλώνει, αφού οι παθήσεις που έχουν σχέση με την ηλικία καθυστερούν να εμφανιστούν.
Κάποιοι τρόποι για να επιτύχουμε τον περιορισμό των θερμίδων είναι οι ακόλουθοι:
- Καταναλώνοντας ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά. Αυτές οι τροφές είναι φτωχές σε θερμίδες, ειδικά σε σχέση με το μεγάλο βάρος και τον όγκο που έχουν. Οι φυσικές τροφές είναι πλούσιες σε ίνες και νερό, οπότε χρειάζεται χρόνος για να μασήσουμε και να καταπιούμε και ο χρόνος που ξοδεύουμε στο φαγητό προάγει τον κορεσμό. Όλα σχεδόν τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν το σκοπό αυτό.
- Αποφεύγοντας τα ανθυγιεινά λίπη, δηλαδή αυτά που βρίσκονται στις τυποποιημένες τροφές, στις μαγιονέζες, στο βούτυρο, στις μαργαρίνες. Τα λίπη περιέχουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες περιέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.
- Αποφεύγοντας τις ανθυγιεινές τροφές, γιατί περιέχουν αφθονία θερμίδων, άχρηστες και βλαπτικές για την υγεία μας.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η Ιαπωνία κατέχει το ρεκόρ μακροβιότητας στον κόσμο, γιατί έχει τους περισσότερους υπέργηρους, αλλά και τους περισσότερους ενεργούς πολίτες από κάθε άλλη χώρα στον πλανήτη. Όσοι Ιάπωνες έχουν ξεπεράσει τα 100 έτη σήμερα, γεννήθηκαν πριν από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, χρονική στιγμή που ο κόσμος έτρωγε πολύ μικρότερη ποσότητα τροφής και σε αραιότερα χρονικά διαστήματα. Ιάπωνες επιστήμονες παρατήρησαν ότι κανένας από όσους ξεπέρασαν τα 90-100 έτη, δεν ήταν υπέρβαρος, ενώ πολλοί ήταν αδύνατοι. Αποφεύγοντας τη μεγάλη ποσότητα τροφής, περιορίζεται η λήψη περίσσιων θερμίδων και χοληστερόλης, που επιβαρύνουν τις αρτηρίες, προκαλώντας διάφορες ασθένειες, οι οποίες κατά κύριο λόγο σχετίζονται με την καρδιά. Το λίπος προκαλεί πίεση στην καρδιά και φράζει τις αρτηρίες.
Οι περίσσιες θερμίδες (είτε προέρχονται από λίπος, είτε από υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες) είναι ειδικά τοξικές, όταν είναι φτωχές σε θρεπτικά στοιχεία. Για να έχουν καλή θρέψη τα κύτταρά μας και ένα καθαρό εσωτερικό περιβάλλον, οι θερμίδες που καταναλώνουμε πρέπει να είναι και πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία. Αυτά τα οφέλη τα προσφέρουν τροφές, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τα πλήρη δημητριακά και οι ξηροί καρποί. Αντίθετα, οι ραφιναρισμένες τροφές, τα σπορέλαια, οι μαργαρίνες, η ζάχαρη και τα προϊόντα της είναι παραδείγματα τροφών πλούσιων σε θερμίδες και φτωχών σε θρεπτικά συστατικά. Οπότε περιορίζοντας την ποσότητα της τροφής, πρέπει να ελέγξουμε και το είδος της τροφής που τρώμε. Οι επιλογές των τροφών που κάνουμε δεν είναι έμφυτες αλλά αναπτύσσονται σταδιακά.
Υγεία και μακροζωία χαρίζει η μεσογειακή διατροφή. Στο συμπέρασμα αυτό, κατέληξε έρευνα του καθηγητή κ. Δ. Τριχόπουλου. Ότι δηλαδή η καθημερινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, ψάρια και ελαιόλαδο αυξάνει το προσδόκιμο υγιούς ζωής.
Μέσα σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την κίνηση, διότι τη σημερινή εποχή κινούμαστε ελάχιστα και δεν “καίμε” τις περίσσιες θερμίδες. Έχουμε διαταράξει το ισοζύγιο άσκησης και διατροφής και τρώμε περισσότερο από όσο μας επιτρέπει να «κάψουμε» ο σύγχρονος τρόπος ζωής.
Δεν πρέπει να γίνουμε πολύ λεπτοί, ισχνοί και χλωμοί στην προσπάθεια για μακροζωία, αλλά να καλύπτουμε όλες τις θρεπτικές ανάγκες του οργανισμού μας με τρόπο ισορροπημένο. Η καλή υγεία και η μακροζωία κερδίζεται, δεν χαρίζεται.