Συστάσεις Διατροφής

H ανάγκη των συμπληρωμάτων διατροφής στην εγκυμοσύνη

της Ειρήνης -Μαρίας Καλούδη
20 Σεπτεμβρίου 2014
18177 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
H ανάγκη των συμπληρωμάτων διατροφής στην εγκυμοσύνη

Η περίοδος της κύησης είναι πολή σημαντική για το παιδί, αλλά και για τη μητέρα που θα το φέρει στον κόσμο. Σημαντικό ρόλο παίζει η κατάσταση θρέψης της μητέρας για ένα φυσιολογικό τοκετό αλλά και για την υγεία του βρέφους.

Αυξημένες ανάγκες συμπληρωμάτων κατά την εγκυμοσύνη

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια περίοδος αλλαγών και ανάπτυξης. Τα συμπληρώματα διατροφής για τη συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού είναι απαραίτητο να δοθούν, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του εμβρύου και η μέλλουσα μητέρα να μην παρουσιάσει ελλείψεις. Μεγαλύτερη σημασία πρέπει να δοθεί στη λήψη υδατοδιαλυτών βιταμινών, οι οποίες δεν αποθηκεύονται όπως οι λιποδιαλυτές και πρέπει να λαμβάνονται σε καθημερινή βάση.

Πολύ κρίσημη περίοδος είναι ο πρώτος μήνας της εγκυμοσύνης, διότι σχηματίζεται στο παιδί το κεντρικό νευρικό σύστημα και πολύ συχνά οι μητέρες δεν έχουν αντιληφθεί ότι έχουν συλλάβει.

Τι συμπληρώματα είναι απαραίτητα;

Απαραίτητη είναι η λήψη σιδήρου ή τροφίμων με μεγάλη περιεκτικότητα σε αυτόν. Γενικά κατά την κύηση διπλασιάζονται οι ανάγκες για σίδηρο. Υπάρχουν αυξημένες ανάγκες από το έμβρυο, απώλειες αίματος εξαιτίας του τοκετού και αυξάνεται ο όγκος του αίματος. Επίσης, οι γυναίκες χορτοφάγοι ή όσες πάσχουν από σιδηροπενία πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το θρεπτικό στοιχείο.

Ο αιμικός σίδηρος συναντάται στα ζωϊκά προϊόντα κυρίως, όπως το κόκκινο κρέας και το συκώτι. Προσοχή πρέπει να δίνεται στη συχνότητα κατανάλωσης συκωτιού, διότι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης τερατογένεσης για το παιδί. Ο σίδηρος που υπάρχει στα φυτικά τρόφιμα (μη αιμικός) δεν έχει υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, γι’ αυτό προτείνεται να συνδυάζεται με τη λήψη βιταμίνης C.

Αυτό μπορεί να γίνει, είτε μέσω κάποιου σκευάσματος, είτε μέσω τροφών, όπως το λεμόνι, το πορτοκάλι, οι πιπεριές ή οι φράουλες. Μάλιστα, οι φράουλες, το λεμόνι και οι πιπεριές περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης C, συγκριτικά με το πορτοκάλι ανά 100 g. τροφίμου.

Συχνά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δίνεται εκτός από σίδηρο, ασβέστιο, φολικό οξύ, ψευδάργυρος, βιταμίνες Β2, Β6, Β12, C, D και σε κάποιες περιπτώσεις βιταμίνη Α, μαγνήσιο, ιώδιο και ω-3 λιπαρά οξέα. Το ινστιτούτο δημόσιας υγείας των Η.Π.Α. προτείνει μία δόση 0.4mg φολικού οξέος/ ημέρα είτε μέσω διατροφικού συμπληρώματος, είτε από τη διατροφή, είτε και από τα δύο, για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Εξαιρετικές πηγές φολικού οξέους αποτελεί το μπρόκολο, οι φακές, το σπανάκι, τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσεως κ.ά.

Για τις εγκυμονούσες, η πρόταση για το σίδηρο είναι συμπλήρωμα με 60mg Fe ανά ημέρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), εφόσον πρέπει να λάβουν μία ποσότητα της τάξεως των 30mg περίπου ημερησίως. Για το ιώδιο η συνιστώμενη δόση είναι στα 250μg την ημέρα, το οποίο μπορούν να το λάβουν από θαλασσινά, ψάρια ή από το φυσικό αλάτι των Ημαλαΐων.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Mary Frances Picciano and Michelle K McGuire, Use of dietary supplements by pregnant and lactating women in North America, Am J Clin Nutr, 2009:2: 663S–667S.Α.

Τριχοπούλου, Πίνακες σύνθεσης τροφίμων και ελληνικών φαγητών, 3η έκδοση, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ, 2004.

Zimmermann MB, Iodine deficiency in pregnancy and the effects of maternal iodine supplementation on the offspring: a review, Am J Clin Nutr 2009, 89:668S-672S.

Ειρήνη-Μαρία Καλούδη
Ειρήνη-Μαρία Καλούδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.